夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自己無工作,有公老既附屬card,8達通自動扣老公a/c,每月老公入10%人工去我0地聯名a/c. 所有家庭水,電,煤,雜費老公攪...依家同婆婆(我亞媽)住,要俾家用佢(因佢買餸既),好唔好只係叫老公俾亞媽,唔洗俾我呢....事關我都好似無mug$$$要洗同埋我自己都有$$(之前番工時既) 如果再叫佢俾$$我,好似唔係0甘好...佢都係打工仔jar....你地話呢...? 定係叫佢俾$$我,我再分d俾亞媽? 幾多好呢...? 應該要老公人工幾多%叫合理?

翡翠宮

咁同婆婆(我亞媽)住,要俾家用佢----
啱啱搬埋一齊??

如果你老公冇投訴,咪照依家咁行囉..
聯名戶口D錢咪儲起law..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔好叫你老公直接比你媽,我覺得邊個比都好la,但經你手好d...
你媽咪幫埋你買送同湊女
同埋唔知你地食咩送wor..買送有平有貴..
好難講要比幾多你媽咪ga wor

大宅

我覺得反正自己唔洗返工,倒不如自己去buy送la,咁咪唔洗煩比幾多錢比99lor ,至於比99平日洗用ga錢,同老公商量下分配好d

[ 本文章最後由 hinhofion 於 08-1-28 08:13 編輯 ]

大宅

我係0岩0岩搬去同亞媽....因為原本同亞媽住既亞哥亞嫂搬走0左,我自己一個照顧亞女好辛苦,亞媽好鍚個我個女,佢自己一個(我亞爸唔0係度lu)住怕佢悶同無照應,再加上我0岩0岩發現心臟有問題要做手術,0甘米搬去同我亞媽住law (我老公暫時未搬過0黍) 所以要俾$$亞媽. 我亞媽無經濟問題,依家係0甘e俾$2000佢買餸,因佢每朝去行山,順路會買埋餱番0黍. 遲d老公搬埋過0黍就要俾多d$$俾亞媽. 依家老公會俾$3000我,我俾$2000亞媽,如果再俾多D,就要問老公攞啦....所以唔知要幾多好....

翡翠宮

咁你老公宜家住邊?? 同99?

總之搬埋一齊住後悭返嘅水,電,煤,雜費,咪俾你媽咪囉,
點都多1K掛?
可以咪另外再比多1K,當交租都要.
4K一家三口包食住好扺ka la.

家用經你手俾媽咪好D.

[ 本文章最後由 canies 於 08-1-28 18:44 編輯 ]

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 ooooohk 於 08-1-28 18:15 發表
我係0岩0岩搬去同亞媽....因為原本同亞媽住既亞哥亞嫂搬走0左,我自己一個照顧亞女好辛苦,亞媽好鍚個我個女,佢自己一個(我亞爸唔0係度lu)住怕佢悶同無照應,再加上我0岩0岩發現心臟有問題要做手術,0甘米搬去同我亞媽住 ...

即係你老公依家只係比3k你..而依3k..得1k係你用..2k係比媽咪?
咁你同你媽都唔夠喎..講真...一有bb..間屋既水電煤都會多好多架..依家物價又高左咁多...2k買餸都辛苦啦
你老公幾時搬埋一齊住?叫佢快手d搬..比多少少你媽同你好d喎
如果未搬得..都辛苦下老公...比多少少阿媽先啦...

大宅

回覆 #6 canies 的文章

我老公依家自己一個住law. 如果佢搬埋過0黍,層樓應該會租俾我個freind.
係呀,如果$4k一家3口真係好低0家!!!(所以我老公要買車.... ) 我有問亞媽佢想要多幾多,佢話無所謂....因為依家我地搬0左0黍佢不知幾開心....$$都唔重要law!!! 我諗我會俾$4k佢, 但我自己要唔要老公再俾家用我呢...?
其實我同亞媽都無話唔夠洗,$2k真係只夠買餸,但亞媽都okay.(如果$4k當然好d啦) 而我就無mug cash要洗0家啦....$1k係okay既.
不過身為女人,係唔係應該要男人多d$$"防身"??

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

講真...好少阿媽會同自己個女計...不過依d野..做女既應該自己識做囉..你都持過家...知道一家三口一個月正常基本消費係幾多架嘛...如果老公有錢買車...我會叫佢比多d我媽囉..依家一家三口住阿媽食阿媽架喎...你比4千..阿媽都分分鐘個個月倒貼比你地
衰d講句..阿媽有淨錢都係儲起..有乜事..d錢咪又入番你袋..比多d阿媽..當儲錢囉...做女既點都想阿媽晚年冇懮架嘛

身為女人..當然要男人多d 錢防身好啦...:lol 個男人冇就冇得講...有就當然越多越好...最好財政大權係你手添

民房

說實話, 如果他的入息能負擔得起, 就盡量給多一點母親, 而且你也該儲多個錢旁身, 女人儲多個錢幫小朋友將來打算都好, 因為將來萬一有須要, 隨了自己有儲備或母親會出手幫忙,最重要男人太多錢就好多心, 況且買車不難,養車開支都好大.

首頁

尾頁

跳至