跳至

首頁

尾頁

大宅

聽日會帶21個月的b去澳門玩幾日,
想問o下天氣係咪好凍呀?

有咩地方o岩一家5口去架?
如果落雨,
有無咩地方行o下呢?
日日lee埋酒店就慘喇:cry:

畀畀意見吖

大宅

澳門比香港凍...仲要小小雨粉,好辛苦...

一家五口,去漁人碼頭行下啦,有小朋友o岩玩的野...又有野食,不過落雨就煩d...

去新馬路行下啦...多野食,又近大三巴,又多手信店...
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

大宅

但主要都要睇你一家大細住酒店近邊度囉...

如果去漁人碼頭,又可以去埋八佰伴行下,同埋大人可以去金沙睇下囉...

其實冇乜必要食氹仔豬扒包,因為超多人排隊...但氹仔一定要食榴槤雪糕...
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

澳門係比香港凍1,2度架...而且都有雨粉粉咁

澳門真係唔多地方行..
如果落雨咪可以行八佰伴同威尼斯人囉
不過睇店鋪果d..就hk都有囉...
冇落雨就行新馬路同漁人碼頭
咁就會多少少野睇既..新馬路個盧家大屋都幾好睇,又有大三巴同一條街既手信店...漁人碼頭映相都靚架

黎澳門一係入賭場...一係就周街行睇下d舊既building同church咁

其實你住邊間酒店丫?

大宅

我地住永利,
其實都唔會expect有咩玩,
不過如果落雨,
好多所謂景點都唔洗去lu...:-|

漁人碼頭都係outdoor野,
咁細個小朋友似乎無野好玩,right?

咁你地住macau假期咪無地方去囉?

珊瑚宮

原文章由 imchristy 於 08-1-26 22:18 發表
我地住永利,
其實都唔會expect有咩玩,
不過如果落雨,
好多所謂景點都唔洗去lu...:-|

漁人碼頭都係outdoor野,
咁細個小朋友似乎無野好玩,right?

咁你地住macau假期咪無地方去囉? ...

公園囉...唔去公園都係八佰伴或者新馬路
一係stay home囉:lol

係丫..漁人碼頭21個月bb都真係冇乜野玩

大宅

原文章由 imchristy 於 08-1-26 22:18 發表

咁你地住macau假期咪無地方去囉? ...

係呀, 我地尋日假期既節目就係出去食個lunch, 之後一齊去百佳買送. 就係咁. 所以遲d 我會送返我個仔返香港住.

珊瑚宮

原文章由 pluie 於 08-1-28 10:24 發表

係呀, 我地尋日假期既節目就係出去食個lunch, 之後一齊去百佳買送. 就係咁. 所以遲d 我會送返我個仔返香港住.

你做既野我星期六都做左..食lunch,百佳,公園同英文班

淨係送仔仔返去?咁佢咪好慘囉..
星期六日..同小朋友去多d公園..多d親子活動囉..其實係hk都係行街姐..咁去公園重健康有益得多囉

大宅

原文章由 月希 於 08-1-28 11:00 發表

你做既野我星期六都做左..食lunch,百佳,公園同英文班

淨係送仔仔返去?咁佢咪好慘囉..
星期六日..同小朋友去多d公園..多d親子活動囉..其實係hk都係行街姐..咁去公園重健康有益得多囉 ...

我諗係呢輪慘d, 因為太凍... 所以冇同佢去公園. 加上我冇車, 巴士有時迫人到未必上到車.

如果返香港可以去下太空館睇show, 行下dd 尼.

係呀, 只係我個仔返去... 我都好慘架, 好唔捨得佢. 但香港有公公婆婆仲有其他親戚可以幫手湊, 我會放心d. 而加得一個工人睇住, 唔多掂呀.

珊瑚宮

原文章由 pluie 於 08-1-28 11:11 發表

我諗係呢輪慘d, 因為太凍... 所以冇同佢去公園. 加上我冇車, 巴士有時迫人到未必上到車.

如果返香港可以去下太空館睇show, 行下dd 尼.

係呀, 只係我個仔返去... 我都好慘架, 好唔捨得佢. 但香港有公公婆婆仲有 ...

你可以搵我 我有車架...車埋你同仔仔一齊同駿駿去玩嘛
反正我同駿駿黎黎去去都係果d地方..有多個朋友仔佢會開心d

但係我覺得一家人要分開好慘喎..你仔仔重咁細...而且佢係咪讀緊幼稚園啦?出年又返hk搵幼稚園?好煩喎

大宅

原文章由 月希 於 08-1-28 11:22 發表

你可以搵我 我有車架...車埋你同仔仔一齊同駿駿去玩嘛
反正我同駿駿黎黎去去都係果d地方..有多個朋友仔佢會開心d

但係我覺得一家人要分開好慘喎..你仔仔重咁細...而且佢係咪讀緊幼稚園啦?出年又返hk搵幼 ...

係喎, 都好喎, 你地黎黎去去都係去邊呀? 就算冇車坐, 有其他小朋友一齊玩下都好.

佢而加讀緊K1, 今年八月返香港啦, 已經同佢搵左學校架啦. 有時我仔病左, 我返緊工時又唔可以立即返去同佢睇醫生或者去睇佢, 身邊又冇親人, 我覺得我個仔好慘囉. 加上個工人都靠唔住...

珊瑚宮

黎黎去去咪八佰伴,新馬路,漁人碼頭..同公園囉 我好少去舊區...因為難搵位難泊位..又唔係真係咁多野行

你要返工又係差d既..我全職take care仔仔..所以一定唔會話一家三口分開住囉
其實有工人...對個工人好d...等工人對仔仔好d囉

大宅

原文章由 月希 於 08-1-28 16:39 發表
黎黎去去咪八佰伴,新馬路,漁人碼頭..同公園囉 我好少去舊區...因為難搵位難泊位..又唔係真係咁多野行

你要返工又係差d既..我全職take care仔仔..所以一定唔會話一家三口分開住囉
其實有工人...對個工人好d... ...

其實我鍾意食呢度d 野, 但可惜我個仔偏偏唔鍾意食野... 所以真係少好多樂趣. 800 伴... 去親都破財既....

工人對我個仔都好好, 但佢冇咩危機意識囉. 好似前幾日我個仔耳仔腫左, 腫得好勁, 佢都唔打比我話我知, 自己同佢搽喜療妥, 學校都冇通知我. 好彩我果日早d 放工, 但都六點幾啦, 返到屋企見到佢腫成咁都知一定要睇醫生啦. 原來佢耳仔軟骨發炎, 要直接打抗生素入血管黎醫... 跟著連續兩晚要去鏡湖吊藥呀. 幾慘. 咁我個仔而加發緊炎, 工人又走去煮旦比佢食... 感冒時又會煲菜乾湯... 我講過話唔可以, 佢唔知係唔明定係唔記得.

珊瑚宮

原文章由 pluie 於 08-1-28 17:49 發表

其實我鍾意食呢度d 野, 但可惜我個仔偏偏唔鍾意食野... 所以真係少好多樂趣. 800 伴... 去親都破財既....

工人對我個仔都好好, 但佢冇咩危機意識囉. 好似前幾日我個仔耳仔腫左, 腫得好勁, 佢都唔打比我話我知, 自 ...

點解去八佰伴會破財?小朋友要買玩具?你可以教佢唔比扭架嘛..好似我同駿駿去八佰伴...永遠都係食lunch行街再玩20蚊就回家...冇得扭:lol

工人可能唔識呢...教佢多幾次...或者寫底係廚房雪櫃面..有乜病唔煮得乜咁囉...文化唔同..佢地可能真係覺得唔係乜一回事嘛

不過食野方面...我唔係好like澳門d野食咋..hk好似多d美食..不過澳門就平dd咁囉

大宅

原文章由 pluie 於 08-1-28 17:49 發表

工人對我個仔都好好, 但佢冇咩危機意識囉. 好似前幾日我個仔耳仔腫左, 腫得好勁, 佢都唔打比我話我知, 自 ...

雖然澳門咁細冇乜地方同小朋友去,但其實一至六我女都返托兒所,星期日朝早去下聖堂/行山/在家睇dvd,下午訓教,訓醒都唔係好多時間出街...最重要係一家三口可以一齊囉...

不過如果得工人睇住小朋友,又真係唔放心...但你小朋友應該都有返托兒所啦,工人都唔係好多時間睇住小朋友o者,係咪你要onshift咁返工,所以好少時間可以睇住小朋友呀?

compare to hk,我覺得澳門d野好味d,可能自小係澳門食慣...

大宅

原文章由 最愛=貓仔 於 08-1-28 20:03 發表

雖然澳門咁細冇乜地方同小朋友去,但其實一至六我女都返托兒所,星期日朝早去下聖堂/行山/在家睇dvd,下午訓教,訓醒都唔係好多時間出街...最重要係一家三口可以一齊囉...

不過如果得工人睇住小朋友,又真係唔放心...但你小朋友應該都有返 ...

月希, 貓仔,

我個仔已經唔訓午睡, 所以要諗多d 活動比佢. 去800伴佢梗係想買玩具, 最衰係我都忍唔住想買比佢.

講開聖堂, 我地冇宗教信仰既, 佢讀果間學校都冇. 但我個仔好鍾意拉我入去噴水池果度果間聖堂... 睇"痛痛個叔叔" (耶穌). 佢而加返K1, 全日, 但返學就間唔時會病. 主要都係佢病時我未必行得開所以唔多放心囉. 我唔係返shift, 但成日都七點幾先返到屋企.

呢度d 野食, 我鍾意雅x 緬甸麵喎, 香港搵唔到.... 佢仲要好平. 最衰佢遠.

珊瑚宮

原文章由 pluie 於 08-1-28 21:37 發表

月希, 貓仔,

我個仔已經唔訓午睡, 所以要諗多d 活動比佢. 去800伴佢梗係想買玩具, 最衰係我都忍唔住想買比佢.

講開聖堂, 我地冇宗教信仰既, 佢讀果間學校都冇. 但我個仔好鍾意拉我入去噴水池果度果間聖堂... 睇 ...

但係k1係學校..唔係重有得nap架咩?
佢係學校有nap..點解屋企唔會?
駿駿到依家假日係屋企都重可以nap 2,3個鐘

咁你自己忍下囉..唔好令到佢覺 得出街就有玩具買..到佢大d你就煩啦...
諗多 d活動..你home有冇焗爐..同小朋友整下餅仔..佢地好開心架..整 完又有得食...可以整足大半日...

小朋友病又真係煩d既...

大宅

原文章由 月希 於 08-1-29 09:17 發表

但係k1係學校..唔係重有得nap架咩?
佢係學校有nap..點解屋企唔會?
駿駿到依家假日係屋企都重可以nap 2,3個鐘

咁你自己忍下囉..唔好令到佢覺 得出街就有玩具買..到佢大d你就煩啦...
諗多 d活動..你home有冇焗爐.. ...

學校有得nap, 但我估佢冇訓架. 因為佢六點左右就會好眼訓, 九點就訓覺. 如果佢以前有nap, 會攪到十點幾十一點先訓得著.

我home 有焗爐, 係業主架. 但唔多適合焗餅或旦糕. 因為佢得上面中間果個位有發熱, 外圍同埋下面都冇. 我初初冇留意, 走去焗曲奇餅, 見到中間d 黑晒, 旁邊果d 仲好白... 跟著仲要發現個底未熟... 攪到我焗一盤都要拎出黎兩次, 一次兜亂d 位, 另一次係反轉所有曲奇餅. 好鬼煩.... 但咁煩我呢個月都整左兩次啦... 因為我個仔好like 食曲奇. 不過旦糕就一定整唔到囉. :cry:

珊瑚宮

原文章由 pluie 於 08-1-29 10:30 發表

學校有得nap, 但我估佢冇訓架. 因為佢六點左右就會好眼訓, 九點就訓覺. 如果佢以前有nap, 會攪到十點幾十一點先訓得著.

我home 有焗爐, 係業主架. 但唔多適合焗餅或旦糕. 因為佢得上面中間果個位有發熱, 外圍同 ...

9點就瞓...真係好..駿駿9點先去便便沖涼...起碼9點半先 上床瞓覺

咁得閒同小朋友整多d餅囉

大宅

原文章由 pluie 於 08-1-28 21:37 發表

月希, 貓仔,

講開聖堂, 我地冇宗教信仰既, 佢讀果間學校都冇. 但我個仔好鍾意拉我入去噴水池果度果間聖堂... 睇 ...

咁細個就戒左午睡? 咁返托兒所人地訓教,佢做乜好呀?

緬甸野我都中意食,不過我唔出去食,因為奶奶識整,超正,冇味憎又足料~

首頁

尾頁

跳至