家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前見bk mama教: 洗羽絨褸時加兩個網球一起, 請問網球是跟件褸一起放洗衣袋內嗎? 或是放洗衣袋外面(即是只放洗衣機內) thanks a lot!!!

大宅

洗羽絨放網球

唔係放網球一起洗,係放網球落乾衣機一起乾至真,作用係打返鬆d羽絨

大宅

咁如果只係放機洗,然後係「浪」乾既呢﹖又可以點處理﹖
down真係可以放機洗架﹖我之前一直都係出街洗tim!

男爵府

無用洗衣袋, 就咁放洗衣機內洗. 仲有羽絨唔可以高溫焗, d絨毛會收縮, 降低保暖功能.

洋房

原文章由 bbrma 於 08-1-29 10:23 發表
無用洗衣袋, 就咁放洗衣機內洗. 仲有唔羽絨可以高溫焗, d絨毛會收縮, 降低保暖功能.

真的可以就咁放落洗衣機內洗嗎?D羽絨唔會跌出黎咩?

子爵府

洗羽絨的方法

洗羽絨外套方法如下:

手洗

1.
洗衣粉溶於水中。
.
將羽絨褸浸泡51 0分鐘。
3.
用刷子輕刷袖口、衣領。
4.
用清水沖洗乾淨,再放進洗衣袋裡,以低速脫水。
洗衣機

1.
將羽絨褸用洗衣袋包起,連兩個網球一起放進洗衣機裡。
2.
將羽絨褸浸到水裡前,先將衣服內的空氣擠出來,才放進水裡。
3.
洗好後的羽絨褸一定要以低速脫水。
以上兩樣清洗法,洗完後只需要放在陰涼的地方風乾4~5天或低於60度低溫烘乾即可,但不要直接拿去曬太陽,因為陽光直射很大機會會損壞布面(而我就會用抽濕機抽乾水份,一晚即ok)
羽絨褸不建議送去乾洗,因為容易過度使用洗劑,使羽絨遭到破壞。
清洗羽絨褸,絕對不要使用柔順劑和漂白水,因為可能會阻塞毛細孔導致透氣度降低而破壞羽絨的彈性。
脫水時,可以放一顆網球加速拍打,藉此可以拍散羽絨,也較容易乾,(亦可在乾後拍打,藉此可以拍散羽絨)
羽絨褸約一個月洗一次即可;但換季要長期收藏前,為免會產生異味甚至發霉,所以一定要清洗乾淨完全乾透才可以收藏。

羽絨被的清潔方法同上。

洋房

[quote]原文章由 麥豬豬 於 08-1-30 09:59 發表
洗羽絨的方法

洗羽絨外套方法如下:

手洗

1.
洗衣粉溶於水中。
.將羽絨褸浸泡5~1 0分鐘。
3.
用刷子輕刷袖口、衣領。
4.
用清水沖洗乾淨,再放進洗衣袋裡,以低速脫水。
洗衣機

唔該曬你呀,我都試試先.

大宅

麥豬豬:
"1. 將羽絨褸用洗衣袋包起,連兩個網球一起放進洗衣機 裡。" 請問網球是否放洗衣袋外面?? thanks

子爵府

原文章由 BBFan 於 08-2-1 13:25 發表
麥豬豬:
"1. 將羽絨褸用洗衣袋包起,連兩個網球一起放進洗衣機 裡。" 請問網球是否放洗衣袋外面?? thanks

正確的方法:

可將兩個網球,連同羽絨褸一齊放到洗衣機內洗,而不是連同羽絨褸一起放入洗衣袋去洗,其原理是利用洗衣機清洗羽絨製品時,網球會在滾筒運轉時,不斷的拍鬆羽絨,所以完成整個洗衣程序後,羽絨不致會被洗至縮埋一舊而失去保溫的作用,所以網球是不應連同羽絨褸一起放入洗衣袋去洗的,因滾動時會失去拍鬆羽絨的作用,亦因為這原因,所以用洗衣機洗羽絨褸不單是焗乾的程序才需要放網球的。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我自己試過洗。
1) 首先照常用洗衣機洗, 我揀40度水溫 (雖然我件衫標要30度洗, 但部機最低溫係40度, 所以揀40度)
2) 洗完出黎, d毛走散哂, 一舊舊咁
3) 掉入乾衣機, 低溫乾, 放幾個網球 (我用national 電乾衣機)
4) 但發覺好耐都唔乾, 所以用番高溫
5) 全乾, 又變番鬆哂, 乾淨哂, 禮成!

男爵府

我舊年唔知要用慢速脫水,洗完d羽絨一舊舊 今年bk媽咪教用洗羊毛程序,脫水400轉,唔洗落柔順劑,洗完d羽絨冇一舊舊 自己機洗真係慳返唔少錢呀!

大宅

雙人down被通常放唔入家用洗衣機,格硬都得,逼爆果款,咁係咪都適直家洗呢﹖定還是出街洗算呢﹖

子爵府

大廚勳章

Hi 麥豬豬,

我件羽絨褸俾工人洗到縮埋一舊, 成件褸扁晒呀, 有冇辦法可補救

原文章由 麥豬豬 於 08-2-2 16:33 發表

正確的方法:

可將兩個網球,連同羽絨褸一齊放到洗衣機內洗,而不是連同羽絨褸一起放入洗衣袋去洗,其原理是利用洗衣機清洗羽絨製品時,網球會在滾筒運轉時,不斷的拍鬆羽絨,所以完成整個洗衣程序後,羽絨不致會被洗至縮埋一舊 ...

子爵府

大廚勳章

vic-wing,

咁你件羽絨點樣還原好似以前一樣呀

原文章由 vic-wing 於 08-2-4 03:10 發表
我舊年唔知要用慢速脫水,洗完d羽絨一舊舊 今年bk媽咪教用洗羊毛程序,脫水400轉,唔洗落柔順劑,洗完d羽絨冇一舊舊 自己機洗真係慳返唔少錢呀!

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

如果標籤寫要乾洗, 是否不可以用洗衣機洗架

首頁

尾頁

跳至