論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

印印同囡囡一間房,大約10:30入房,我會12:00入房幫囡囡蓋被,有時聽到印印在被內傾電話,大約二星期一次,近來佢好無記性,唔知是否有關,我想問你地工人有無同樣問題,要點做呢!

大宅

I do not let my maid to talk on phone in her bed becoz it disturbs my daughter to sleep and also this will make her talk longer time on the phone and cannot wake up the next day.
I tell her in day 1 that she can only talk in the maid room (but she share room with my daughter)..

I think this issue have to be strict ar..becoz im going to fire my maid becoz of this problem ar

別墅

我曾經暗示,問佢是不是失眠有黑眼圈,唔知是不是唔明,都唔知點開口,比D意見!

伯爵府

11點半收電話。

工人係唔會自律,唔夠瞓有黑眼圈佢地係唔CARE的,唔夠精神佢地係唔旨在的。盏激死自己。

男爵府

我個死賓都係,一早到黑講電話,見到佢對熊貓眼就唔開胃。佢之前將個電話交給我,今日居然同我老公投訴我收起佢既電話,唔俾佢識朋友,傾電話,所以決定換!!!!!

[ 本文章最後由 123BB 於 08-1-29 13:33 編輯 ]

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 123BB 於 08-1-29 13:31 發表
我個死賓都係,一早到黑講電話,見到佢對熊貓眼就唔開胃。佢之前將個電話交給我,今日居然同我老公投訴我收起佢既電話,唔俾佢識朋友,傾電話,所以決定換!!!!! ...

係囉, d bun 吾會鐘意你收佢電話, 其實點解咁多野傾? 我朋友個bun一路切野一路講電話, 終於切到隻手指

複式洋房

我會好值吟問佢係咪屋佢有咩問題,攪到無記性,如係就得過知字,如果唔係即傾電話影響,我會警告同話佢知要求收電話(其實第一日到我家就會話佢知),跟往見一个收一个.

男爵府

原文章由 Connielai 於 08-1-29 13:40 發表

係囉, d bun 吾會鐘意你收佢電話, 其實點解咁多野傾? 我朋友個bun一路切野一路講電話, 終於切到隻手指

唔係我收佢架,係佢俾agent省完主動交俾我架,

別墅

我想問收電話是否合法嗎,會不會侵犯私隱呢!

珍珠宮

收電話合唔合法我就唔知! 我只知我叫佢唔準講而佢又講, 佢就係知法犯法!! 炳獲金佢啦!!

大宅

佢來第一日我已經同佢講明, 佢可以係bb訓左時又做晒o野時講下電話, 不過湊bb時一定唔可以講. 咁佢都ok, 只係廚房到準備食物時講下(用免提), 因為我請佢時佢前僱主都話佢鍾意講電話, 但都係可以接受的. 咁我平時係公司都會講私人電話啦, 所以我只係好正經咁分別同佢講兩次, 照顧bb時一定一定唔可以講電話, 我一定丙o架, 所以佢都唔敢. 晚上佢關燈之後都會係被到細細聲講電話(佢自己訓工人房), 我唔理佢o架, 仲之佢早上要6:30am起床做o野就ok啦, 我自己平時都會起床check下佢的, 有時候遲左d就會叫佢起床問下佢o野咁, 咁佢就知道我係來叫佢起身的啦.

原文章由 Connielai 於 08-1-29 13:40 發表

[ 本文章最後由 fion2504 於 08-1-30 13:36 編輯 ]
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

男爵府

回覆 #2 Siuchoi 的文章

講得岩,講得好!

首頁

尾頁

跳至