論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天去個agent到,睇仲咗兩個bun bun,唔知簽邊個好,想大家比d
意見我

No. 1
single, 23歲, 大女, 有兩個brother (18,10), 一個sister (21)
大學生, 係菲做咗兩年, 照顧couple, 兩個小朋友(9, 15), 父親係farmer, 媽媽冇野做, 細佬妹都係讀緊書, 表明喜歡湊小朋友

No. 2
married, 28歲, 有一個小朋友三歲, 大女, 有三個弟妹 (24, 26 (twins)), college, 係菲做咗四年, 冇註明佢要照顧多少人, 老公同阿媽都冇野做, 父親已去世.

兩個d英文都唔錯, 外表順眼, 我家只係得兩公婆同囝囝四歲,
真係唔知點, 請大家比d意見, 唔該

[ 本文章最後由 eileenycm 於 08-1-28 22:41 編輯 ]

大宅

I will take no. 2 ar, becoz no. 1 education background is 大學生(助產護士)..she will apply to Canada to work (big chance)..just my opinion!
and sometimes i think many helper always say they like kids and babies, but turn out not really like them. so i wont trust what they state in her resume.

大宅

唔該比d意見

伯爵府

I like No. 2

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我有 d 懷疑 No. 1 嘅學歷,23 歲就大學生,我系 agent d 網見果 d 有出國經驗嘅大學生起碼都 30 幾歲,好少噤 young。
至於 No. 2,無出國經驗,系本土做嘅 = 0 經驗。仲有無其他 choice ar?

原文章由 eileenycm 於 08-1-27 23:08 發表
昨天去個agent到,睇仲咗兩個bun bun,唔知簽邊個好,想大家比d
意見我,因為agent只係比我 hold到聽朝. :time:

No. 1
single, 23歲, 大女, 有兩個brother (18,10), 一個sister (21)
大學生(助產護士), 係菲做咗兩年, ...

大宅

single mother

其實我朋友個工人介紹咗佢個姪女比我,三十歲,啱啱係杜拜做完四年,我同佢今日做咗telephone interview, 佢話係杜拜得佢一個工人,照顧兩個小朋友(2,9) 同一對couple,由於四年來都冇假期,所以返回菲律賓,佢有一個囝六歲, 讀完college, 我聽佢d英文都ok,但佢係single mother, 真係唔知點, 頭都暈啦

子爵府

我會揀single mother , 因有海外經驗, 唔會有homesick, 而且佢有個6歲小朋友要照顧, 唔會出黎玩玩下, 不過我會再問多工人多d資料, 如
1. 當她出外工作, 邊個照顧佢既小朋友,
2. 要她詳細講出每天工作範圍同時間
3. 如何照顧小朋友, 萬一小朋友跌親/有意外/頑皮時, 佢會點處理?

侯爵府

原文章由 eileenycm 於 08-1-28 22:28 發表
其實我朋友個工人介紹咗佢個姪女比我,三十歲,啱啱係杜拜做完四年,我同佢今日做咗telephone interview, 佢話係杜拜得佢一個工人,照顧兩個小朋友(2,9) 同一對couple,由於四年來都冇假期,所以返回菲律賓,佢有一個囝六歲 ...

你的小朋友幾大? 如果同呢個single ma 既小朋友差吾多大細既話, 我就吾會請啦, 因為我都試過請一個single ma, 一個人帶4個女, 諗住佢會好珍惜份工, 但吾是law, 雖然話吾可以一竹高打c 一船人, 但有得揀既話我就吾會揀, 除非有人親身用過而話好啦

佢地會將佢地d 仔女同你果個黎比, 點解佢果d 甘慘, 無父無母, 而你果d就乜都有.....................

子爵府

想生BB熱投

回覆 #1 eileenycm 的文章

就算no.2都會申請去Canada工作, 我之前的Helper就是college degree, 一個月前未完約便去了Canada工作.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我會揀杜拜果個(有無多d揀呀?)
菲律賓經驗, 唔可信, 任佢up, 我第一個maid搵到人寫信話有護士經驗tim呀!
原文章由 Elizah 於 08-1-29 01:38 PM 發表
就算no.2都會申請去Canada工作, 我之前的Helper就是college degree, 一個月前未完約便去了Canada工作.

首頁

尾頁

跳至