母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

身邊D人叫我停,見我辛苦到咁,得不嘗失
:-D

男爵府

要撐住呀!我追下追下都追左5個幾月,為左bb好,努力呀!

等待驗證會員

我都有後悔

我之前返工聽別人的話停左奶到而家都後悔,因為人奶可以令兒童小啲生病.返工是為了子女有物質,而人奶是為了子女健康.希望妳不要像我的聽人講,我就是聽人講,有太多決定都5係自己想要的而後悔
很高興認識你

民房

我個b現在3個幾月大,要開始追奶:cry: ,我都擔心追唔切,但為咗個b好 ,大家都要努力,唔好放棄,我唔想將來諗起會覺得可惜同後悔.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都係追奶過來人,個仔全人奶,加埋係大食仔,所以都追奶追得好辛苦,響公司最少要泵18安,加埋早上邊餵邊泵果4-5安先夠一日日間三餐食的份量,泵少D都唔得.

但咁樣的日子好快過,六個月後加入一餐半固體,之後九個月到又加多一餐,到現在阿仔一歳了,不用再響公司泵,放工泵一轉加早上邊餵邊泵就夠佢的下午茶,幾爽.(雖然有時奶量因親戚到訪跌時都幾頭痛)

追多幾個月,時間好快過,BABY六個月後你就會發現好舒服了!努力!

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

伯爵府

好媽媽勳章

我放完產假
每天在 OFFICE 飲 4升水
在 OFFICE 泵 2 次, 如果唔夠奶, 會泵 3次

當運作上了軌道
就會好好多

加油

男爵府

回覆 #1 olimo 的文章

剛買左個電泵,希望可以減輕我係公司的泵奶的時間啦
:-D

大宅

Yes, you must invest in a good electric pump for the coming year's daily routine !! Medela is a good choice.
Don't give up. I am lazy to type Chinese, please see my sharing at other topic (by copy and paste) -

如果聽了人家說你冇奶或唔夠奶有什麼感覺,唔開心 ?
我反而會覺得唔可以俾你睇。話說我餵了15月,曾經係富媽媽 (多到用來整燉旦 -
http://hk.myblog.yahoo.com/matthew-wai/article?mid=31 ; http://hk.myblog.yahoo.com/matthew-wai/article?mid=27 )

依家只係日日清,但因為最近阿仔吃奶量不因為吃了固體食物而減少,仲飲多一餐添 ! 因此,雪櫃及冰格的奶存貨出現緊張。前幾日,我99到我家看阿仔時見到雪櫃得一支奶便向我老公及我阿媽(咁啱撞到)講話我唔夠奶:tongue: 。後來佢地問我係咪唔夠奶:tongue: 。此話一出當堂觸動了我的”造奶”神經,我立刻增加泵奶時間由每次20-30分鐘至45-60分鐘 (冇奶出都照泵,只要有信念)。果然,皇天不負有心人,每次的奶量可以增加2-3安,一日就多一樽奶了 。哈哈!

原文章由 愛登士家庭 於 08-1-27 14:42 發表
剛買左個電泵,希望可以減輕我係公司的泵奶的時間啦

洋房

dont give up... i am very busy working mummy... always needs to travel and not often in the office. I have kept bf for 7 months lar..... ADD OIL!!!

大宅

原文章由 HoiYanchan 於 08-1-28 09:52 發表
dont give up... i am very busy working mummy... always needs to travel and not often in the office. I have kept bf for 7 months lar..... ADD OIL!!!

my job reqire me to travel a lot too, i will soon finish my maternity leave, may i know how can u keep ur milk fresh n bring back to HK??
thanx for ur advise!!

複式洋房

I am so glad to hear everyone is "adding oil"! My Baby is now 4.5 months old and so far, I still got enough milk for her .. but since my M hasn't come yet.. so I am afraid my milk supply will drop later.

For all moms,
So, you guys said, after 6 months, when solid food is introduced, the freq / need of milk will be lowered. Like how?
When should I give my BB solid food, how many meals per day?

大宅

hahahahah 勁啊, 俾個0力你~~~

原文章由 Jojolaw99 於 08-1-28 09:34 發表
此話一出當堂觸動了我的”造奶”神經,我立刻增加泵奶時間由每次20-30分鐘至45-60分鐘 (冇奶出都照泵,只要有信念)。果然,皇天不負有心人,每次的奶量可以增加2-3安,一日就多一樽奶了 。哈哈!
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Jojolaw99

你真係好勁.
我bb岩岩出世~我買左avent奶泵
但唔識點用!!想搵人求救..:cry:

別墅

醒目開學勳章

回覆 #13 愛登士家庭 的文章

吾好停~ 停咩呀!

我D同事成日問我餵到幾時, 我就答吾知駕, 餵得幾多得幾喇, 洒走佢地.
吾洗理人架, 亞b係你架麻, 你為自己既資產增值之麻, 得既一定多過失, 要全力以赴.

在公司我用双電泵, 快D架~ ~ I pump 2~3 times a day, 追得好累駕! 個個都係咁駕喇, not only you駕, 知冇?

大宅

Just new born, should direct BF instead of pumping to stimulate the milk supply !! I do not use the Avent pump, cannot help you.

原文章由 日落 於 08-1-29 14:05 發表
Jojolaw99

你真係好勁.
我bb岩岩出世~我買左avent奶泵
但唔識點用!!想搵人求救..:cry:

大宅

係呀, 我之前日日要追奶, 返遲啲屋企bb都唔夠奶飲 , 依家6個月食粥仔真係對人奶需求減少咗, 唔洗點追啦!:lol

原文章由 Harubi 於 08-1-27 00:07 發表
我都係追奶過來人,個仔全人奶,加埋係大食仔,所以都追奶追得好辛苦,響公司最少要泵18安,加埋早上邊餵邊泵果4-5安先夠一日日間三餐食的份量,泵少D都唔得.

但咁樣的日子好快過,六個月後加入一餐半固體,之後九個月到又 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊