跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問你地bb係咪都有一個飲奶的時間表?
如 7am, 11am, 3pm, 7pm, 11pm
囝囝由出世都現在我地都冇fixed佢個飲奶時間, 只係由佢最少每歺相隔不少於4小時為基準, 瞓咗唔會叫醒佢飲奶, 但大大下我發覺再繼續咁樣好似唔係太好, 好想幫佢fixed番個飲奶時間.
各個媽咪, 有咩建議?
Thanks.

複式洋房

My baby also doesn't have a fixed feeding schedule. Basically every meal's interval will be 4 - 5 hours depend on her weak up time. I would like to know whether it need to have a fixed feeding schedule as well. Thanks a lot!

男爵府

畀面勳章

我個BB都冇fixed時間飲, 都係每歺相隔4小時, 早上嗰歺BB醒就飲, 如果太遲唔起身就會叫醒,
我都覺得fixed個時間俾BB飲奶好D, 但有時早上見BB瞓得咁sweet, 又唔忍心叫醒佢

別墅

我o既情況同你們一樣, 冇fixed時間飲, 之前試過 fixed 時間餵bb食奶, 但果一刻 bb 唔餓, 佢唔肯飲, 結果就浪費左成支奶. 迫都迫唔到. 其他媽咪有冇咩辦法?

而早上果餐都係睇bb 幾點醒, 醒就飲.

飲奶時間表lee 個問題我都問過我亞媽 (因為我返工, bb 由我媽咪湊), 我亞媽話唔駛fixed時間飲, 佢餓先比佢飲, 又話我細個果時都係咁湊大. 不過, 我自己好想 fixed 時間表

子爵府

我個bb就fixed時間飲奶, 3am,7am,11am,3pm,7pm,11pm
未戎夜奶...
最初bb都好唔習慣, 但適應之後, 就算訓緊覺到會自動起身喊奶, 可能喺胃酸定時排出, 而且仲飲到乾乾淨淨, 連疴臭臭都定時架...
之前唔定时, 會出現飲唔晒奶情況, 喊又分唔到佢係咪肚餓....

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

男爵府

我個 b 都幾定時食 & poo poo 架, & 介左夜奶
不過可能同佢係大食 / 大隻 b 有關...
keke 好少會有奶唔食, 就算早左都會食

別墅

實在太好啦~ 好羨慕你呀

原文章由 MoJoJoJo 於 08-1-29 11:07 發表
我個 b 都幾定時食 & poo poo 架, & 介左夜奶

男爵府

haha 不過肚餓時, 遲左少少都好惡 b 架

原文章由 catcat_mama 於 08-1-29 11:09 發表
實在太好啦~ 好羨慕你呀

複式洋房

my bb girl drinks milk at 7am, 11am, 3pm, 6:30pm,and 9:30pm, she has quited night feed automatically for 2 weeks laa....thank God, that's what i and my husband's hope in these few months!!!

複式洋房

but her appetite varies, sometimes 5 oz, sometimes 7 oz, so i give her 7 oz each time and let her drink as much as she like!!

男爵府

畀面勳章

原文章由 MoJoJoJo 於 08-1-29 11:07 發表

你個B真係好, 定時疴poo poo, 我個囡poo poo一D都唔定時, 有咩辨法可以教BB定時疴poo poo呀?

子爵府

原文章由 amy.fung 於 08-1-29 13:56 發表

你個B真係好, 定時疴poo poo, 我個囡poo poo一D都唔定時, 有咩辨法可以教BB定時疴poo poo呀?

我個b因為定時食奶, 所以定時poo poo, 阿媽話等阿b四個月可以逗佢疴poo poo 同 尿尿, 咁就可以慳返尿片, 而且唔會"業"住個pat pat喎....唔知呢個方法得唔得呢??

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

複式洋房

ai..........想當年自己湊時, 我每朝8點左右就會同佢 "mu..mu..."教佢便便, 十次都有7次成功架, 但宜家比工人湊, 唔好講話便便, 連飲奶同瞓覺都冇晒規律........
唔得, 由明天開始, 唔再比工人姐姐亂來, set番個schedule比佢follow 先得

子爵府

原文章由 nancypls 於 08-1-29 14:36 發表
ai..........想當年自己湊時, 我每朝8點左右就會同佢 "mu..mu..."教佢便便, 十次都有7次成功架, 但宜家比工人湊, 唔好講話便便, 連飲奶同瞓覺都冇晒規律........
唔得, 由明天開始, 唔再比工人姐姐亂來, set番個sche ...

比心機...努力!!

男爵府

得架, 我個 b 就係咁 train 去 poo poo 架啦
依排食完早餐就會去, 日日都有架
不過我只係 poo poo 逗 jar
尿尿由佢用番尿片 (尿尿難 predict 時間呀)

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-1-29 14:12 發表

我個b因為定時食奶, 所以定時poo poo, 阿媽話等阿b四個月可以逗佢疴poo poo 同 尿尿, 咁就可以慳返尿片, 而且唔會"業"住個pat pat喎....唔知呢個方法得唔得呢?? ...

男爵府

試吓逗佢 poo poo 呀
不過都唔係永遠都係同一個時間去既
打針呀, 病呀, 都會有 d 影響
e.g. 我個 b 食輪狀之前係第二餐之後去 poo poo 既
食左之後一日第三餐之後先去
之後再變為依定咁, 食完第一餐去....

原文章由 amy.fung 於 08-1-29 13:56 發表

大宅

bb食人奶,1日唔止1次poo poo,是否食人奶好難訓練定時poo poo?

原文章由 MoJoJoJo 於 08-1-29 17:44 發表
試吓逗佢 poo poo 呀
不過都唔係永遠都係同一個時間去既
打針呀, 病呀, 都會有 d 影響
e.g. 我個 b 食輪狀之前係第二餐之後去 poo poo 既
食左之後一日第三餐之後先去
之後再變為依定咁, 食完第一餐去....

...

民房

我BB都係食人奶, 食奶, POO POO, 全部都冇定時...点攪??

複式洋房

bb經過一星期的training, 現在又可以跟返個schedule飲奶, 仲比之前飲得快咗, 最worst時要飲成個鐘, 現在15-20分鐘飲完, 真開心!

首頁

尾頁

跳至