嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

好擔心! 阿仔唔肯飲水 , 點算?
試過一些方法, 但都不湊效. 請指教!!

大宅

環保接龍勳章

或者試下雪梨水, 生果, 橙汁等,得唔得啦~

別墅

Thanks. 我會嘗試.其實訓練他飲清水都好緊要, 唔知有無方法呢?

原文章由 winnie335506 於 08-1-27 23:02 發表
或者試下雪梨水, 生果, 橙汁等,得唔得啦~

大宅

原文章由 PurpleB 於 08-1-27 22:15 發表
好擔心! 阿仔唔肯飲水 , 點算?
試過一些方法, 但都不湊效. 請指教!!

有D亞b好鬼叻,唔肯飲D淡淡的水,不如你將D奶開多少少水,如5安士應開150ML,你就開160ML,變相多了10ML水了。

子爵府

試下用 bb 果汁 (如 gerber) 以 1:1 開水比佢飲.
如是者, 每日開稀少少, 直至一日係淨飲水為止.

你睇下得唔得?

同埋, 你 bb 幾大呀? 如果細就話呃到, 大的話, 都好難攪~

別墅

14個月唔知呃唔呃到呢?

原文章由 yau_grace 於 08-1-29 16:29 發表
試下用 bb 果汁 (如 gerber) 以 1:1 開水比佢飲.
如是者, 每日開稀少少, 直至一日係淨飲水為止.

你睇下得唔得?

同埋, 你 bb 幾大呀? 如果細就話呃到, 大的話, 都好難攪~ ...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我囡囡都唔願飲水~ 咁我都會俾D耐性咁餵佢~ 初初唔飲~ 而家都會開始飲少少~ 我會繼續努力的~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我暫時仲未生, 第日都可能要面對呢 d 問題.

睇過 d 書話唔好將 d 奶粉再得稀, 因為會改變d 奶既滲透度, 令吸收得冇咁好喎. 佢教用果汁開水 (比例為 1:9), 甜甜地咁去吸引bb飲水, 之後可以減果汁的份量, 因為咁始終係一個輔助作用去令 bb 飲水.

男爵府

我個女4個月一樣唔肯飲水. 唯有俾佢小小濕下口同開奶時加多5ml水當飲左啦.

男爵府

其實BB一出世開始2餐奶之間都要比小小水阿B飲 , 唔好聽D健康院護士話初生唔駛比水 , 話影響食奶量等 , 這是錯呀 ! 身邊不小人BB都唔肯飲水 , 包括我B女!
好彩B女未滿月時 , 有位好有幼兒經驗的朋友探我 , 叫我一定要比水BB飲 , 因為水對BB排便排尿好重要 .
BB現時唔飲水 , 唔好咁快比果汁BB飲 ....特別是市面上BB FOOD 的果汁 , 冇益及有防腐劑 ,要飲飲新鮮的 .
初生至4個月建議先可用葡萄糖加水 , 4-5個月以上才可飲新鮮鮮窄果汁 , 但一定要用和暖水希釋 , 4-5個月BB 飲橙汁比例1 : 5 , 蘋果汁 1: 4 , 到6個月至9個月橙汁及蘋果汁比例 1:2 , 9個月-12個月 是 橙汁及蘋果汁比例1:1 .

別墅

謝謝! 資料真的很詳細.

原文章由 katrinafu 於 08-1-30 16:31 發表
其實BB一出世開始2餐奶之間都要比小小水阿B飲 , 唔好聽D健康院護士話初生唔駛比水 , 話影響食奶量等 , 這是錯呀 ! 身邊不小人BB都唔肯飲水 , 包括我B女!
好彩B女未滿月時 , 有位好有幼兒經驗的朋友探我 , 叫我一定要 ...

首頁

尾頁

跳至