母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

開刀生完, 今日第四日....好唔開心:cry: :cry: :cry:

1/ 我上唔到奶, 用Avent奶泵只有稀水出
2/ 亞B一D都唔肯埋身食, 我心軟, 佢喊到面紅身紅, 好可憐! 就沖奶粉喇!
3/ 究竟點至叫暖? 天气咁凍, 着咗1件和尚袍, 1件羊毛, l件連身衣, 抱被同被仔, 開暖气瞓, 个頭仔, 手仔同腳仔都唔係熱嘅! 但頸至身都暖到紅晒...个身係咪紅トト?
4/ 瞓着時好似條气不太順, 正常嗎?
仲有5/, 6/, 7/, ........太多問題, 我好緊張, 今日喊咗好多次, 生出亞B, 但又咁多嘢唔識,好對佢唔住!!

複式洋房

Don't be too upset, all new mama have many many questions. We also need to step by step to learn it.
1) Baby is only 4 days, you still need some times to 上奶, you better skin to skin feed your baby, don't rush to pump milk. At this moment, you can't pump much.
2) Baby also needs time to learn how to drink milk from your nipple, right! Maybe it's quite hard for baby (need some more power, bottle is easier to drink). Feed by skin to skin can help you increase milk.
3) It seems too hot for yor baby. Baby's also hands and feet cold, it's normal because their heart is small, they cannot pump much blood to hands and foot. Once you feel her neck is warm, it's fine.
Otherwise they will have heatrash.

Don't cry, baby can feel your emotion.
Or you can PM me your phone no, let me share with you!

男爵府

熱血勳章

答: 你只係生左4日, 未上奶一d都唔出奇架, 你要放鬆心情, 如果未上到奶, 暫時補住奶粉先係冇問題架, 人奶當然好, 但係奶粉都唔係差, 所以唔好比咁大壓力自己.
2/ 亞B一D都唔肯埋身食, 我心軟, 佢喊到面紅身紅, 好可憐! 就沖奶粉喇!
答: 我就係bb只係醫院埋身3日, 跟住佢要照燈, 我就返左屋企, 佢出左院後就唔肯埋身啦, 但係我都一路試比bb埋身, 埋身當然好啦, 好方便, 但係如果bb唔肯埋身食既, pump出黎都好過冇.
3/ 究竟點至叫暖? 天气咁凍, 着咗1件和尚袍, 1件羊毛, l件連身衣, 抱被同被仔, 開暖气瞓, 个頭仔, 手仔同腳仔都唔係熱嘅! 但頸至身都暖到紅晒...个身係咪紅トト?
答: 我諗bb太熱啦, 其實呢, bb比我地大人著多1件衫就夠架啦, 你諗下, 如果叫你著咁多衫再加咁多被仲要加暖爐, 我諗你都抖唔到氣, 睇bb凍熱摸佢條頸仔就得架啦.
我諗bb條氣唔係好順係因為太熱, 太焗

如果你有需要, 可以pm你個電話比我, 睇下有乜野可以幫到手.

大宅

bbysh, 我初初生完, 都係好似你咁, 覺得自己咩都唔識, 換片、 掃風都唔掂(我老公仲叻過我), 覺得好無助, 喊了好多次。
最緊要搵人幫, 搵人問。我見到bk好多媽咪好好, 可以幫到好多。wing及sarawong, 你們好啊!解答好詳盡, 仲可以用電話幫人。

bbysh, 記住放鬆d, 咁就多d奶。我初時都有補少少奶粉比bb, 10日後就全人奶了!

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

問題1/2
所謂的稀水都係奶黎
人奶比奶粉稀
前奶會好似水咁稀tim
慢慢黎
俾bb啜多d
啜完仲喊先pump
pump唔到最後先補奶粉
慢慢就上奶
多休息同放鬆d先多奶架

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

bbysh,

唔好喊, 對自己身體唔好! 情緒差都會影響人奶架!

1/ 開頭係稀, 仲要係半透明半白色添~ 但好快就會變成乳白色, 唔駛擔心! 亦唔需要刻意食補野.

2/ 佢唔肯埋身係咩原因? 因為响醫院時用樽餵? 有冇比佢啜過?
我响法國醫院開刀, 餵奶時係先比bb啜10-15mins然後比奶粉. 我bb都有乳頭混淆的問題, 所以經常啜損我(流晒血!). 你睇下bb係咩原因唔肯啜: 有混淆? "爛訓"?(初生bb係咁要整醒佢)
沖奶粉唔係罪過, 不過可以先比bb啜nipple才比奶粉.

3/ bb因為頭仔佔身體成1/3, 所以體溫會比成人高! 唔駛怕佢地唔夠暖.
初生bb係全身紅卜卜, 慢慢會變返正常膚色.

唔知你bb唔順到咩程度, 我諗係bb各樣器官都未成熟. 如有疑問可以去母嬰健康院問下d姑娘.

大宅

唔駛心急, 慢慢黎, 總之每隔三個鐘就俾 bb 啜, 佢想啜幾耐就幾耐 (當然你自己唔好太累, 如果太累, 就 30min 停), 咁好快就會上奶0架啦。記得半夜都唔好「偷懶」, 半夜都係 keep 住三個鐘就抱bb 上黎啜啜啜, 咁至可以有效剌激乳房造奶0架。

(如果泵, 都係三個鐘泵一次, 每次30min。我果陣小笨入左兒科照燈, 我都係每日死泵爛泵, 一滴一滴咁用電泵 + 人手擠出黎的...)

avent手泵用唔慣時會難攪0的, 我就用唔掂 (但好多人用慣話好好用), 我係用 medela 電泵的, 你可以試下租部電泵用下, 電泵容易掌握好多, 又可以輕鬆0的, 合埋眼休息下都得, 隻手又無咁累。

** 記得留意bb 有無黃0番, 你未上奶, bb 有少少黃都唔奇0架, 你可以隨時抱bb 返健康院磅重同檢查有無黃的, 唔駛怕0架, 健康院的姑娘會幫你。

** 0的bb 好「衰」0架, 初生時成日喊到「懶可憐」咁0架, 你千祈唔好俾佢影響你情緒, 佢喊就當佢「練習肺功能同容量」, 冷靜0的睇佢喊咩, 唔好自亂陣腳啊~~

加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油、加油~~~~~
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

男爵府

你唔好心急泵佢出來, 初初幾日未上奶, d奶係好似水噤, 但好多抗體, 所以有時間就比bb啜下. 我都二個月時要泵都係最多泵到二,三安, 但我一直都好有恆心同按時泵奶或比個仔埋身食, 而家一日只係泵一次, 每次都泵到10-12安.

好似之前的媽媽講, 要比小小時間bb學習, 唔係個個bb都立刻懂得埋身啜. 食奶粉無問題架, 一樣好多營養. 奶粉bb一樣會肥肥白白.

你只要摸條頸仔暖就得. 初生bb無四季之分, 唔洗擔心手仔凍. 另外埋身餵奶時唔好著太多衫, 因為太暖bb好容易瞓著.

好多bb瞓著時都有he he聲, 如果唔係好大聲, 就唔洗擔心. 如果你真係擔心, 就返健康院比醫生看一下.

仲有5/, 6/, 7/, ........太多問題, 我好緊張, 今日喊咗好多次, 生出亞B, 但又咁多嘢唔識,好對佢唔住!!
唔好緊張, 有咩問題, 隨時post上來, 我地大家都會支持你架. 又或你去方麗娟做樓主條"泵奶好痛"的tread到看一次, 你就會明白, 大家都有唔同的困難, 不過我地個個都會全力支持.

如果你真係想餵人奶, 第一件事就係要放鬆心情, 緊張會影響奶量架.

大宅

黎黎黎, 方麗娟個「泵奶好痛」thread 響呢度:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1206792&page=16#pid21051463
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

民房

you guys are so smart.
I really do not know his crying.
I don't know if he is hungry or not and I think I do not
have enough milk because I am too tense

大宅

畀面勳章

多謝你地! 你地好叻! 但我忍唔到, 今日繼續喊! 都嚇親屋企人...我仲有好多問題...不過未想寫住, 但你地D answer 已經穩定咗我个心好多la....THANKS A LOT!!!!!! WHOLEHEARTEDLY!!

我要珍借而家可已抱住BB嘅日子!

我今日pump咗45mins. 有唔夠半安初乳, 我巳經好開心喇...請問用熱水倒落D初乳到, 再混凍水, 再加奶粉成3安奶, 会唔会destroy 人奶D營養?

另外, 5日人仔食成3安, 每3个半小時一欠, 會唔会多得济?

大宅

BB得幾日人仔, 你需要時間上奶&學餵奶, BB都要時間學啜奶, 唔好心急同比自己咁大壓力. 放鬆D會多D奶, 我飲杯水/湯, 再去訓一陣, 30MIN都好, 就會有谷奶既反應.

就算唔夠半安既初乳, 都有好多酵素同抗體, 都要直接比BB食, 唔夠先之後再補奶粉, 唔好將人奶同奶粉一齊混合O黎餵. 如果我記錯, 請其他MAMI提醒!

原文章由 bbysh 於 08-1-29 17:34 發表
多謝你地! 你地好叻! 但我忍唔到, 今日繼續喊! 都嚇親屋企人...我仲有好多問題...不過未想寫住, 但你地D answer 已經穩定咗我个心好多la....THANKS A LOT!!!!!! WHOLEHEARTEDLY!!

我要珍借而家可已抱住BB嘅日子!

...
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

大宅

另外, 5日人仔食成3安, 每3个半小時一欠, 會唔会多得济?

我BB係醫院已經食100~120ml一餐(3-4鐘一次), 不過係我泵出黎既人奶, 唔知奶粉既份量一唔一樣, 有冇MAMI可以解答?

民房

你要加油呀, 其實有好多人奶媽都好似你咁努力中, 我都係其中一個, 唔好覺得孤單, 有時間就上多啲嚟請教bk mum, 一定得架, 要堅持落去, 俾最好嘅BB呀.

別墅

I totally understood your feeling, no one born to know look after baby, we need to learn step by step as well, baby learn to drink milk from u, learn to adapt new environment, u do need to learn to be a new mum. For yourself i suggest u seat back and relax, don't be too stressful otherwise influent of produce milk. Baby still young not drink much amount of milk, don't worry, I heard it from nurse newborn baby need walnut size of milk it's enough, don't rush give u're little one too much milk,try to feed skin to skin it help stimulate and produce more milk.

Baby feets and hands cold is normal, try to put gloves and stock on him /her la. Room tempature keep 26C it's good for baby,indoor not necessary wear too much cloths, too hot it's harmful to baby.Add oil ar, we all support u

大宅

原文章由 bbysh 於 08-1-29 17:34 發表
我今日pump咗45mins. 有唔夠半安初乳, 我巳經好開心喇...請問用熱水倒落D初乳到, 再混凍水, 再加奶粉成3安奶, 会唔会destroy 人奶D營養?

...

你應該直接俾佢飲咗泵出嚟嘅人奶再另外開奶粉.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

男爵府

今日喊咗好多次, 生出亞B, 但又咁多嘢唔識,好對佢唔住!!

原文章由 bbysh 於 08-1-28 01:55 發表
開刀生完, 今日第四日....好唔開心:cry: :cry: :cry:

3/ 究竟點至叫暖? 天气咁凍, 着咗1件和尚袍, 1 ...

bbysh,

唔好喊! 边有阿媽開始就識得點餵, 個個都要問. 放心呢度有好多支持, 我唔識, 當日個陪月仲語帶關心叫我係對個囡好, 請補奶粉,你真係唔夠奶, 佢唔夠重... 唉! 當刻的心情, 真是好激氣, 我咁努力都唔夠, 其實都唔知係唔係唔夠. 但阿囡又真係唔係瞓得好耐,成日醒. 成日計住幾多條片. 好累好 公. 有時補奶粉有時全人奶到四個月就全人奶到現在. 其實初生真係未必係肚餓先喊, 好大可能是眼瞓. 試吓剛剛餵冇來,如果可以交比別人抱, 冇咗你陣味, 看看會否好啲,

其實如果室內已開暖爐, 無需着咁多衫. 你諗吓大部份時間都係抱住來餵, 你都暖, 個bb 點會唔暖. 食人奶的bb冇咁怕凍.我成日帶 出街啲人都會問佢唔凍0架!着咁少.

努力加油!成功只要係信念加堅持堅持堅持!!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

好媽媽勳章

唔好咁緊張放鬆D個人

BB唔使著多衫0架, 最緊要你摸佢條頸係暖,同埋個肚仔唔好凍親就夠0架啦, 著太多會熱親0架
我個B而家都係一件衫仔+包被, 睡覺時再蓋被仔, 無用暖爐都夠暖, 唔好咁驚
無人係乜都識0架MA, 多D上來大家互相分享吓
我都係新手MAMA, 老公仲叻過我, 我都係係呢度同大家求救0架

可以去08奶媽分享度, 大家傾下計,
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1260045&extra=page%3D2

大宅

畀面勳章

再想問BB一日應該有幾多次便便?e院回家後就每餐後都有, 但一日比一日少, 今日第六日, 只係得一條片有便便, 其他全部都係尿尿咋!

大宅

2-5次大便, 量多而次數少亦可, 最緊要有5-6塊濕片
source: http://www.breastfeeding.org.hk/

原文章由 bbysh 於 08-1-30 08:24 發表
再想問BB一日應該有幾多次便便?e院回家後就每餐後都有, 但一日比一日少, 今日第六日, 只係得一條片有便便, 其他全部都係尿尿咋!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊