懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下送左張BB床來, 你地會幾時安好張床? 定等BB出世先安?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

亞媽話屋企野賮量唔好有變動,就算BB床都係等BB出生后先至安喎,反正安BB床好容易又快手。老人家0既都係信下好。

大宅

原文章由 Sallyb1a 於 08-1-29 12:25 發表
亞媽話屋企野賮量唔好有變動,就算BB床都係等BB出生后先至安喎,反正安BB床好容易又快手。老人家0既都係信下好。

thanks

大宅

d bb 野要清潔同吹下先可以比 bb 用, 所以我果陣大約在生的1個月之前 ready 好所有野!
bb 出世後大家都會好忙好亂, 所以早d ready d 野到時冇咁不知所措!

伯爵府

畀面勳章

我呀媽話等我生左先好買床(即係我o係醫院住緊果幾日裡面佢地幫bb買),,佢話易生d架wo 信左冇無妨je,,總之bb返到屋企有得訓就得啦

大宅

係呀, thanks

男爵府

嘩, 百有以為買床好似買菜咁簡單?
送貨都要有期啦, 您唔見早排有 d 媽咪講,有 d 熱門牌子 (0xbaby) 12 月訂都要3月先有貨。
仲有,新野返黎, 要清潔, 仲要等 d 味散左先好比 bb 用架。

唔好咁老定呀

原文章由 moniqueee 於 08-1-29 13:27 發表
我呀媽話等我生左先好買床(即係我o係醫院住緊果幾日裡面佢地幫bb買),,佢話易生d架wo 信左冇無妨je,,總之bb返到屋企有得訓就得啦 ...

伯爵府

畀面勳章

原文章由 咕怪媽媽 於 08-1-29 02:58 PM 發表
嘩, 百有以為買床好似買菜咁簡單?
送貨都要有期啦, 您唔見早排有 d 媽咪講,有 d 熱門牌子 (0xbaby) 12 月訂都要3月先有貨。
仲有,新野返黎, 要清潔, 仲要等 d 味散左先好比 bb 用架。

唔好咁老定呀

...

噓,,我o係普通做街坊生意果d傢c鋪買ja,,仲可以即刻打去個倉問有冇現貨...個倉都o係埋我住果區..唔會3日都送唔到貨黎掛...

大宅

穩鎮d 你都係問定間傢俬鋪, 無貨起上黎, 就真係無架, 何況仲要時間清潔同去木味呢。

我就係12月訂床, 要下星期至有貨收

原文章由 moniqueee 於 08-1-29 15:02 發表

噓,,我o係普通做街坊生意果d傢c鋪買ja,,仲可以即刻打去個倉問有冇現貨...個倉都o係埋我住果區..唔會3日都送唔到貨黎掛...

大宅

NokNam
咁你會等bb出世先裝? 定送左來就裝

子爵府

我就一送嚟就砌好佢喇,我老公話點知佢會唔會送漏兩粒鏍絲嫁!我媽媽就話可以當上bed set時係安床都得嫁!!咁就一舉兩得啦 !!!

原文章由 shatintsui 於 08-1-29 16:25 發表
NokNam

複式洋房

唔怪得之我爸爸成日都話"做MUD咁早攞D野出黎"啦......
咁我要準備定唔準備呢?
...☆小王子2008年02月19日☆出世了☆...

---->小女皇的生活點滴

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 女皇寶寶 於 08-1-29 23:09 發表
唔怪得之我爸爸成日都話"做MUD咁早攞D野出黎"啦......
咁我要準備定唔準備呢?

你覺得有需要咪準備, 或者拆個盒出黎, 唔好裝住, 放響廳度抺下佢同埋散下 d 味先啦. 好過生左之後你同bb 吸埋d 油味.

複式洋房

吓, 我張床 11月買都要 1月先送貨喎, 您買了沒有呀?

原文章由 moniqueee 於 08-1-29 13:27 發表
我呀媽話等我生左先好買床(即係我o係醫院住緊果幾日裡面佢地幫bb買),,佢話易生d架wo 信左冇無妨je,,總之bb返到屋企有得訓就得啦 ...

複式洋房

d人話咁早買床bb會小器, 但係而家d bb床同傢私, 好多化學物質, 如漆油, 都要一段時間先可以揮發0左d "有毒" o既物質, 所以都係早少少買定清潔下同放0係空氣流通o既地方d吹下風好d~

以下係睇壹週刊o既報導, 節錄俾大家參考一下:

簇新的傢俬發出刺鼻的異味,多是因為釋放甲醛.甲醛是一種無色的化學氣體,去年被国際癌症研究機構(IARC)証實為致癌物質.根據世界衛生組織的指引, 室內空氣中甲醛澴濃度不應超過每立方米零點一毫克.吸入甲醛,輕則刺眼刺鼻,引起喉部不適,但嚴重可誘發哮喘甚至白血病.

辟味不治本
宜家傢俬產品主任何詩韻表示,玩具油只是一個籠統的名稱, 這種油多用於保護產品表面, 好比一般亮光油漆只是相對毒性較低.
就算油漆無毒, 還要看木質. 由於黏合木碎板,纖維板和夾板皆使用含有尿素甲醛的樹脂作黏合劑,當中殘留的甲醛仍向周遭釋放.

要杜絕甲醛,可考慮使用實木等完全天然材料所製的家具.如果要買夾木, 曹宏威建議, 最好將簇新的家具放置於向陽光的房間, 又或者在無人的環境下, 索性開暖爐及抽濕機, 令房間變得乾燥而溫暖, 加速甲醛揮發. 此外, 活性炭有吸付作用, 放於木製家具附近, 可吸收甲醛等有毒物質.

嬰兒床安全標準一覽
英國標準 BS EN 716-1&2:1996
歐洲 EN716-1&2:1995
美國 ASTMF 1169-88
國際 ISO7175-1&2:1997

大宅

我會拆出黎抺咗先, 僻吓d 味, 然後叫老公試砌, 如果唔係太難, 就唔會咁早裝住, 因為我地間房好細無位; 如果好難砌嘅話, 就會"簡"日假期適宜安床嘅砌定先。其他鋪床圍就等到我入醫院嘅時候, 叫老公執手尾。

原文章由 shatintsui 於 08-1-29 16:25 發表
NokNam

大宅

well.... 8, 9個月先安床, 就算大吉利是 bb 小器, 要早d 出來都冇問題 la!

大宅

都唔怕 bb 小器, 我會同 bb 講, 張床係買比你架....

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至