單親天地

跳至

首頁
12345...20

尾頁

別墅

我個女已長大,在社會工作,回想過去的打拚日子,好不容易地渡過,現在總算安慰,生活安定,閒時上網找資料或找網友聊天.

大宅

原文章由 0707 於 07-7-26 19:30 發表
我個女已長大,在社會工作,回想過去的打拚日子,好不容易地渡過,現在總算安慰,生活安定,閒時上網找資料或找網友聊天.

我都是中年單親,離婚時身無分文,現在我女兒讀中學,唯一就是有份工作,有間公屋,生活主恩夠用,希望我女兒努力讀書,我努力工作!

別墅

中年單親

幸運鳥,這個名字十分好,自由自在的飛翔,雖然要獨力去找糧食養活自己及小鳥,但很開心,這是我過去二十年的心景.你有同感嗎?
原文章由 LuckyBird 於 07-7-26 21:34 發表

我都是中年單親,離婚時身無分文,現在我女兒讀中學,唯一就是有份工作,有間公屋,生活主恩夠用,希望我女兒努力讀書,我努力工作!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我28歲,算不算中年,

但剛剛已離婚,有個女4歲,慘啦......咪 有牌辛苦

大宅

原文章由 0707 於 07-7-27 17:02 發表
幸運鳥,這個名字十分好,自由自在的飛翔,雖然要獨力去找糧食養活自己及小鳥,但很開心,這是我過去二十年的心景.你有同感嗎?

0707,其實我很羨慕你,女兒長大乖巧,我祈待這天,我亦曾經怨天尤人,逆境就是磨練,現在很想充實自己,做個好榜樣!

複式洋房

原文章由 kkllws 於 07-7-27 17:29 發表
我28歲,算不算中年,

我28歲結婚,29歲生仔,34歲守寡,當時阿仔重讀緊幼稚園!而家個仔九月就讀中學,我都41歲咯,當中梗係有唔少甜酸苦辣,不過當睇住自己個仔慢慢成長,一切都係值得既!加油呀!

別墅

中年單親

我離婚時28歲,現在48歲,我都想同年青父母分享獨力養兒育女的心得.我想學吓點樣將相片變成有動感.以前學電腦時,亞Sir教動畫,全班同學不願學,因為社會未流行動畫,依家覺得好玩.
原文章由 kkllws 於 07-7-27 17:29 發表
我28歲,算不算中年,

[ 本文章最後由 0707 於 07-7-29 14:04 編輯 ]

別墅

中年單親

幸運鳥,你女兒喜歡讀書已很好,雖然辛苦,但值得.我33歲在港大讀電腦,40歲在城大讀中文,可以做個榜樣,因為孩子喜歡有樣學樣.

原文章由 LuckyBird 於 07-7-27 22:00 發表

0707,其實我很羨慕你,女兒長大乖巧,我祈待這天,我亦曾經怨天尤人,逆境就是磨練,現在很想充實自己,做個好榜樣!

[ 本文章最後由 0707 於 07-7-29 13:54 編輯 ]

別墅

中年單親

foolfool,查過字典,fool這個字有點消極,但有一個很好的釋詞,就是涼布丁(很舒服的名字),我們可以互相鼓勵,活得更精彩.
原文章由 foolfool 於 07-7-28 22:21 發表

我28歲結婚,29歲生仔,34歲守寡,當時阿仔重讀緊幼稚園!而家個仔九月就讀中學,我都41歲咯,當中梗係有唔少甜酸苦辣,不過當睇住自己個仔慢慢成長,一切都係值得既!加油呀!

別墅

我都係中年單親媽咪, 你哋好!

生活過得都唔錯, 比離婚前更開心

別墅

我都係比在婚時更開心.先苦後甜.
原文章由 dllau 於 07-7-29 17:03 發表
我都係中年單親媽咪, 你哋好!

生活過得都唔錯, 比離婚前更開心

別墅

我扮年輕都係扮25, 咁你話28算唔算中年?

我28歲,算不算中年,

大宅

Hi !:-P :-P :-P

別墅

dllau, :-P :-P :-P你講吓自己由結婚至離婚後的生活係點點點......
原文章由 dllau 於 07-7-30 10:35 發表
我扮年輕都係扮25, 咁你話28算唔算中年?

別墅

foolfool,見到你上網啦,你們好嗎?
原文章由 foolfool 於 07-7-28 22:21 發表

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我3x啦:-( 就黎老年 個女先6歲,仲有................排捱
最驚自己有病有痛.:(

民房

我37歲,我離分7年,我離分時,個女1年級,依家已經讀中1,

時間過得好快...你慢慢會覺得生活唔係甘差架咋!!

加油!!

子爵府

原文章由 mandymandy888 於 07-8-1 23:36 發表
我37歲,我離分7年,我離分時,個女1年級,依家已經讀中1,

時間過得好快...你慢慢會覺得生活唔係甘差架咋!!

加油!!

我38歲, 我分居多年, 個女當時都係1年級, 依家讀升5年級,
我現在準備賣樓正式離婚, 未來日子我不知如何. 最重要居住問題.

大宅

你地個個都話老......唉...我都31 啦...個女都仲係3歲幾..我都有排捱lor...不過真係最慘就有病有痛...好似我岩岩大病完...依家體力又未ok...真係好辛苦架...

我地大家都要努力呀

原文章由 charmaine_1 於 07-8-1 22:29 發表
我3x啦:-( 就黎老年 個女先6歲,仲有................排捱
最驚自己有病有痛.:(

別墅

係呀,我地隨佐努力,積極,都無其他辦法架,不過...記得要照顧好自己健康,先有精力照顧仔女.
原文章由 Shirley_ 於 07-8-2 13:38 發表
你地個個都話老......唉...我都31 啦...個女都仲係3歲幾..我都有排捱lor...不過真係最慘就有病有痛...好似我岩岩大病完...依家體力又未ok...真係好辛苦架...

我地大家都要努力呀

首頁
12345...20

尾頁

跳至