單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有媽媽知道如何追討善養費?

事原本人ex經法庭判每月要比善養費給兒子,但他經常遲比或沒比,我何以點追討,程序何何?

thanks
http://hk.myblog.yahoo.com/monmon-chin

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 monmonchin 於 08-1-28 15:11 發表
請問有媽媽知道如何追討善養費?

事原本人ex經法庭判每月要比善養費給兒子,但他經常遲比或沒比,我何以點追討,程序何何?

thanks

分分中追唔到,你仲要白花律師費

入入紙去追的

佢一句話:我無錢/我失業之類,就ok架啦:;pppp:

別墅

原文章由 beverly@mim 於 08-1-28 19:15 發表

分分中追唔到,你仲要白花律師費

入入紙去追的

佢一句話:我無錢/我失業之類,就ok架啦:;pppp:

但我知他有做o野,如果法援需時多久?及程序?
http://hk.myblog.yahoo.com/monmon-chin

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係呀
我個律師都係咁講
要告佢架
告贏咁又點
佢咪一樣可以唔比

別墅

原文章由 RSG媽媽 於 08-1-29 09:33 發表
係呀
我個律師都係咁講
要告佢架
告贏咁又點
佢咪一樣可以唔比

咁咪無佢收??
但我聽人講唔係好似會係佢A/C到扣咩???
咁佢咪好著數?仔就可以照睇,錢就唔洗比....

別墅

我算好好彩,因為我去家事法庭告個cheap精,好似用咗1000以下,就攪掂晒,最緊要係佢有份好穩定嘅工,每個月都好定期由佢boss到出糧俾我,因為個時法庭直接出咗封信俾佢boss(叫做入息扣押令),所以依家一d都唔駛煩,當然以前未出信前都係唔俾嫁啦!個個都係咁9 cheap。個死cheap精現在破咗產,我仲知佢將畢贍養費報大咗添,鬼唔希望你俾破產管理局check到,遲d你係監獄過就唔好怨我。

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 monmonchin 於 08-1-29 08:10 發表

但我知他有做o野,如果法援需時多久?及程序?

我唔記得啦,不過我地仲出埋禁制令(佢c了上大陸),但最後都無佢乎

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 monmonchin 於 08-1-29 12:03 發表

咁咪無佢收??
但我聽人講唔係好似會係佢A/C到扣咩???
咁佢咪好著數?仔就可以照睇,錢就唔洗比....

係呀 d c cheap精

扣佢a/c,入息好好好好好好好好好好好好好好隱定就ok既

但如果佢遲職呢,你點攪?

別墅

原文章由 mi_wong 於 08-1-29 13:11 發表
我算好好彩,因為我去家事法庭告個cheap精,好似用咗1000以下,就攪掂晒,最緊要係佢有份好穩定嘅工,每個月都好定期由佢boss到出糧俾我,因為個時法庭直接出咗封信俾佢boss(叫做入息扣押令),所以依家一d都唔駛煩,當然以前未出信前 ...

麻煩你可唔可以講暢細D係點做......我真係唔知點好.....我知佢有工作但就唔知佢係邊到做....

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

咁既情況就話攪到
個衰人玩失蹤
唔報稅
走卡數
申請破產講左幾年
無穩定工作/打公司唔報稅既工
真係拿佢無符

原文章由 mi_wong 於 08-1-29 13:11 發表
我算好好彩,因為我去家事法庭告個cheap精,好似用咗1000以下,就攪掂晒,最緊要係佢有份好穩定嘅工,每個月都好定期由佢boss到出糧俾我,因為個時法庭直接出咗封信俾佢boss(叫做入息扣押令),所以依家一d都唔駛煩,當然以前未出信前 ...

別墅

原文章由 monmonchin 於 08-1-30 09:00 發表

麻煩你可唔可以講暢細D係點做......我真係唔知點好.....我知佢有工作但就唔知佢係邊到做....

push push

別墅

事隔都成5年,都不是太記得點做......係灣仔政府大樓唔知M1定M2嘅家事法庭到攪.....首先係個cheap精欠多期贍養費,跟住排期告Q佢欠贍養費,繼而申請"入息扣押令",你問吓個到staff關於"入息扣押令"d資料,填好form及交錢,,等上庭,再等d官判及出"扣押令",最後攞住封"令"就約同一個第三者(自己朋友都得,其實好似做証人咁,不過好似要宣誓)一齊將封"令"直接送去個cheap精公司親手經第三者交俾佢老闆,佢老闆接信後,就會依照內容做嘢,定期入錢俾你,所有老闆都唔會為咗個職員仔而藐視法庭,故大部人都照做。最重要都係要清楚個cheap精份工d資料,如果唔知就填唔到份"扣押令form",咁想追都追唔到啦!

原文章由 monmonchin 於 08-1-30 09:00 發表

別墅

原文章由 mi_wong 於 08-1-31 21:18 發表
事隔都成5年,都不是太記得點做......係灣仔政府大樓唔知M1定M2嘅家事法庭到攪.....首先係個cheap精欠多期贍養費,跟住排期告Q佢欠贍養費,繼而申請"入息扣押令",你問吓個到staff關於"入息扣押令"d資料,填好form及交錢,,等上庭 ...

唔該晒....但我唔知佢工作地點.....咁即係無佢辦法.......真係頭痛死....

anyway thanks a lot

別墅

知唔知亞cheap公司電話,知道未打電話上去問詳細地址囉,人地問時更係唔好講追贍養費啦,話吔水送貨未ok, 再唔咪未請2日假玩跟蹤,到時吔都1清2楚,不過最緊要個cheap精唔好轉工就得,唔係就晒Q氣....。
政府應該幫吓我哋D單親媽咪追討贍養費啦,D仆街有份生就無份養,全部同我奄晒佢哋,等佢哋以後無得生,咁咪好囉,唔駛俾錢養子女,又唔駛人哋追得咁辛苦。

原文章由 monmonchin 於 08-2-1 07:59 發表

唔該晒....但我唔知佢工作地點.....咁即係無佢辦法.......真係頭痛死....

anyway thanks a lot

別墅

原文章由 mi_wong 於 08-2-1 14:41 發表
知唔知亞cheap公司電話,知道未打電話上去問詳細地址囉,人地問時更係唔好講追贍養費啦,話吔水送貨未ok, 再唔咪未請2日假玩跟蹤,到時吔都1清2楚,不過最緊要個cheap精唔好轉工就得,唔係就晒Q氣....。
政府應該幫吓我哋D單親媽 ...

我case有D唔同,因我現正澳洲待產,預產期4月,所以我根本無時間跟蹤條PK,我最興就係佢錢又無得比,又唔比我帶個仔一齊過來澳洲, ,佢話因為佢無得睇個仔bor,大老呀佢自已返工根本無何能帶到個仔,又唔比我帶係身邊,佢一句自私地講無得見,就令到我個仔跟我亞媽住而我亞媽上年剛中風,自已都要工人照顧,都唔明點解唔可以從個仔角度去想"o下",當然我亞媽好錫亞B,但點都無跟係父母身邊咁好嘛.......

有時唸起真係好慘,每個月好似"乞衣"咁,硬功軟功出齋,佢一句話無你都吹佢唔帳,其實呢的係每月必須開支,就等如食飯錢屋租錢一樣,最慘自已真係做唔出比個仔佢,因為唔係跟佢都話無錢始養(佢比"o個份錢唔夠亞仔所有支出的),跟佢咪連飯都無得開,有時嬲嬲"o地"真係好想比番個仔佢,等佢試知道得閒帶出去玩同"嗅"係好大分別,當然無何能咁做亦做唔出.....

ok呻完........thanks

首頁

尾頁

跳至