夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

:-( 話說昨天是老公今個月唯一一天的假期~~

一家人去飲茶~仔們想用筆畫圖~酒樓得一支筆~老公突然話佢個bag有支筆~~敢佢拿了出來~我問:呀點解有支女仔筆的 而我當時是笑笑口的~~佢突然黑面表示不知呀~~

我其實一早已經發現支筆都有2-3個月的了但沒同佢說過~~~
之後我不作聲繼續選食品~~~

不久我問老公新年幾時放假(其實佢公司沒confirm)佢突然好好認真同我表示:你好霸道你知不知/???點都不信我不知支筆不知在那裡來~~~~你地新年已經去旅行的啦你想點?????

我不知如何反應~第一我沒再提支筆~~我亦不覺什麼
第二新年我會同2個仔去同我家人去旅行老公拿不到假只有我們3個去~~所以希望他就到假待我們回來的時間一家人可以一起過~~~~

之後老公再說:你知不知你比左好多壓力我~~

?-( 我說:呀??我想問一下你拿不拿到假~~我又不是迫你~~

老公:你咪霸道law你已經去旅行的啦你做問~~

我當時好想哭說::::是你叫我帶2個仔去旅行的??

之後佢不出聲~~~~

我昨天一天都好不開心~~~我從沒有見過佢會那麼認真的~~:-( :-( :-(

我回想我同老公的傾計溝通一天都沒10分鐘~回家只是一個皇帝什麼事都不幫忙~我摺好的衣服沒有收好佢去sleep就將d衣服全部整落地~~而佢亦一d都沒關心過我~我不舒服到半死佢一句我問候及了解都沒~家中一切大小事務兩個仔仔學校的事全部我一個人處理佢從沒有問過~我都有上班~~我心突然好淡~~~
好不開心~~~~~~~~~~

別墅

其實你關心既一句問佢幾時放假,佢可能以為你潤佢掛.旅行又冇佢份,梗係down啦.有時我都係甘,c6叫我做乜,做左佢又話我做咩甘做 咪當佢唱歌lor!

而且加埋平日無咩溝通,佢公司d野你又唔知,大家冇共同話題,一日傾唔夠十分鐘計好大煲架.

唔好理支筆係邊樹黎先,最緊要tum番你老公,多同佢傾計,睇下佢做咩事唔開心先.有d野係言者冇心聽者有意呢?

禁止訪問

別墅

原文章由 虎虎 於 08-1-27 13:04 發表
其實你關心既一句問佢幾時放假,佢可能以為你潤佢掛.旅行又冇佢份,梗係down啦.有時我都係甘,c6叫我做乜,做左佢又話我做咩甘做 咪當佢唱歌lor!

而且加埋平日無咩溝通,佢公司d野你又唔知,大家冇共同話題,一日傾唔夠 ...

唉~~c6根本不想及不會同我傾~~

件事過了3天了~~我沒再問佢幾時放年假~~

佢又真的不主動的同我說:;pppp:

別墅

原文章由 家寶媽咪 於 08-1-27 15:44 發表
我覺得你老公在公司受左氣,已經有一段日子了,如果你老公係38/9歲,唔多唔小係憂心緊自己的年齡,界線位。
好多男人都覺得揍仔,做家務係女人工作,叫佢地做,慘過叫佢去死,佢地唔知係好辛苦,以為好小兒科野,如果你令倒佢 ...

我老公不是界線位還有2年~~~

佢公司的事我問過~~佢不願意傾~~我亦忙得不想理~~

但這3天佢沒有同我傾過什麼~~~~只是吃和sleep~~

我很不開心又很不舒適~~~~~~~~~~~

複式洋房

真係要好好傾下,心病的野,可以越變越糟。

禁止訪問

別墅

原文章由 li2008 於 08-1-29 12:54 發表
真係要好好傾下,心病的野,可以越變越糟。

可以點傾呀~~~佢根本不想改變佢亦不想我開心~~
我問又問過~~問佢答過了去了我不想提~~我話~你不解決我個心會好不舒服~~
佢可以答~我不想傾了~~:-( :-(

唉~~點解佢會敢的呢~~~~:-( :-(

大宅

之前公司地震,好亂,個個鬥夜收工,咁我屋企人仲係咁問幾時放年假,我覺得放假都唔係好重要

其實會唔會係語氣問題? 佢可能好煩,妳d問題又好似試探緊佢咁?

試下寫張紙同佢講唔知自己語氣令佢誤會,其實好關心佢,唔知佢工作上發生咩事,但都支持佢....咁應該得啦卦?

別墅

原文章由 wxxyxn 於 08-1-29 13:20 發表
之前公司地震,好亂,個個鬥夜收工,咁我屋企人仲係咁問幾時放年假,我覺得放假都唔係好重要

其實會唔會係語氣問題? 佢可能好煩,妳d問題又好似試探緊佢咁?

試下寫張紙同佢講唔知自己語氣令佢誤會,其實好關心佢,唔知佢工作上發 ...

其實我都有用寫紙sms的方法同c6溝通的~~但佢是沒回應的:tongue: 我覺得佢工作上應該沒什麼事的~~不明他一定要神神秘秘的~~
不願意傾一下~~~

這2天常想起他對我說我霸道的樣子~~好不開心~~而佢又不會安慰一下我~~加上我肩膀痛了3天了所以更不開心~~~好慘~~~~~

禁止訪問

別墅

翡翠宮

唉呢d都係男人既通病黎 所以有得比我再揀我打死都唔結婚呀
原文章由 Funghei 於 08-1-27 12:45 發表
:-( 話說昨天是老公今個月唯一一天的假期~~

一家人去飲茶~仔們想用筆畫圖~酒樓得一支筆~老公突然話佢個bag有支筆~~敢佢拿了出來~我問:呀點解有支女仔筆的 而我當時是笑笑口的~~佢突然黑面表示不知呀~~

我其實一 ...

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我老公話我懶添啦, 理得佢!!

別墅

原文章由 polly1120 於 08-1-29 17:13 發表
你而家唔開心, 諗既野都會負面d, 所以唔好亂諗住 (老公一直都唔關心我對我唔好唔同我傾偈)..

不如你試下搵個時間, 好認真同佢講 "不如我地傾下偈丫老公, 我真係好想同你傾偈呀"

可能你日常有d野講左, 做左, 俾到壓 ...

多謝你~~我都明的~是我的言氣令佢不舒服~~
俾到壓力佢~~~~

今天已經是第4天的冷戰了~~我不想主動同佢和好~~:tongue:
但他毫無意思想哄返我~~~:-(

可以點樣先令佢哄返我......

禁止訪問

別墅

原文章由 SASA滾 於 08-1-30 12:15 發表
煮d佢唔食餸同煲糖水唔於佢,等佢頂唔住投降

我老公不會的~~佢煮飯的~而且我一煮佢一向都不會吃的~~:tongue:
所以我沒煮了~~只會煮下午飯比仔仔吃~~

我知佢今個星期日放假(由62及姑仔說比我知的)佢都沒同我講過~~
點解要扮好神秘的樣:;pppp: 不明~~~~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

樓主不要傷腦筋諗點樣佢會氹番你,因為佢係佢,無可能控制佢做你想佢做的事。
冷戰確是很傷感情,事情拖得越來越麻煩,你還是行多一步,首先打開話題,其實要同老公傾問題,唔一定要好認真坐定定咁傾,可以係逛街時無意中挑起話題,這樣環境輕鬆些,談起來也開放些。
你先不要一口咬定老公工作上沒問題,因為男人好多時都不會同老婆講工事,一來你是幫不了手,二來不會係老婆面前表現自己弱的一面。

別墅

原文章由 414928 於 08-1-30 12:26 發表
樓主不要傷腦筋諗點樣佢會氹番你,因為佢係佢,無可能控制佢做你想佢做的事。
冷戰確是很傷感情,事情拖得越來越麻煩,你還是行多一步,首先打開話題,其實要同老公傾問題,唔一定要好認真坐定定咁傾,可以係逛街時無意中挑 ...

我們結婚9年了~~每一次的吵架或冷戰都是我主動~心想不想影響到感情~~

但今次我好想企硬~ 因實在太不開心了~~~而且佢一d都不care我的感受先想死~~~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至