懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問發現了剛懷孕 ,腹部間中有扯住扯住,少許痛,是否正常的?是否懷孕三個月才叫做穩陣d?請各位指教~~~

大宅

原文章由 celeo 於 08-1-27 20:31 發表
請問發現了剛懷孕 ,腹部間中有扯住扯住,少許痛,是否正常的?是否懷孕三個月才叫做穩陣d?請各位指教~~~

如你無見啡/紅, 只是陰陰痛, 一般都係正常既...但如果你唔安心, 最好梗係搵醫生啦.

至於係咪三個月叫做穩陣, 都唔可以咁講, 其實成個過程都要小心, 我家老人家就話起麻要成六個月先叫做穩陣d咁羅.

別墅

我今天預約了醫生,2月14日先有得睇~

男爵府

原文章由 celeo 於 08-1-27 20:31 發表

我o個陣係腹部兩邊扯住痛,
dr.話因為子宮開始大,
連住o個2條筋扯力大o左,
所以會有扯住痛o既feeling,
不用擔心....:)
當然最穩陣都係問下dr.啦,

只可以講3mths-4mths後,
基本上胎盤差唔多發展完成,
減少因胎盤脫落而小產o既情形,
同埋孕吐情況會開始減少,
但每個懷孕階段都會有唔同o既risk,
都係小心d...take care:D

大宅

好媽媽勳章

其實有咗的感覺係點架?上星期我個小腹間中有抽下抽下咁痛(非常輕微個隻)然後其中一日流咗d啡色出來,跟住去左睇醫生....醫生話我今個星期還未來M,就很大機會有左,叫我今個星期可以check下。但係我果dM只不過遲左個幾星期,可以咁快check到? 有冇有經驗的人可以話我知...先謝。

男爵府

原文章由 pomelo_tea 於 08-1-29 10:07 發表
其實有咗的感覺係點架?上星期我個小腹間中有抽下抽下咁痛(非常輕微個隻)然後其中一日流咗d啡色出來,跟住去左睇醫生....醫生話我今個星期還未來M,就很大機會有左,叫我今個星期可以check下。但係我果dM只不過遲左個幾星期,可以咁快ch ...

係咪o甘快check到都係因人而定,
有d人懷孕hormone分泌得多,好快就check到,
我就m遲o左成2weeks幾,
驗孕棒先+ve,
不過dr.用陰道超聲波check就最準,
不過用陰道超聲波都有一定o既risk...

不過懷孕o甘早期未必有好明顯感覺,
好似我o甘,隨o左小腹兩面有d扯住痛同埋累,
都好似無乜其他feeling

[ 本文章最後由 sumsuma 於 08-1-29 10:30 編輯 ]

大宅

我m遲左 5日就check 到, overall 我唔 feel 到有任何不同, 但因我要時常 check 住 m 的時間, 我先會咁快走去驗!

基本上成個 pregnancy 的過程都要小心, 但 3 個月後胎盤 & 胎兒結構已成熟, 所以 d 人會用 3 個月作為分介, 可以去旅行 lu....

有唔妥 / 唔明就即刻去睇醫生 la!

別墅

我都會覺得特別倦和肚餓,未驗之前小腹有小小痛,m come遲了一個星期就用驗孕捧驗到喇~~~

別墅

會唔會係因為你自己第一胎加上心理作用,你唔好噤快就噤驚啦,仲有好多個月你掛心呀?

大宅

好媽媽勳章

昨晚我用驗孕捧驗到了:loveliness: :loveliness:
之後我跟住應該做什麼?請指教下我呀 :loveliness:

男爵府

原文章由 pomelo_tea 於 08-1-30 08:59 發表
昨晚我用驗孕捧驗到了:loveliness: :loveliness:
之後我跟住應該做什麼?請指教下我呀 :loveliness:

恭喜晒你先!!!!!

如果你想o係政府hosp. 做check up,
就要拿拿淋去普通clinic驗孕,
then攞個驗孕report到你區內hosp.登記,
因為驚會full,所以早d登記好d law

政府hosp.無o甘快安排到照超聲波o架,
最好搵個靠得住o既私家婦科做check up,
早期,dr.會幫你check會否宮外孕,bb有心跳未等.....

再講遠小小 - 12weeks左右做oscar (check 唐氏宗合症),
20weeks到做structural check up....

[ 本文章最後由 sumsuma 於 08-1-30 09:20 編輯 ]

民房

我都係岩岩發現....

原文章由 gozzila 於 08-1-27 23:24 發表

如你無見啡/紅, 只是陰陰痛, 一般都係正常既...但如果你唔安心, 最好梗係搵醫生啦.

至於係咪三個月叫做穩陣, 都唔可以咁講, 其實成個過程都要小心, 我家老人家就話起麻要成六個月先叫做穩陣d咁羅. ...

我都係前日用tester check到..跟住當日放工就去醫生到check.. 照過就照唔到... 佢再同我check 尿就話我係bingo!應該只係兩個星期到.... 要二月十一日先再去check.... 想問下要幾大先照到有野架?

唔知點解..正常我咁早應該冇乜反應.. 但係我近幾日下腹都有d抽住抽住.. 同埋成日都好眼瞓.. 想問下係咪正常架?

自已又矇下矇下..早兩日去醫生到check又唔識得問呢d野...

請多多指教...

複式洋房

原文章由 luluqueen 於 08-1-30 12:56 發表

我都係前日用tester check到..跟住當日放工就去醫生到check.. 照過就照唔到... 佢再同我check 尿就話我係bingo!應該只係兩個星期到.... 要二月十一日先再去check.... 想問下要幾大先照到有野架?

唔知點解..正常 ...

眼瞓同埋好易攰la~易肚餓~~不過我mo抽住痛~最好問dr...打比佢問下law...

大宅

好媽媽勳章

普通clinic驗孕,係點驗架?驗尿only?還是仲有,需要去婦科嗎?我想今日於工就去。

民房

我前日去, 佢就用指野插入下面照... 之後我就因為有小許血, 佢就冇再照, 然後就要我驗尿囉...

唔知人地係咪咁嘅呢....

大宅

好媽媽勳章

原文章由 luluqueen 於 08-1-30 14:27 發表
我前日去, 佢就用指野插入下面照... 之後我就因為有小許血, 佢就冇再照, 然後就要我驗尿囉...

咁快?係咪立刻知?我仲估要幾日tim

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 luluqueen 於 08-1-30 14:27 發表

懷孕初期係照陰超架~因為bb太細啦~

男爵府

原文章由 pomelo_tea 於 08-1-30 14:05 發表
普通clinic驗孕,係點驗架?驗尿only?還是仲有,需要去婦科嗎?我想今日於工就去。

普通clinic只係驗尿o架o乍,即刻有result,
去普通clinic驗孕只係想快d&平d攞個report去hosp.登記
做check up 一定要去婦科到做,
大約4,5weeks到會照到有胎long'
心跳就再遲多1,2weeks先有,
有d人會再遲d先check到胎有心跳

大宅

好媽媽勳章

唔好意思,我好多野問...

1.普通clinic只係驗尿,仲即刻有result,是否用棒棒驗?咁大概幾多錢,因我要 ’禁’錢... 
2.「大約4,5weeks到會照到有胎long',心跳就再遲多1,2weeks先有」點計week架?好想知自己照到未呢??-( 咁大概幾多錢,因為如果未照到就唔好浪費$$嗎!
有d人會再遲d先check到胎有心跳

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至