跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB而家都半歲啦!你地會唔會買學行車俾BB?如果係買,會買咩牌子呀?

洋房

其實健康院姑娘話學行車對BB冇乜學行o既幫助,
不過我都買左,因為佢o係學行車到玩得好開心,
坐o係裡面我又覺得安全o的,
而我又可以做到其他家務...
http://hk.myblog.yahoo.com/dorothy821110

大宅

之前電視都話冇乜用,但係我都想買,因為阿b仔唔係訓係道就係坐係道,好似好無聊,如果有架學行車,佢好似多一種活動,有冇媽咪用緊學行車可以分享下經驗

大宅

我買咗啦!兩駕添!一部係奶奶度,一部係自己屋企。不過阿B都唔係肯坐好耐就要出返嚟,可能仲細未識用腳力啦!

原文章由 sai_lam 於 08-1-28 15:05 發表
之前電視都話冇乜用,但係我都想買,因為阿b仔唔係訓係道就係坐係道,好似好無聊,如果有架學行車,佢好似多一種活動,有冇媽咪用緊學行車可以分享下經驗 ...

別墅

我都買左呀,前日先新車落地,小b都ok,幾鐘意坐wor,不過佢而家剩係識得打橫同埋向後行, 成隻蟹咁好搞笑:lol

大宅

蝦仔都有呀~~ 不過唔係for佢學行, 而係比我e個mama可以放低吓佢, 之後做吓嘢or抖抖~~
不過提醒各位mama, 有咗學行車之後, 蝦仔就四圍撞, 四圍摸, 所以要小心家居安全呀~:lol
Welcome to my blog蝦仔媽媽

大宅

原文章由 蝦仔媽媽 於 08-1-28 18:22 發表
蝦仔都有呀~~ 不過唔係for佢學行, 而係比我e個mama可以放低吓佢, 之後做吓嘢or抖抖~~
不過提醒各位mama, 有咗學行車之後, 蝦仔就四圍撞, 四圍摸, 所以要小心家居安全呀~:lol ...

我未買,不過都會買,同你一樣,唔係學行用,用來比我亞媽抖一抖!!我自己屋企都未唸買唔買呀!!

大宅

原文章由 蝦仔媽媽 於 08-1-28 18:22 發表
不過提醒各位mama, 有咗學行車之後, 蝦仔就四圍撞, 四圍摸, 所以要小心家居安全呀~:lol ...

我都會買呀....不過唔係比我抖吓, 而係比婆婆抖吓....

蝦仔媽咪: 你部車仔有無制可以hold住唔郁, 因婆婆想買架可以hold住, 可以用黎餵飯仔喎.

大宅

畀面勳章

請問你哋d bb車幾錢呀?我驚買貴野呀

子爵府

我個女都有啦,差唔多坐左成個月啦,佢坐學行車勁開心,周圍撞受周圍摸 !
佢依加食奶都係車仔到,自己拿奶撙,我不知幾舒服!

大宅

原文章由 3cats 於 08-1-29 06:14 發表

我都會買呀....不過唔係比我抖吓, 而係比婆婆抖吓....

蝦仔媽咪: 你部車仔有無制可以hold住唔郁, 因婆婆想買架可以hold住, 可以用黎餵飯仔喎.

哈哈~~ 你唔講我都無留意, 原來蝦仔架學行車係有lock架, 我都係一樣喺車度餵糊仔架, 而且e架車前面嘅玩具可以拆出嚟, 咁就可以變成張枱仔咁, 而且仲有得搞高矮添~~

不過架車仔係2手架, 之後再由婆太送比蝦仔, 所以我都唔知幾多$$, 不過個牌子係HAENIM TOY, 架車車除咗玩具之外, 仲有音樂同8款動物叫聲, 你可以留意吓~~:lol :lol
Welcome to my blog蝦仔媽媽

男爵府

睛靈勳章

學行車係幫唔到要行路的那一組肌肉發展,反而小心bb四處走可能拉下一些物件,引起意外。

子爵府

原文章由 CONNIEQ 於 08-1-29 15:02 發表
請問你哋d bb車幾錢呀?我驚買貴野呀

我部學行車好便宜,係千色店到買既,牌子係C Max$239,不過佢就得3種音樂啦!

大宅

畀面勳章

哦!唔該曬

大宅

好媽媽勳章

唔~~~我諗我唔會買學行車比囡囡喇....
一來婆婆屋企無位比佢行...
二來我屋企張網床到而家都未開比囡囡用...
而且, 有d 報告話學爬重要過學行...同齡爬得叻嘅bb比行得叻嘅bb好架...因為爬係需要四肢,眼及腦部協調, 而行就淨係對腳+腦部協調...所以爬可以增強bb 腦部發展多 d...

子爵府

之前睇最緊要健康話學行車對bb 學行無咩用,因為學行車只係train 到小腿肌肉,但行路係用大腿肌肉...

不過我阿媽都買左架chicco ,擺o係佢屋企...都唔係俾佢學行,係俾佢玩下者!我自己屋也就無買lu,主要因為無用同屋企無位啦!

別墅

我無特登買係朋友比二手的, 都係放係奶奶度方便佢做吓野同有活動空間, 佢而家走遍全屋囉, 反而我自己屋企唔會買, 因1-5在奶奶屋企坐夠, 星期六日我會買張地墊佢學爬吓.

別墅

BK Milk勳章

我同你情況一樣,不過1-5就係我媽咪,星期六又係我自己湊番,本來我唔想俾佢坐,但媽咪話俾BB坐車仔,佢會舒服啲,所以星期六我都唔會俾佢坐..
原文章由 BBElaine 於 08-1-30 13:59 發表
我無特登買係朋友比二手的, 都係放係奶奶度方便佢做吓野同有活動空間, 佢而家走遍全屋囉, 反而我自己屋企唔會買, 因1-5在奶奶屋企坐夠, 星期六日我會買張地墊佢學爬吓. ...

大宅

之前我老公唔俾我買學行車, 佢都係講健康院姑娘話學行車對BB冇乜學行o既幫助, 又話學行車只係訓練到小腿肌肉咁, 但係我只係當佢係玩具等bb可坐又可以周圍走吓, 唔駛坐响high chair或bb chair! 我之後叫佢睇吓大家o既分享, 之後佢就話ok啦! :-P

子爵府

2011至尊種植勳章

之前有朋友俾咗啲資料我..不過唔記得放咗係邊樹喇..
係關於唔建議用學行車
原因: 
1.會導致O型腳
2.會導致學行姿勢錯誤

所以我還考慮買唔買學行車.

首頁

尾頁

跳至