樓市動向

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

民房

Which Flat? Which floor? Which Block?

水晶宮

只是揀緊屋苑,其他末有idea~!請問投資回報如何?

[ 本文章最後由 wewe 於 08-1-27 01:08 編輯 ]

別墅

我住左一年都會駅,老實講,如果係自住,真係唔好買喇.因為用料好差.好快爛
如果係炒家,我唔識比意見.
另外,地鐵管理唔係好店,樣樣都好似好制度化
仲有,無公園&兒童室外playground,個停車場&公園,由入伙到而家都未攪店進度奇慢.
總之一句,諗清楚先好買.

原文章由 wewe 於 08-1-27 01:06 發表
只是揀緊屋苑,其他末有idea~!請問投資回報如何?

侯爵府

好媽媽勳章

agree! 自住對面ocean shores 好好多!
用料好,管理好,兒童室內外playground,大形culb house, 室內外 swimming pool..........
如果係炒,冇意見.

洋房

原文章由 ac321 於 08-1-30 16:51 發表
agree! 自住對面ocean shores 好好多!
用料好,管理好,兒童室內外playground,大形culb house, 室內外 swimming pool..........
如果係炒,冇意見.

yes. Park Central 都唔錯.

禁止訪問

別墅

發展商係長實.

佢地一過左peak hour, 就成日鎖1-2 lift, 4 部得番兩部,好多時2架lift 上左去, 大堂就等好耐先有lift 到.

我有架車,好鬼慘呀,個停車場等足一年都未開, 只有泊係後面的爛地停車場,行鬼咁遠.

原文章由 Nam-BaBa 於 08-1-30 17:17 發表
Which developer "so poor" ah?

禁止訪問

別墅

係呀.

仲有,露台的玻璃門溜風,夜晚一大風,就vv聲;
我一入伙第二個月,客廳的分體冷氣滴水;
跟住套房個廁所洗手盤又溜水;
廚房洗手盤下面發嗅;
d牆角已經好多崩晒;
有好多蟑螂,都唔知係邊度走黎,
前兩日,廚房塊鏡仲烈左tim.

原文章由 Nam-BaBa 於 08-1-31 13:28 發表
長實 again

大宅

咁恐怖既

原文章由 mygoddish 於 08-1-31 14:48 發表
係呀.

仲有,露台的玻璃門溜風,夜晚一大風,就vv聲;
我一入伙第二個月,客廳的分體冷氣滴水;
跟住套房個廁所洗手盤又溜水;
廚房洗手盤下面發嗅;
d牆角已經好多崩晒;
有好多蟑螂,都唔知係邊度走黎,
前兩日,廚房塊鏡仲烈 ...

男爵府

wah...乜咁激?!
我之前都諗過買MetroTown
我bf鍾意個club house, 不過唔近娘家..附近好似無咩食市, 都係放棄左...
最尾都係買左長實6年樓, 都要大執, 唔通真係d料無咁耐用?

我地睇維景d單位好似keep 得好d...

大宅

哇, 咁恐怖,我都買左城中駅, 點算?

侯爵府

好媽媽勳章

維景係新鴻基樓,用料應該吾差!

原文章由 Steplau 於 08-1-31 16:45 發表
wah...乜咁激?!
我之前都諗過買MetroTown
我bf鍾意個club house, 不過唔近娘家..附近好似無咩食市, 都係放棄左...
最尾都係買左長實6年樓, 都要大執, 唔通真係d料無咁耐用?

我地睇維景d單位好似keep 得好d... ...

男爵府

既然買左諗住長住, 入伙前搵師傅整好d防溜執返好間屋, 我個frd 住盈翠, 新樓都花左好多時間去防溜 (好似搵 property management, 師傅都有) 整好左, 佢話家下keep 得幾好又唔捨得搬

原文章由 siubbsw 於 08-1-31 23:15 發表
哇, 咁恐怖,我都買左城中駅, 點算?

別墅

我都買咗城中駅, 啲人話會好過都會駅!

別墅

我之前住將軍澳廣場,係南豐.用料好好,好襟用.
舊年仲叫左我細佬買左,250萬買入,而家已經升到350萬,佢都唔捨得賣.
城中站就唔知嘞,不過都會站真係唔好買嘞,好鬼嬲架,成日要整.
果次整部冷氣,豐澤個師父都話,都會駅特別多order 去維修.

仲有,都會駅管理處維修部一個星期得2日辦公咋,仲要睇下果日d師父得唔得閒,唔得閒的話,就要等一個星期,如果有緊急事,都係要自己比$搵出面d師父攪店,比咁貴管理費,嬲到爆.

原文章由 CSbaby 於 08-2-1 12:30 發表

別墅

仲有,個會所無電梯架,如果係傷殘人仕or 推bb車,就落唔到去架嘞!

原文章由 mygoddish 於 08-2-1 12:56 發表
我之前住將軍澳廣場,係南豐.用料好好,好襟用.
舊年仲叫左我細佬買左,250萬買入,而家已經升到350萬,佢都唔捨得賣.
城中站就唔知嘞,不過都會站真係唔好買嘞,好鬼嬲架,成日要整.
果次整部冷氣,豐澤個師父都話,都會駅特 ...

侯爵府

好媽媽勳章

我吾知城中駅and都會駅有乜分別,只知係同一屋苑,同一批樓,同一段時間起,同一批建築商,同一批建工人/師夫,用同一culb house and 屋苑設施,但有1座係單邊個景觀好d,就將果座比個新名叫城中駅,跟住就可以賣貴d?-( ?-(

原文章由 CSbaby 於 08-2-1 12:30 發表

[ 本文章最後由 ac321 於 08-2-1 13:08 編輯 ]

複式洋房

城中駅and都會駅係同一屋苑, 係一期同二期的分別, 係唔同時段買, 唔同建築商, 所以應該唔同一批建築工人.

城中駅包括第二期各座, 景觀比都會駅差, 因為前面比都會駅擋住, 所以平均係都會駅貴啲o架!

原文章由 ac321 於 08-2-1 13:06 發表
我吾知城中駅and都會駅有乜分別,只知係同一屋苑,同一批樓,同一段時間起,同一批建築商,同一批建工人/師夫,用同一culb house and 屋苑設施,但有1座係單邊個景觀好d,就將果座比個新名叫城中駅,跟住就可以賣貴d?-( ?-(

...

首頁

尾頁

跳至