婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我99話年初1唔可以洗衫, 因為d洗衫水會留比d先人飲....?-( ?-( ?-( 佢真係痴上腦....
過節1定要比$佢 & 佢老母(我老公個阿婆), 但係唔准比我嫲嫲....

[ 本文章最後由 giraheiyear 於 08-1-31 17:51 編輯 ]

男爵府

大廚勳章

我99話初一唔好鬧交,會成年都唔好,我同老公實驗過,乜事都無

珍珠宮

畀面勳章

初一唔淮掃地, 唔淮洗頭.....

侯爵府

哈,講我99呀,大把啦

1)初1~初7都唔準洗頭 (睬佢都真係有味啦:tongue: )
2)屋企張食飯台比左佢做神壇,由年30擺到新15 (拜神就飯都唔洗食 )
3)d香要non-stop咁點,成屋都係煙同香o既味(哈,又唔見佢生cancer喎:evil: )
4)唔準洗衫,因為晾衫o係窗口會阻住d先人返屋企過年
5)一定要燒炮仗 (佢會o係鄉下帶d炮仗仔出黎燒)
6)比利是一定唔係雙數,佢話佢寡母婆喎 (short架,做帛金咩 )

暫時記得o既係咁多先啦。 唉!!!一句講晒,好彩我唔係同佢一齊住,唔係就實開片

大宅

都冇乜既, 不過係指定要我整湯圓, 唔知乜原因我真係睬佢都傻

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉呀~上年未結婚只係試過同佢地一次過年
都冇咩留意個八婆有d咩過年俗例添~
今年又唔駛同佢地過年,不過下年都走唔甩,到時留意下先~:lol

男爵府

都冇乜既, 不過定左要比錢佢lor , 比少一仙都唔得果隻

大宅

初一要上佢屋企接佢去佢老豆 (太公)拜年,
就算當年太62未c,都唔比我地去太62拜年。
仔仔06-12-2003出世

伯爵府

原文章由 giraheiyear 於 08-1-31 08:56 發表
我99話年初1唔可以沖衫, 因為d洗衫水會留比d先人飲....?-( ?-( ?-( 佢真係痴上腦....
過節1定要比$佢 & 佢老母(我老公個阿婆), 但係唔准比我嫲嫲....

我99就唔識呢d傳統習俗, 但係我阿媽就有. 我阿媽話年初一唔好掃地, 唔好洗頭 (其實係逢初一十五都唔好洗頭), 唔好洗頭的理由跟你99所講的一様, 當年我阿爺喪禮果日, 我阿媽唔准我地沖涼添, 佢話d污糟水會要我阿爺飲. 當日我m到, 我真係好想沖涼, 但係我阿媽好霸道好迷信, 講到習俗呢d野佢一定要跟足, 當時我仲細, 唔夠佢拗.

你99唔准你俾錢你嫲嫲, 有乜理據? 孝敬長輩都唔得? 咁又點解一定要你俾錢佢?

大宅

我個賤人99的習俗:

1) 初一到三只可以去佢屋企拜年, 唔準返外家, 佢話因為我嫁左比佢個仔, 所以要三日都同老公回家 (我啋佢有味, 得三日假期, 我從來都唔會, 只有c6自己返)

2) 要規定比佢講的$給佢過年, 但可以唔洗比我呀媽

3) 要封大利是比叔仔 (講緊過萬, 因為佢話叔仔揾得少過c6, 除開當每月比叔仔1千零用$)

4) 要佢地食完飯, 我才可以食, 因為我係新抱, 唔係同佢地姓, 要等佢地食完才可埋枱 (但佢地唔會留開d餸給我, 只係食餘下果d)

5) 我唔可以着新野, 只有男家的人才可以着新衫, 新鞋...

所以, 我從來都唔理佢, 佢有佢講, 我一樣都唔做...

男爵府

好媽媽勳章

你99好得人驚 ,甘佢都係外姓人,甘佢自己會唔會
唔埋檯食呀.

原文章由 tokwawan 於 08-1-31 14:39 發表
我個賤人99的習俗:

1) 初一到三只可以去佢屋企拜年, 唔準返外家, 佢話因為我嫁左比佢個仔, 所以要三日都同老公回家 (我啋佢有味, 得三日假期, 我從來都唔會, 只有c6自己返)

2) 要規定比佢講的$給佢過年, 但可以唔 ...

伯爵府

原文章由 tokwawan 於 08-1-31 14:39 發表
我個賤人99的習俗:

你99的要求極不合理, 不合理到令我有些難以置信.

1) 初一到三只可以去佢屋企拜年, 唔準返外家, 佢話因為我嫁左比佢個仔, 所以要三日都同老公回家
點解要去佢屋企去足三日?

2) 要規定比佢講的$給佢過年, 但可以唔洗比我呀媽
如果佢無仔生, 只係得女, 咁就好, 佢一個仙都無. 哈哈...

3) 要封大利是比叔仔 (講緊過萬, 因為佢話叔仔揾得少過c6, 除開當每月比叔仔1千零用$)
聽講養仔女係父母的責任, 除非父母死左, 咁就長兄為父長嫂為母, 家陣佢已死左咩, 點解要個大仔養細仔? 何況佢細仔已出黎做野, 想縱到佢唔識獨立照顧自己咩?

4) 要佢地食完飯, 我才可以食, 因為我係新抱, 唔係同佢地姓, 要等佢地食完才可埋枱 (但佢地唔會留開d餸給我, 只係食餘下果d)
你仲慘過工人... 就算工人要做埋野先食, 我都會夾開d餸留俾佢, 你真係可憐... 但係上述(1)所講, 佢又話你嫁左俾佢個仔, 又點樣點樣唔返得外家, 咁但係又唔當你係一家人? 前後矛盾!! 你咪係跟你老公姓囉! 咩唔同姓啫!

[ 本文章最後由 ioi 於 08-1-31 15:31 編輯 ]

大宅

我 99 就非常好, 她話到明只要見到她仔女, 如新抱 5 得閒可以5到, 但因同她住, 所以基本都是同她吃. 如她早做節都會放我一家回娘家的 (但她 5敢 同她女婿講, 只會講 5 得閒就無辦法啦)

但5可以洗頭/掃地(我們要靜雞雞做 + 拜神-都是由朝到半夜, 除煮餸外,是不用我幫手, 她自己全程自己處理)

最麻煩是她做足初一至 初七再到十五, 她會勁發脾氣(因為太辛苦了)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我62,99每年初一都會去拜祖先(真係去佛堂果隻 , 好近屋企)
舊年見我個仔女起左身, 就順便帶埋佢地去...........唔緊要!
不過由於太近, 我62,99由得佢地著睡衣, 就咁踢對拖鞋出門口
人地個個年初一都穿戴整齊, 精神亦亦咁出街, 我99咁攪, 真係唔慌唔"好"意頭喇...

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 #14 giraheiyear 的文章

A....我只係知道如果有屋企人仙遊就唔可以喺屋企洗頭.但冇聽過唔可以沖衫
爆愛車縫作

複式洋房

99叫個我老公唔好洗頭, 我老公彩佢都傻.
我老公同佢亞媽, 係好洗咗都會好.
我亞媽叫新年唔好喊, 我家姐個女年年都喊, 年年到考第一. 最緊要開心就好嘜都好.

大宅

我個賤人99的習俗:

其實.........你係咪下人呀???佢好似當咗你係妹仔........

複式洋房

我個賤人99的習俗:

嘩 ! tokwawan, 唔好意思問句, 你男家係邊"樹"鄉下架, 我第日個女識男朋友時要查清楚. 好驚呀 !

洋房

見到很多媽媽都說奶奶家不可以洗頭.

我媽媽家也是,拜神團年之後就不可以洗(即是大約年30中年後),開左年才可以洗,不過次次年30洗澡時間都有人大搖大擺咁洗好頭行來行去. 果個人就是我老豆:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ,我媽即時冇眼睇,之後一家除左我媽,人人都洗,我們都習慣不會早過老豆沖涼. 我老豆天天洗頭ga:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ,一日洗2次都會.

另外我媽都說年初1.2.3不可以掃地,會掃去財氣,我老豆采佢都傻,ok唔掃地,佢成年都唔掃既,佢用吸塵機的,我媽不開吸塵機,佢自己開,重拖好個地tim.

我媽真系比佢吹到bear一聲,我地就笑keke.

大宅

畀面勳章 大廚勳章

我婆婆都話年初1 唔好掃地~掃家d財/趕走財神~細細個已經聽lu~!!

我62話m到唔好洗頭~會傷風同有眼黑圈wor~:;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp:

首頁

尾頁

跳至