烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

妳好召藥師, 我看妳的食譜, 想問做牛油糖霜, 我用植物牛油可以嗎?? 唔落香油可以嗎? 因我無買! 還有是否用2-3隻雞蛋黃, 不要蛋白, 在雪櫃拿出來的雞蛋要怎樣處理才攪?? 謝謝!

[ 本文章最後由 mickeyeva 於 08-1-28 15:46 編輯 ]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

召藥師, 我等唔切妳覆, 昨天搓了三種COOKIES, 但今天從雪箱拿回來吸模, 十分"林", 痴著個棍, 模也吸不到, 除了朱古力個款, 但都痴模, 是甚麼出錯, 還有我的牛油糖霜份量, 不夠做三款COOKIES, 是否磅錯了?? 還有我原來有雲利拿香油, 但搓牛油糖霜時不記得落, 在溝埋面粉時才落, 咁有無問題?? 幸好味道尚算ok, 我用了植物牛油和紅糖來 咁有無問題?? 全麥+燕麥cookies, 我想知全麥在那裏買, 因我家裏只得快熟麥片! 做了問題太太, 十分感激妳回覆!
原文章由 mickeyeva 於 08-1-28 15:45 發表
妳好召藥師, 我看妳的食譜, 想問做牛油糖霜, 我用植物牛油可以嗎?? 唔落香油可以嗎? 因我無買! 還有是否用2-3隻雞蛋黃, 不要蛋白, 在雪櫃拿出來的雞蛋要怎樣處理才攪?? 謝謝! ...

[ 本文章最後由 mickeyeva 於 08-1-29 18:06 編輯 ]

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

用植物油整係唔好食架,而且質感唔同左,因為佢只係氫化左,唔夠動物油硬架。
盡我一己之力,發放正能量!

瑪瑙宮

謝謝妳召藥師, 我下次試用大公司牛油做, 但用紅糖可以嗎?? 謝謝!
原文章由 召藥師 於 08-1-29 23:05 發表
用植物油整係唔好食架,而且質感唔同左,因為佢只係氫化左,唔夠動物油硬架。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 mickeyeva 於 08-1-30 12:54 AM 發表
謝謝妳召藥師, 我下次試用大公司牛油做, 但用紅糖可以嗎?? 謝謝!

可以,不過可能要減5%,因為紅糖甜味重d,但喜歡甜就唔髮減。

瑪瑙宮

召藥師今天我給人試食昨天做的曲奇, 但"林"左, 是否太耐才入盒, 還是用植物牛油闗係?? 我今天用焗爐開最細火再焗20分鐘許, 又OK! 謝謝!
原文章由 召藥師 於 08-1-30 01:21 發表

可以,不過可能要減5%,因為紅糖甜味重d,但喜歡甜就唔髮減。

超級版主

原文章由 mickeyeva 於 08-1-30 04:42 PM 發表
召藥師今天我給人試食昨天做的曲奇, 但"林"左, 是否太耐才入盒, 還是用植物牛油闗係?? 我今天用焗爐開最細火再焗20分鐘許, 又OK! 謝謝!

會唔會係焗得唔夠乾身?
焗好後要完全放涼先好入盒,否則好易有水氣而整淋d餅。

瑪瑙宮

召藥師, 可能我是新手, 所以經常驚燶, 尤其是朱古力曲奇好難看得未, 是否照妳食譜150度15分鐘便OK! 謝謝!
原文章由 召藥師 於 08-1-30 16:47 發表

會唔會係焗得唔夠乾身?
焗好後要完全放涼先好入盒,否則好易有水氣而整淋d餅。

超級版主

原文章由 mickeyeva 於 08-1-30 05:31 PM 發表
召藥師, 可能我是新手, 所以經常驚燶, 尤其是朱古力曲奇好難看得未, 是否照妳食譜150度15分鐘便OK! 謝謝!

唔同焗爐有一定溫差,妳用150度焗12分鐘左右時或開始聞到香味時,再焗多1-3分鐘左右就得。

瑪瑙宮

召藥師多謝妳的温馨提示, 我請了3個同學仔媽咪吃, 她們說雖然"林"了, 但最好味是朱古力味, 其次是燕麥味, 雖然我沒有落大麥, 但好香燕麥味, 所以妳提供這個曲奇食譜一流, 還有我都試過用海綿蛋糕粉整海綿蛋糕, 只落雞蛋和水, 不知是否攪不勻, 焗時發唔起, 面也燶了, 隔日吃還好硬, 又痴住張牛油紙, 是否要在牛油紙上掃牛油, 張牛油紙是否要用蛋糕個底壓住?? 我是第一次焗蛋糕, 但失敗了, 是甚麼出了問題?? 謝謝!
原文章由 召藥師 於 08-1-31 04:38 發表

唔同焗爐有一定溫差,妳用150度焗12分鐘左右時或開始聞到香味時,再焗多1-3分鐘左右就得。

[ 本文章最後由 mickeyeva 於 08-1-31 16:41 編輯 ]

超級版主

原文章由 mickeyeva 於 08-1-31 04:32 PM 發表
召藥師多謝妳的温馨提示, 我請了3個同學仔媽咪吃, 她們說雖然"林"了, 但最好味是朱古力味, 其次是燕麥味, 雖然我沒有落大麥, 但好香燕麥味, 所以妳提供這個曲奇食譜一流, 還有我都試過用海綿蛋糕粉整海綿蛋糕, 只落 ...

我未試過用海綿蛋糕粉整蛋糕,所以答妳唔到。
妳不如試下自己整一次蛋糕,自己打蛋溝麵粉,好多site都有得搵食譜,有d仲有得睇添。

至於牛油紙,要睇妳用邊種,超市個d好似保鮮紙包裝ge牛油紙係好易'mit'出黎,而蛋糕材料舖個d就差好多,會痴d同濕d,真係一分錢一分貨。

首頁

尾頁

跳至