親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問有冇人去過浮羅交怡
有咩玩? 住邊間hotel?
可否分享一下

別墅

嗰度風景一流 可以經hotel book架車, 一日內就可環島遊. 仲有咩玩 --- 坐cable car 上山睇風景, 去沙灘, night market, 釣魚, 做spa, island hopping.... 正

上次我住lagoon, twin room 都好大. 不過有間叫pelangi仲正, 當然貴d la!

如果鍾意食日本野, 記得要去島上唯一一間日本餐廳 (好似叫"雲海"), 嗰度d野食平hk好多, 又新鮮好多. 講起我都想再去多一次langkawi

子爵府

囝囝2yrs岩唔岩玩??
經hotel book私家車要幾多錢??
agent都有介紹住lagoon...
但package唔見你講呢間pelangi
而我朋友就推介住sheraton話好正
但agent話間間差唔多
話那裡的酒店比起沙巴布吉既酒店較舊些
是否真的??
另想問下食海鮮正唔正...平唔平?
我計畫easter出發...但仲未有直航機
若轉機會否好麻煩

原文章由 jonan212 於 08-1-29 15:04 發表
嗰度風景一流 可以經hotel book架車, 一日內就可環島遊. 仲有咩玩 --- 坐cable car 上山睇風景, 去沙灘, night market, 釣魚, 做spa, island hopping.... 正

上次我住lagoon, twin room 都好大. 不過 ...

大宅

嘩好似好正咁 你係邊樹book呀?

原文章由 jonan212 於 08-1-29 15:04 發表

上次我住lagoon, twin room 都好大. 不過 ...

男爵府

我將於星期日出發啦
返來再同大家分享:loveliness:

別墅

回覆 #4 wp-bn 的文章

自遊行, 好多間agent都有得book la.

別墅

回覆 #3 Jomei 的文章

冇直航機又真係幾煩wor.

禁止訪問

子爵府

jazzmama,
玩得開心d:lol
等你返來同我地分享旅程
原文章由 jazzmama 於 08-1-31 10:17 發表
我將於星期日出發啦
返來再同大家分享:loveliness:

子爵府

thanks!
我都見cx有直航機呀
不過好貴
我諗住easter前兩日出發
但cx又冇直航
可能坐馬航回程又可停留KL...順便探親..
原文章由 H20 於 08-1-31 17:00 發表

cx 在easter 出左直航:mrgreen:

男爵府

一言為定

原文章由 Jomei 於 08-1-31 17:33 發表
jazzmama,
玩得開心d:lol
等你返來同我地分享旅程

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

轉機唔煩, 但花時間. 轉得機黎所用既時間就幾乎同你由香港飛去澳洲差不多.

我果陣係住 lagoon, 好靚, 雙人房超大, 有埋廚房, 如果住地下果層, 個浴室都係響水上面, 有陽光時可以見到木地版之間既 la 隙, 下面係海水. 不過住得咁既環境, 預左間房可能有蟻, 有小強由出面走入黎囉.

我去到出左去一個島(個個都去果個, 有得餵魚仔玩浮潛果個)全日, 夜晚就搭的士去巿中心行shopping centre. 其餘日子都響 langkawi 入面, 冇乜特別攪作, 去下海底世界, 去冇乜人既鱷魚公園, 去果隻鷹既 statue, 總之去邊都係他他條條咁.

男爵府

我返來啦
5天都好好陽光
一定要帶sunblock & 帽

相比起沙巴, 個人認為浮羅交怡真係差左d

可能我 2/4 出島, 所以人唔多
d 魚會咬人
我老公都比魚咬到好多個卷 (牙印)
當然, 有人見紅tim (不過唔多)
小朋友都係著防哂長衫落水玩浮潛好d

出海睇餵鷹....真係 1 分鐘睇完
蝙蝠洞就見到好多 一點點在洞口>>>無驚喜
我地釣左 2 日魚, 斤令兩斤石斑好易上釣
我地一日拎去 BBQ 做 LUNCH
一日拎去飯店蒸 & 炸

講下酒店啦...我住 Sharaton Langkawi Hotel
大堂 ok, 但d 房好舊
冷氣無得調 (酒店d 人話自動 sense)
好奇怪的, 酒店祇得一間餐廳 "食早餐個間" 有提供 lunch
其餘的only有 dinner

kid centre 原來好似我地屋村樓下公園
祇有芊秋 & 搖搖板:(

大人泳池尚可, 真係好似同個海相連咁feel
兒童池唔得, 太細:(
旁邊有乒乓球玩 (唔知洗唔洗 $, 我無問)
仲有桌球玩 (RM3 一局)

做 Gym 地方一般啦, only for 大人
小朋友唯有在出面海灘玩沙
唔好落水, 有好大隻水母,
我見有隻好似我頭咁大水母c在沙灘邊
比佢電一下一定濃左

在講 shopping, 又話d 酒 & 朱古力好平
等我買左返 hk 至知 7 仔仲平

係呢..近排話馬來西亞就來選舉
所以政府拉高左洭率
HK$100 對 RM40.2 咋
不過你地可以比 VISA
因為唔收 Sur-charge

至於 Spa, 我試左間日本人開 Furusato Spa
RM190/2 hours
個人覺得上深圳比人連仲舒服

講住咁多先...有咩問題, 你地再問我
我希望可以再同大家分享

複式洋房

本來諗住唔寫SHARING喇.........但很少人提浮羅交怡.
身為 BK 一份子,見一衆 媽咪冇私地分享........
我都出小小力o發覺其實.........

我地黎講..........今次浮羅交怡冇必去嘅景點或必食嘅美食喎... 但......好relax ..........

08:55 出發 15:00 到達浮羅交怡

今次5日4夜都是住Westin , 離機場30分鐘車程 , 酒店很新,員工都很有禮和充滿陽光笑容,
酒店有私人碼頭,可以自行座酒店專船去不同的島玩o
坐Taxi去瓜镇及eagle square 很方便 o( TAXI 大約 RM 10 ~ 12 )

我行放低行李, 跟住就搭Taxi 去 神鷹廣場報DAY TOUR,去Kuah Town食 晚飯 o

Kuah Town瓜鎮
在Wonderland 食飯- 酒店司機介紹Wonderland 海鮮的做法味道最好,最愛菜式:燒虎蝦、燒魚、炒米粉和炒飯。

巨鷹廣場Eagle Square

DAY TOUR 可以同AGENT報 o ( 係神鷹廣場報名比係酒店平好多,因為酒店會收佣金,所以大家記得要去神鷹廣場到報名 )
行去碼頭方向最熱鬧的地方,裡面有Starbucks、KFC 、Watsons...
有間快餐店 (忘記個名,Watsons隔離)有鱼旦粉....味道比較 Local & 價錢便宜 ,可以一試o

另KFC 隔離有間食燒雞‧燒雞好好味,Fusion Potato Salad可以一試,價錢便宜o

待續..

複式洋房

Day tour ==> Langkawi Coral ( platform )

去芭雅島 RM 200 for 大人 , RM 130 for小孩 ( 原價 RM250 / RM150 , 參加時要講價) , 09:00出發,去到大約04:30返o
係玩潛水同食BUFFET, 浮潛用品看和救生衣全包o(但麵包要自備)

我玩浮潛,去到芭雅島真係好靚,好適合小朋友,D鱼有大有細唔驚人,當你浮潛時好多魚冲着你塊面游來游去o

係下午1 點食完飯 , D 工作人員會帶你坐船落島餵鯊魚 baby shark (platform 距離島好近,大約只需坐5分鐘船), 建議不需放太多時間在島玩,因為platform附近的珊瑚區 D鱼 比島上品種多及靚 , 你也可以見到海胆....好多海洋生物o

註 : 其實 day tour 有兩個 , 另一個是環島遊 ( 三個島,只需 RM 40,只玩半天,不包括午歺 ), 但如有小朋友(5歲以上,懂小小浮潛 ) ,建議参加 以上Coral platform 這個 day tour, 因為個platform 建在海中珊瑚區,方便帶小朋友去觀看珊瑚, D珊瑚真係好靚,可以比個相機小朋友D鱼同珊瑚拍video,距地會好開心o

複式洋房

釣魚樂

另一天包船 釣鱼 , 4 hr / RM 360 (包酒店PICK UP,鱼竿,鱼餌 ), 時間任選 , 我們選 下 午3 :00 ~7:00 o (上午可留在酒店游泳 )
船家開船後大約二十分鐘到達, 週圍的景色可以看見紅樹林和大鷹, 船家取出 魚雷達 , 確認有魚才叫我們落魚鉤o
估不到同船小朋友很快掌握了技巧, 最快釣到是小朋友(只得5歲 ) , 拉上來發現有3条 , 其中有一条都是斑, 離場結算整船人(共6人 )的收穫共十多條 ( 因為小朋友的收獲多個大人, 今天我的兒子說起船上釣鱼的光景,仍然興高采烈呢o) o

我們選了3条比較大的石班, 按船家推介的 WAN THAI 歺廳 (船家說這家歺廳的蒸鱼做很好 ) , 這 3 条鱼很快已經清碟,美味非常,食後齒甲流香,令人回味。

其他食物真係好OK,我地 食左: 炒齐蘭菜 (加大) 和炒通菜 (加大) 、飲品 (5杯 飲品 ),荷葉雞 (呢個一定要叫, 加大),綠咖喱, ,蝦冬陰功 (呢個一定要叫),菠籮炒飯 , 連三條魚代煮 , 食左RM $120 o 便宜是第一好處, 和蒸鱼做得非常美味o

註 :
我們不是用魚絲膠輪釣 , 是用魚竿 釣魚,大人的魚竿比較長, 鱼絲很粗及用大魚鉤 /生蝦(for 釣大魚用) , 小朋友 用比較短的魚竿及有 3~ 4 個鱼鉤 /鮮魚肉, book 船同 Agent 講,叫船家預備小朋友鱼竿o

男爵府

我地出海都係 4 hrs 包拖吊(魚杆) & 手吊(魚絲)
一船5人行, 吊左成 2x~30隻斑
條條斤零兩斤重
細魚(手掌大) 就即時放生 or 即擋做魚餌
又係回程拎去菜館整來食
我自己都食左3條

大宅

Cyrus88,

想請教唔知Westin酒店, 你個人覺得方便嗎? 我正煩緊選
Sheraton or Westin?-(

複式洋房

Westin 是比較方便, 由Westin 去巨鷹廣場Eagle Square 坐的士只需 RM 10 (大約 2 ~ 3 分鐘車程 )o Eagle Square 附近就是碼頭 ( 如出島可用此碼頭 , 碼頭旁有多 Local tour agent , 可以報很多不同的 day tour , 比係酒店平好多 )o

碼頭附近有一個Mall , 裡面有Starbucks、KFC 、Watsons...一些日用品可在這裡買 o

Westin 去瓜鎮只需 RM 12 (大約 10 分鐘車程 )o因為是新年, 很多店巳關,所以我沒有花太多時間在瓜鎮o

酒店方面, 內外都非常新, 房間非常舒適 , 有三個泳池, 其中一個是 bb 池,可給2歲小朋友玩水 , 酒店每天有不同的活動供大人和小朋友( 有些活動要付錢 / 有些活動不需付錢 ) o 另有私人沙灘 (但沙灘不太適合游水), 有獨木舟 ( RM 15 /hr ) 和 風帆 ( 大約RM 25 /hr ,不肯定) 租用o

歺廳選擇不多,因為是新年,酒店安排了 Gala dinner ( 池畔 ) + 特別表演表目, 我個人覺得OK , 很有節日氣氛o

複式洋房

回覆 #2 siti 的文章

由 Westin 去 Pantai Cenang RM 36 (近 Casa Del Mar酒店 ,約30 分鐘車程 ) 有一条食街 ( 是酒店司機介紹 ) , 有很多間好餐廳可供選擇 , 有中有西 , 也可選擇附近海灘旁上的歺廳o

首頁

尾頁

跳至