母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

公爵府

其實我都唔可以話係全人奶餵亞女.......

因為有時我要外出時,我都會餵亞女奶粉......

但最近亞女下午個時食得好密,有時半個鐘頭都冇就要食.......

整都我都冇時間整好餐飯俾老公食.......

老公就話亞女食我的奶唔飽話要補奶粉.......

其實初時係佢話亞女食人奶好d我先堅持落去.......

我又唔係冇奶......不過最近的奶真係少左!

但我都已經煲多d湯飲多左水,但成日飲水飲到個肚好飽我真係食唔落野......咁又俾佢話我唔食野.......

講真有時亞女食得咁密我都覺得累,佢又話我我真係覺得好唔開心.......

而且又時亞女飲奶我都覺得好疼為咩姐......

真係好down呀......

所以我琴晚終於喊左出黎......

我知老公返工好辛苦,我地又係人在異國,好彩這裡的醫生姑娘都支持餵人奶,如果唔係我諗我放棄左啦......

男爵府

回覆 #1 mandysio 的文章

要相信自己啊,我初初生完錯手飲左豬潤水,啊b又去左照燈,攪到回左奶,後來我咬緊牙關,啊b而家兩個幾月都有13磅,而家開始返工,又要擔心奶量少左問題,不過我唔會輕易放棄,而且我身邊沒人支持我.我媽媽係坐月時仲”娥左我成個月”,話我都沒奶,學咩人餵人奶.要堅持啊
:-D

公爵府

謝謝哦......

我現在都怕唔小心食左d會回奶的食物!

這幾天我都趁亞女食飽奶後用手擠奶出來存起佢......

早一兩天成個鐘頭一安都冇,可能亞女食飽唔係剩返好多......

今日亞女訓左我又覺得漲奶個時擠左成2-3安!

複式洋房

你囡囡一定係猛長期, 好快過架, 努力呀! 之後你的奶糧會多咗.

複式洋房

Are you better now? Don't be too upset! Baby is very smart, they can tell your feeling, they know you are unhappy. And also they can help you to increase mama milk, just relax to feed them. Eat more rice is the best way to increase milk, not only drink soup and water. Add oil!:-P

大宅

大家都辛苦, 所以至多左「嗌烚」0者, 其實大家都係為bb好, 唔好難過! 等我地0的bk媽咪錫返你啦~~~

我都覺得食多0的肉同飯, 會多0的奶0架, 仲有就係飲奶飲豆漿, 食花生都得~!

萬一真係煮唔切飯就叫外賣啦, 情願大家都輕鬆0的, 唔駛又洗又煮, 無0甘辛苦, 心情會好0的, 就少0的嘈交0架啦。
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

複式洋房

加油啊, 唔開心的事好快就會過ga la ,睇bb就會笑番ga!!!
食飯會好d,齋飲湯唔得!

公爵府

謝謝大家呀......

這一兩天我煲左魚湯同通草奶,感覺上好似多左奶咁......

但有一邊都好似唔係好多......唔係好平衡......

我現在都食多左飯同肉,但有時口乾,飲水真係飲到飽!

希望自己大食返!反正我食唔食都肥啦.....

為左b女我一定要食多d野......

別墅

Breastfeed not easy gar, I proud of you ar, 3rd parties don't know our feeling, we do tired and stressful but our husband not really understand our feeling, u do belive your contribute not waste, Mama milk is the best for baby, that is love from you to baby. Don't be too stressful, try to tell your feeling to your husband and ask him comfort you la, he do have work pressure as well, more communciation can help.....we all want baby good zar...add oil!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實我同你都一樣.... 唔夠奶, 但又好想全人奶..... 又係不停俾身邊既人哦......

囡囡就黎滿月喇, 佢食多左, 成日食完都口mama, 但係我兩邊俾佢食曬, 真係擠不出奶, 佢都唔夠咁....... 真係幾唔開.... 唔知可以點做~~

大宅

你地試多0的不同種類的食物, 同時記錄低奶量, 睇下有咩食物可以剌激你上奶丫。講起黎好笑, 我食木瓜/ 豬腳/ 魚/ 花生果0的, 其實效果麻麻地, 但有一種食物, 一食就好多好多奶奶, 我係最近至發現的, 你地估係咩~

(答案竟然係: 大x 樂的牛扒腸仔早餐!!! 係咪好難估呢!!~~~ 每次食完, 果晚0的奶奶多到呢, 一邊都可以泵到 170-190ml!!!! 平時只係得 120-130ml 0架0乍~~~)

原文章由 brbaby2007 於 08-1-31 06:43 發表
其實我同你都一樣.... 唔夠奶, 但又好想全人奶..... 又係不停俾身邊既人哦......

囡囡就黎滿月喇, 佢食多左, 成日食完都口mama, 但係我兩邊俾佢食曬, 真係擠不出奶, 佢都唔夠咁....... 真係幾唔開.... 唔知可以點做 ...
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

複式洋房

你可以一邊餵阿女食奶, 另一邊用泵, 泵奶, 你會發現有意想不到的驚喜

努力!!!!加油!!!!

公爵府

我而家仲諗緊買唔買泵奶器好?

因為要洗多樣野!我怕到時搞到一頭煙......

還有呀......今日我覺得我的奶量多左好多啦......

因為沖完涼有奶滴出黎!好耐都冇咁啦......

真係多謝各位媽媽的意見......

不過唔知係咪豆漿好過鮮奶,我要再試多幾日!

同埋唔知係咪多奶左,亞b女食飽d,佢都訓得耐d!

有漲奶的感覺,但亞b女仲訓緊,係咪擠出黎或者泵出黎好d呀?

因為我怕會變少呀......

大宅

拿拿聲盡泵啦咁~~
豆漿要注意會較寒涼0架~~ 你生完過一百日未? 如果未就唔好食太多0番~~

努力~~~

原文章由 mandysio 於 08-1-31 17:52 發表
我而家仲諗緊買唔買泵奶器好?

因為要洗多樣野!我怕到時搞到一頭煙......

還有呀......今日我覺得我的奶量多左好多啦......

因為沖完涼有奶滴出黎!好耐都冇咁啦......

真係多謝各位媽媽的意見......

不過唔知係咪 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我飲豆漿會暈架, 都唔知點解; 以前都唔會咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊