論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我等亞仔返左學先黎炒工人, 佢好顎然問我咩原因, 我費是遂點數佢, 佢唔開心更加唔同我簽野, 我就求期講我因亞仔成績唔好, 我取了一年長假自己教仔。

死老賓望住我準備晒既文件唔肯簽, 我話你快d啦, 我趕住去產檢, 15分鐘後大家出門口, 死野叫我出去先,佢在家等我再傾, 痴架, 我炒你呀, 仲要話事幾點走呀?

e+要走喇, 再續....

[ 本文章最後由 PINKAVA 於 08-2-2 13:19 編輯 ]

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有冇搞錯呀! 咁玩嘢! 你有冇叫人陪住你呀? 揾多個人陪你好喎!

子爵府

原文章由 PINKAVA 於 08-1-31 17:24 發表
我等亞仔返左學先黎炒工人, 佢好顎然問我咩原因, 我費是遂點數佢, 佢唔開心更加唔同我簽野, 我就求期講我因亞仔成績唔好, 我取了一年長假自己教仔。

死老賓望住我準備晒既文件唔肯簽, 我話你快d啦, 我趕住去產檢, 1 ...

好攪鬼喎, 我等你返來再講
親子王國以外之相冊連結已被刪除

大宅

跟住點收科?

大宅

我當時炒老bun, 老公番來了, 跟住就叫99上來小叭落公園先, 我就炒佢(只講了1min), 佢無乜唔開心同好快簽收晒, 跟住就開始pack o野, 咁我見佢咁平靜就叫番小叭上來了. 希望你快d攪掂啦.

原文章由 PINKAVA 於 08-1-31 17:24 發表

死老賓望住我準備晒既文件唔肯簽, 我話你快d啦, 我趕住去產檢, 1 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

跟住又點??

禁止訪問

男爵府

繼續...

我同佢講, 你快d簽野喇, 15分鐘後大家走, 我真係要趕去醫院, 我book 左時間, 唔可以遲到. then 佢望住d文件同我講欠$300, 我問佢$300 係咩, 佢話合同寫要另比$300佢, 我叫佢取合同出黎比我睇, 死野指住 food provided 個 term 同我講要比$300佢, 我話呢句係你唔在我家食用, 我先要比 $300你, 仲要係一個月, 唔係你走既一日 (佢以為我唔識字, 同埋佢簽過n咁多張合同, 點會唔分唔到 travelling allowance 同 food allowance 既分別? 擺明呃我啦), 我話你走既錢我亦補足比你, 你仲有咩問題? 我真係趕時間走喇. then 死野叫我補一張解僱信佢, 佢先簽收d錢同機票, 我話我即時打比你, 你同時間執野啦, 我好趕. 佢仲4圍打電話出去唔執野, 我打左封信出黎比佢睇, 內容係即日終止佢, 佢睇完又唔肯簽喎, 叫我唔好寫今日終止佢.... 再續

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有咩唔對路,call police啦,您就算炒佢都要有多個証人係度呀.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係呀, d工人顛起上黎咩都夠膽屎! 搵多個人撐場嘛!!
原文章由 FA8866 於 08-1-31 08:45 PM 發表
有咩唔對路,call police啦,您就算炒佢都要有多個証人係度呀.

大宅

佢都白痴, 你炒佢點解一定要有解僱信啊 , 個死老bun, 又唔係第一年來打工.....俾我就會立即call朋友同佢管理員上來, 如果佢仲係唔肯簽, 我才call police:;pppp:

原文章由 PINKAVA 於 08-1-31 20:45 發表
繼續...

我同佢講, 你快d簽野喇, 15分鐘後大家走, 我真係要趕去醫院, 我book 左時間, 唔可以遲到. then 佢望住d文件同我講欠$300, 我問佢$300 係咩, 佢話合同寫要另比$300佢, 我叫佢取合同出黎比我睇, 死野指住 fo ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

水晶宮

炒工人真係要call定d親友傍住先.

男爵府

又繼續... (我炒工人時我老公都在埸的)

又係佢叫我出解僱信, 信中我只寫由今日開始終止合約, 都唔寫佢d衰野, 出左佢又唔肯簽, 求我唔好寫今日, 因為佢仲要搵太太, 叫我等佢搵到太太簽左合約既日期, 我話當然唔得啦, 我真係今日終止你, 我唔會講大話, 跟住佢求我幫佢, 又話我唔早d知道佢, 而且我講唔係佢有問題, 點解要炒佢? 佢咁樣就一定要返菲律賓, 但佢真係唔想, then e e 哦哦, 我話你明唔明我講咩? 要唔要翻譯, then我打比個朋友再同佢講多次, 朋友在電話中講太太既責任已完, 補足錢出晒文件比你, 你明唔明? 工人話明, 但又死螺話太太好人, 想太太幫佢, 又再同我朋友糾纏. 我頂佢唔順, 又用另一個電話打比勞工署同佢講, 勞工署亦講清楚比佢知太太唔會幫佢, 責任已完. g後我再問佢有無野再問勞工署? 工人話清楚收線, 咁我就叫佢簽收. 佢又唔簽喎, 頂~~~ 我真係火都黎埋, 拍台點佢想點? 我無時間同佢玩, 你夠竟執唔執野? (當時我都想報警架喇) 老公話你趕時間不如走先, 我話你咪同工人傻啦, 佢e+都唔肯走, 我走左佢屈埋你非禮, 呢個時候咪再同佢仁慈啦. 攪一大輪終於肯簽喇, 因為佢知道迫我唔到. 簽完後又唔執野喎, 只係入左房不停打電話, 我已經遲左成個鐘, 不停摧佢快d, 佢當聽唔到, 又再講電話. 我乍乍林幫佢執埋廁所既野, 佢講夠電話又執野喇, 我地比一個紅白藍佢, 佢唔要, 算, 可能真係太大唔岩用, 但又見佢一袋2袋, 我又送左一個大d唔用既手袋比佢, 死老屎忽笑口世世多謝我. then 我地大家出門口, 老野就自己行落樓又講講講, 我聽到好嘈問老公咩事, 原來佢報左警, 一直唔執野係拖長時間等警察黎. 嘩~ 我真係個心 xyz 佢, 我已經遲到急到死, call埋的士等我, 佢又再玩野....

[ 本文章最後由 PINKAVA 於 08-1-31 23:49 編輯 ]

大宅

佢call police來做乜啊?

原文章由 PINKAVA 於 08-1-31 23:45 發表
又繼續... (我炒工人時我老公都在埸的)

又係佢叫我出解僱信, 信中我只寫由今日開始終止合約, 都唔寫佢d衰野, 出左佢又唔肯簽, 求我唔好寫今日, 因為佢仲要搵太太, 叫我等佢搵到太太簽左合約既日期, 我話當然唔得啦, ...

男爵府

我同警察講我都想報警架喇, 不過諗住無咁既必要, 但點都估唔到係工人報警先, 咁我叫警察入屋傾, 係就大家攪番清清楚楚喇. 警察問我之前同工人有無爭執誤會? 我比晒d工人簽既文件同警察解釋一次, 我話我都想知個工人仲咩報警, 工人講因為同我溝通唔到喎, 警察問佢有咩溝通唔到? 死老鬼夠膽死同警察講要求我唔當今日終止佢, 但我唔肯喎. 妖得佢少, 我同警察講又係呢樣野, 我話我無責任幫佢搵新顧主, 同埋關乎保險問題, 我絕對唔會幫佢, 警察又解釋比佢聽, 佢都無晒計, 警察就取了大家簽收既 copy 返警署備案, 我順便再叫警察問佢有無野漏同要執? 叫工人 check 多次, 我講明我唔會再開門比佢架喇, 出門口個刻大家合約就終止架喇。 好喇大家再落樓, 老patpat 問我係咪有的士, 可唔可以兜佢出荃灣mtr, 我話我出tst, 架車上 high way唔去荃灣, 老公仲話叫工人跟我出tst, 我話採佢都傻, 心諗佢唔落車我又再同佢玩過? 我叫老公送佢去車站就算. 就係咁, 15分鐘既野攪左一個半鐘, 以為件事告一段落啦, 原來仲有下文....

別墅

原文章由 PINKAVA 於 08-2-1 00:08 發表
我同警察講我都想報警架喇, 不過諗住無咁既必要, 但點都估唔到係工人報警先, 咁我叫警察入屋傾, 係就大家攪番清清楚楚喇. 警察問我之前同工人有無爭執誤會? 我比晒d工人簽既文件同警察解釋一次, 我話我都想知個工人 ...

正一xyz賓

好想知下文,快啲啦!等緊你:)

男爵府

5:00, 死老賓sms我: pls can u change my termination letter, pls write that u dont need my help already and u do it by yourself. or u may put it financial problem so that i can process my papers here...., and i forgot to get my underwear outside and my slipper, if u dont mind i come to yr house first.

我老公話佢call police 時有無問下我地? 有無商量? 如果佢唔係玩到咁串, 都幫下佢丫. 我姐就話佢地都係想搵份工姐, 你咪答應佢出封信, 但有顧主打黎問時咪數佢d衰野, 咁我又send sms 比佢, 我只可以做到在信上講係我唔用佢, that is. 我唔會同佢講大話我 financial problem, 因為我真係無呢個 problem. 同埋你唔使黎我家, 我回send 信比佢 agent, 叫佢 agent 明天call我. 咁工人好開心多謝我幫佢。

後來, 我朋友提我唔好心軟, 教我同工人講: 亞sir話我無權再更改任何文件, 因為警方開左 file 及已取了我們簽收既copy, 如果我再改野,即係我比假口供, 鬼叫係你自己走虫報警? :tongue: :tongue: :tongue: 仲有, 警察中午已再3問你有無野要取, 亦講左你無權入屋. 你e+要取番d野都得, 不過你要報警先, 由警察帶你入屋及做見証, 因我都要保障番我自己。

我估工人睇完我呢個sms, 佢都慶過火屎喇. then 佢 sms 我話: 既然我唔比番d野佢, 佢自己再買過啦, anyway thanks u.

佢擺明又諗計想入屋賴死啦, 螺我幫佢啦, 其實佢d un un同slipper 值幾多錢呀? 佢暫住佢細佬家由西貢番入深井既車錢來回夠佢買1打un啦. 死老賓, 大奸狗~~~

成個故仔講完, 可以大覺訓了, 多謝收看, good night 各位~~~

[ 本文章最後由 PINKAVA 於 08-2-1 00:48 編輯 ]

禁止訪問

大宅

我自己當時就同老bun都好和平下炒佢, 不過佢走左15mins之後就已經有人上來換鎖了.(因為一早約左), 你個bun咁衰, 一定唔可以俾佢上來同俾信佢o架, 仲一定要同管理員講明, 你已經炒左佢, 如果見到佢仲可以上來的話, 就係佢地失職啊.

原文章由 PINKAVA 於 08-2-1 00:46 發表
5:00, 死老賓sms我: pls can u change my termination letter, pls write that u dont need my help already and u do it by yourself. or u may put it financial problem so that i can process my papers here... ...

大宅

嘩...乜啲賓甘勁既, 係唔係都call 警察.

首頁

尾頁

跳至