自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

以前我奶奶教我做
每日要MARK低支出及收入
呢幾年無做
因近排通漲得幾利害
家用到月尾都唔夠用
所以開始做番

[ 本文章最後由 揚莉煒媽咪 於 08-1-31 22:07 編輯 ]

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

收入冇mark...因為係老公自己mark既
我只係mark我既支出同家庭基本開支(租,電,水,學費,膳食費,買餸錢,日用品...等等)囉

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

好懶, 唔想搞咁多野................無mark, 盡量慳得就慳

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

做左10幾年lu:mrgreen: :mrgreen: 以前打麻雀都有mark 低贏定輸:mrgreen:

男爵府

無呀 ~~!!! 好以幾煩咁

大宅

我做o左好多年了,不過就不是每日mark低買送用幾錢,只係將每月fixed的支出列出來(eg:供樓,保險,仔女補習及課外活動等不變的開支),而每次用信用咭後會用另一本簿mark低,因為下個月要預算幾多錢交咭數,因為如果太多咭數下個月就超支架o勒(因我每期都清晒d咭數既),d咭截數後你就知下個月扣除晒上述開支後你有幾$現金可以動用囉,而家d野o甘貴真係要慳住來用錢呀

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我都有mark低每日既開支,原來每日濕濕碎碎都洗好多$$

水晶宮

畀面勳章

冇架............

子爵府

冇喎,我想要開始做Lu

男爵府

唔會每日mark,但係由結婚開始就會係每個月記低必要既支出

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無呀, 如果做左會嚇親自己的

大宅

我有做, 已做咗約 3 年, 每日都記低, 但好忙時會忘記, 但盡量寫啦。

有時老公講開家用支出太多時, 我一拿出來, 證明全為必須支出, 佢就無聲出, 萬試萬靈!

子爵府

樓主問得真係好, 想必有做既都一定係人地老婆囉, 老公實唔會做...
我自己都做左幾年啦, 我自己每日既使費, 會有本部mark低, 家用以前都會每日mark, 但今年無啦, 因為家用我keep, 扣除每日買餸錢, 基本上無咩特別錢會係家用度出既, 所以咁細數, 無謂再日日mark低, 不過因為我係叫鍾点買餸既, 其實都有本部比個鍾点mark每個week買左幾多錢既....
至於比較大數既, 如灯油火臘錢等, 都會每期mark低, 再計下每個月大概平均要支出幾多咁囉....
所以我既數部都有好多本, 有用部, 有用电腦記得, 好鬼唔得閒呀, 陰功..

男爵府

我有職業病 , 每年年初會做定來年每月cash flow forecast 及後2年的 forecast (跟據上年的開支大約數 及預計黎緊會發生的支出), 仲會時不時update 下佢 :mrgreen:

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我無架!屋企開支老公攪掂,
要mark 都係自己揾自己使左既,
幾大都唔mark,費事老公睇到。

伯爵府

好媽媽勳章

有咩好MARK? 屋企所有開支都唔係我出錢
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

大宅

老公話我成日都唔知D錢用左去邊,
呢兩個月開始有記錄,
我只係自己用都用好多錢.....

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

你地會用咩數部黎記錄佢呢,係用單行部自己間行,定係點呢,我諗我而家都要開始整一本啦,唔洗第日比個C6問我用左去邊呀

伯爵府

5年前我已開始有mark, , 屋企同私人都有, 因為我非常無記性, 有時d錢都唔知道洗左去邊, mark底左就會量入為出。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

首頁
12345...6

尾頁

跳至