跳至

首頁

尾頁

民房

B仔系12月6日出世架,都個幾月咯,不過眼仔中未識跟住物件移動,甘點算咯?有朋友的BB都識看也咯,中有會“YA-YA-”甘同區地講也咯,對區地講也都有反應,究竟幾時會“講也”,同埋看到物件咯!好擔心!!:cry:
願所有BB健康快樂啦!

男爵府

原文章由 大頭蝦BOBO 於 08-1-26 20:37 發表
B仔系12月6日出世架,都個幾月咯,不過眼仔中未識跟住物件移動,甘點算咯?有朋友的BB都識看也咯,中有會“YA-YA-”甘同區地講也咯,對區地講也都有反應,究竟幾時會“講也”,同埋看到物件咯!好擔心!!:cry: ...

I read the book and nurse said that 1.5 month bb can see and follow the moving objects
My bb also 1.5 month can turn her head to trace my maid during playing!

大宅

原文章由 大頭蝦BOBO 於 08-1-26 20:37 發表
B仔系12月6日出世架,都個幾月咯,不過眼仔中未識跟住物件移動,甘點算咯?有朋友的BB都識看也咯,中有會“YA-YA-”甘同區地講也咯,對區地講也都有反應,究竟幾時會“講也”,同埋看到物件咯!好擔心!!:cry: ...

我個女29/11出世,早兩個星期到同佢講野都懂得笑(開口O個種)同EE UR UR AR AR咁回應了!至於眼仔,你試下當佢望住你時,你再慢慢移動睇佢有無跟住?因為我個女對無興趣O個D野都末必會跟住望的!

複式洋房

我隻小雄個半月大,佢好似好喜歡睇電視睇到眼都唔斬,究竟佢係唔係真係睇到呢??

我都好想知佢以加應該睇到幾遠,唔使我地估估下..

洋房

我搵到以下既資料:
  • 初生BB只能看見8至15吋的影像
  • 初生嬰兒眼睛的大小約為成年人六至七成,而零至七歲是兒童視覺發展的黃金時期。初生嬰兒最初只能看到光與影,大概四歲左右,才達致成人的視力。
我囡囡早兩個星期已開始同佢傾計有回應,會望實人發出 EE UR UR 既聲音,仲會傾到笑 tim,
佢聽到聲音既時候,亦會左或右轉個頭仔同埋眼睛去搵聲音既來源,好攪笑。
[/url]

複式洋房

我都發現我個一個半月大既bb雖然未認到人,但反然對陌生地方特別好奇周圍望.

子爵府

我b女就快2個月,現在好鍾意望燈光,同佢傾計眼睛望實你,如果吾見到有人,佢會周圍揾:lol :lol

男爵府

我呀B 都好鍾意望燈光同電視, 但我覺得佢好似有的 "豆" 雞", 你地BB有無咁 ?

洋房

我個囝囝佢都係同佢傾計會發出啲ee ee er er嘅聲音, 跟住仲會望住你笑添呀, 然後如果放低佢行開, 佢隻眼仔會跟住個人追住睇吓個人去咗邊咁....所以我肯定佢望到野架.....

洋房

有時bb太過聚焦, 會係咁架, 只要你見到佢"鬥雞"時用手掃一掃佢對眼, 等佢望返第二啲野, 咁就得架喇~~

原文章由 夢妮 於 08-2-1 16:13 發表
我呀B 都好鍾意望燈光同電視, 但我覺得佢好似有的 "豆" 雞", 你地BB有無咁 ?

大宅

好媽媽勳章

我個女就黎2個月大, 大約兩星期前我老公就發覺佢既視線識追住我而移動, 同佢講野又識得眼定定望住我同埋e e er er仲好似對答如流添. 另外佢都好鍾意望燈同埋睇電視, 我諗佢覺得電視有野閃閃下囉.

民房

回覆 #3 cwclsh 的文章

希望區系唔敢興趣咯!
願所有BB健康快樂啦!

民房

好羡慕你地咯~~~~~~~~嗚嗚!
願所有BB健康快樂啦!

洋房

宜家我囝囝識得講"呀古古" 啦. 一聽到就會笑得好開心 !

洋房

原文章由 夢妮 於 08-2-1 16:13 發表

我阿b都系甘ga!唔駛担心!

子爵府

我b女好鍾意人地同佢吹水,跟著自己就"呀古古"笑

洋房

仲有開始成日扯頭髮....成日俾佢扯斷幾條係手.....哈哈 ! 都唔知好嬲定好笑

大宅

我阿b 都係6/12出世呀!
唔駛太担心, 每個bb發展都唔同, 只不過現階段d bb多數會係咁啫.
最緊要係佢能夠睇到野同聽到野.
你試下坐得舒服些抱佢而對望向你,
對住佢係咁同佢講野, 佢可能會報以微笑或"呀呀"聲.
之後你將你自己個頭慢慢的左右移動(要慢呀),
睇下佢眼珠會唔會跟住郁.
如果你担心, 可於bb去健康院時問下姑娘.

大宅

原文章由 miffyyu 於 08-2-14 12:13 發表
宜家我囝囝識得講"呀古古" 啦. 一聽到就會笑得好開心 !

Haha my boy also always says "ah gu", "ah wu" and "or"... so much fun talking to him

別墅

BB依家兩個幾月, 佢依家認到daddy, mummy, 成日要我地夠佢講野, 佢家下跟到講hi'hello, 唔係好正, 不過好好笑. daddy見佢食手, 就同佢講no, 佢就會放底, 又食又講no, 講多幾次佢就會喊, 發皮氣. bb開始懂事, 要開始教啦! 我堅持每日都要同佢講半個鐘野, 幫佢做下運動, 同埋同佢按摩. 除左返工, d時間就比晒佢.

首頁

尾頁

跳至