婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無人聽過顱骶療法,分享下呀

大宅

好媽媽勳章

原文章由 (o.o) 於 08-1-28 17:02 發表
請問有無人聽過顱骶療法,分享下呀

聽過+做過,樓主想知道d咩???我如果識答就盡力答下~

複式洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-29 13:23 發表

聽過+做過,樓主想知道d咩???我如果識答就盡力答下~

公主,
實在太好啦,我想知道係嘜野冬冬,因我向網運唔到佢既詳細資料,可能我唔識運啦,同埋有嘜好,錦你做過更加可以分享下你既感受啦
真係好好開心呀…..好多謝你既回覆呀:loveliness:

大宅

好媽媽勳章

原文章由 (o.o) 於 08-1-29 18:57 發表

公主,
實在太好啦,我想知道係嘜野冬冬,因我向網運唔到佢既詳細資料,可能我唔識運啦,同埋有嘜好,錦你做過更加可以分享下你既感受啦
真係好好開心呀…..好多謝你既回覆呀:loveliness: ...

客氣啦,樓主,:-P
我盡力試下答,首先係我在網上找到有關的資料:

骨治療法」是一種輕觸式的手法治療,其揉合了現代物理治療學的基礎、解剖生理化學的研究和能量醫學發展而形成的一門健康學問。
骨治療法」的歷史可追溯至1892年,當時Andrew Taylor Still M.D. (1828-1917) 創立了「整骨療法」(Osteopathy) 根據他的理論,通過糾正人體骨骼肌肉各系統的平衡,很多疾病都可以迎刃而解。他的理論近似中醫的傳統概念,認為人是一個有機完整的個體、人與自然環境互相呼應。健康就是內外協調的統一。
1898年,有「骨治療法」創始人之稱 - William Garner Sutherland, D.O. (1873 ~ 1954) 發現頭顱骨是可以活動的,如活動受阻可引致痛症和疾病。基於 Andrew Taylor Still 的整骨療法下,他便發展出「骨治療法」(Cranial Osteopathy),並成立顱骨學會 (Cranial Academy),為「骨治療法」日後的發展奠定了基礎。
往後Dr. William Garner Sutherland的徒孫John E. Upledger, D.O., O.M.M.1970年代將此療法發揚光大,推廣給不同的醫護、專業人士及普羅大眾,讓世界各地的人能接觸這種綠色醫療手法。

大宅

好媽媽勳章

治療原理

根據Dr. Sutherland的理論:頭顱骨的活動像心臟脈搏跳動一樣,是一種不由自主的生理活動,稱之為「節律」(Craniosacral Rhythm)。這種節律在人體生病時就會產生異常現象,治療師會利用手法評估出有問題的地方。

骨治療法」是用非常柔和的手法,來調整人體各個系統的平衡,透過促進骨和脊髓內脊髓液的流動,使藏在人體的代謝廢物、瘀血、毒素等已形成的病理產物能得到清除,使「節律」回復正常,從而提升人體的自愈功能。
適應症每個人都可以從此療法中受惠。許多接受此療法的人,治療後都能感到鬆弛、舒適和整體健康。

此療法可治療一系列牽涉痛症和功能障礙的問題如下:

成年人或老年人 : 頭痛、偏頭痛, 頸膊、腰背、手腳疼痛, 坐骨神經痛, 關節炎、關節疼痛, 運動創傷, 慢性痛症候群, 內分泌失調, 耳鳴, 交感神經反射障礙病症, 經痛, 失眠及其他睡眠問題, 手術後的康復, 壓力或由壓力引起不適的症狀, 吞咽、顳顎關節障礙, 腸道消化問題, 過敏症狀, 情緒困擾障礙

兒童 : 過度活躍症, 發展遲緩, 自閉症, 脊椎側彎, 運動協調障礙, 學習及語言障礙, 專注力不足問題

[ 本文章最後由 南瓜車公主 於 08-1-29 20:14 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 (o.o) 於 08-1-29 18:57 發表

公主,
真係好好開心呀…..好多謝你既回覆呀:loveliness: ...

樓主,其實尼d資料係難搵,唔係你唔識搵ge...:-P

尼個治療方法同一般的物理治療係唔同的,佢唔會用d物理治療工具用係你身上,例如d拉ge機肌肉機等。佢地係會用手直接放係病人身上/下治療,有時候會放係頭顱骨底做治療。過程中治療師的手係會郁都唔郁,就好似人地中國的氣功咁(but唔係氣功),好似放d野係病人身上。我問過果治療師,我話你隻手放係度有咩用,佢話佢隻手其實係會定時好輕微咁郁,刺激身體的部位,從而達到治療的效果。

至於有咩好&感受...其實佢係一種治療的方法,係外國都有(唔知係澳洲or加拿大or美國),所以唔會話沒用的。好就係都會係一種另一樣治療幫助病人,我自己試過都有d用...but我可能好嚴重 (我係在樓梯跌左差唔多10級,後來又斷斷續續再跌...好傷...),所以我係由好好好好好好...痛到好番d,又轉番惡化左...在受傷時,我問過治療師,我係唔係會好番,佢話會;but後來惡化時佢又話你ge情況係會咁...出現尼d情況都唔出奇...我當時完全呆左...
當然都可能係我果個治療師因為太多野做,搞到佢好累...試過好多次佢係幫我做緊治療時訓著左,重有nose"寒"tim,佢當然係完全唔認自己有訓著啦:-| 結果由治療的中期至後期(我睇左2年啦),我覺得係完全浪費左d錢同時間 ,but當時因唔知其他醫生,所以沒辦法下都只好俾佢繼續睇...睇到我知道第2個醫生為止

樓主,睇完我篇咁長ge文,如果見邊度重想知多d,你都可以再問我家~
but我都想知樓主你係邊度得知尼個療法家???同果個治療師是誰,我可能識...

複式洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-29 20:36 發表

樓主,其實尼d資料係難搵,唔係你唔識搵ge...:-P

尼個治療方法同一般的物理治療係唔同的,佢唔會用d物理治療工具用係你身上,例如d拉ge機肌肉機等。佢地係會用手直接放係病人身上/下治療,有時候會放係頭顱骨底做治療。過 ...

多謝公主,你實在好細心又好人呀:)
我係搭MTR時,聽到有人講起,覺得好好奇,上網真係唔識運佢既資料呀,你有無關於佢既link俾我睇下呀,聽你咁講,佢好似人地講既手療法,係未呢?
你點解跌得咁厲害之後仲跌多幾次呀,真係要小心小心

大宅

好媽媽勳章

原文章由 (o.o) 於 08-1-30 18:01 發表

多謝公主,你實在好細心又好人呀:)
我係搭MTR時,聽到有人講起,覺得好好奇,上網真係唔識運佢既資料呀,你有無關於佢既link俾我睇下呀,聽你咁講,佢好似人地講既手療法,係未呢?
你點解跌得咁厲害之後仲跌多幾次呀,真係 ...

你唔好咁客氣啦,我都係分享下jar
其實d資料係我以前睇過的治療中心的網,but因為我講左個治療師係治療我的一段時期內,成日訓著...所以我pm個網俾你啦,因為唔想好似倒人地店的米呀。我想是屬於手法治療的一種。
我跌最嚴重果次,係在大雨下的樓梯,d水好似waterfall咁...:-( 之後的再跌..我都唔想家,其實好多時候我都已經好小心啦...有d治療師話我係跌壞左個人體的平衡,上一輩的人幫我求過簽,就話我當時撞野 (以家就沒撞啦)...尼d經歷之後,就真係體會到人的健康真係好重要...有事時看醫生or治療,實在好難遇個有醫德又識醫的人 唔識醫其實唔緊要,但好多人其實都係為左個人利益而唔理病人死活...我就係咁錯過左最佳治療時間&醫到沒錢...(純粹呻下,唔好介意)

希望d資料可以幫到你啦~:D

[ 本文章最後由 南瓜車公主 於 08-1-30 22:01 編輯 ]

複式洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-30 21:55 發表

你唔好咁客氣啦,我都係分享下jar
其實d資料係我以前睇過的治療中心的網,but因為我講左個治療師係治療我的一段時期內,成日訓著...所以我pm個網俾你啦,因為唔想好似倒人地店的米呀。我想是屬於手法治療的一種。
我跌最嚴重果次 ...

公主,
你宜家身體好嗎?有無做d嘜野運動呀?祝你健康先:loveliness:
你講得好岩呀,醫術幾高都好,醫德最重要,咁我地唯有保養好自己個身體,咁就萬無一失啦
我收到你個pm,唔該晒呀!我會慢慢睇學野,有唔明再請教你啦
你係咪知好多e類另類的東東呢,分享下啦

大宅

好媽媽勳章

原文章由 (o.o) 於 08-1-31 16:27 發表

公主,
你宜家身體好嗎?有無做d嘜野運動呀?祝你健康先:loveliness:
你講得好岩呀,醫術幾高都好,醫德最重要,咁我地唯有保養好自己個身體,咁就萬無一失啦
我收到你個pm啦,唔該晒呀!我會慢慢睇學野,有唔 ...

thx你呀,
我宜家睇緊另一個醫生,希望會好番啦...運動都做唔少,希望幫助身體增加復原速度。
其實你想知咩另類的東東???因為我唔知點為知另類呀:-P

複式洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-31 17:48 發表

thx你呀,
我宜家睇緊另一個醫生,希望會好番啦...運動都做唔少,希望幫助身體增加復原速度。
其實你想知咩另類的東東???因為我唔知點為知另類呀:-P ...

我心目中既另類唔係西醫掛
你e+情況點呀,睇緊邊類醫生呀,做緊嘜野運動呀
我覺得瑜伽唔錯呀,不過唔知岩唔岩你
有朋友脊骨有事,個脊醫叫佢去學普拉提
又有個fd既fd有種東東叫整骨,可以將不正既變正
好似面一邊大一邊細,或者個頭骨不對稱,又或者個nose不對正,可以將依d對正番,唔知係嘜,你有無聽過呀
希望你早日好番,健健康康,快快樂樂,開開心心,幸幸福福
Kung Hei Kung Hei
:喜:

大宅

好媽媽勳章

原文章由 (o.o) 於 08-2-1 14:53 發表

我心目中既另類唔係西醫掛
你e+情況點呀,睇緊邊類醫生呀,做緊嘜野運動呀
我覺得瑜伽唔錯呀,不過唔知岩唔岩你
有朋友脊骨有事,個脊醫叫佢去學普拉提
又有個fd既fd有種東東叫整骨,可以將不正既變正
好似面一邊大一 ...

thx你呀~~~:-P
我以家都係痛,而且有bb,所以痛係走唔到啦...but近來轉的醫生都ok,佢係做針炙,所以比係未有至初孕果段換醫生的時間,以家算係好好多啦,我希望會生完之後真係好得番啦~我以家做ge係d伸展運動呀、太極呀、甩手操果d,一d係醫生叫一定要做,一d係希望打通番d血脈,強化番d筋骨,so far都ok:mrgreen:
你說的普拉提同整骨我都聽過,普拉提沒做過,因為人地話要找個真係識同對物理治療有認識的先好去,而我看極都唔覺邊間好...整骨試過,果時做針炙同整骨,but個醫生好歛財+好色,人格p...到不得了 ...所以最後我寧願痛都唔睇...所以...對於我來說,整骨(復位)未醫好過我...but以家想醫都唔可以做,bb日漸大,好多野已經更唔做得啦

複式洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-2-2 01:14 發表

thx你呀~~~:-P
我以家都係痛,而且有bb,所以痛係走唔到啦...but近來轉的醫生都ok,佢係做針炙,所以比係未有至初孕果段換醫生的時間,以家算係好好多啦,我希望會生完之後真係好得番啦~我以家做ge係d伸展運動呀、太極呀、甩 ...

公主,
你真係要小心啦,其實你都好偉大同有勇氣,明知痛都生BB,祝你同BB健康呀,我都有興趣太極同X手操,你可以俾d資料我嗎....嘩,嘜有咁差既醫生,你要將佢公之於世,等d人預防佢呀,太可惡啦

大宅

好媽媽勳章

原文章由 (o.o) 於 08-2-2 12:20 發表

公主,
你真係要小心啦,其實你都好偉大同有勇氣,明知痛都生BB,祝你同BB健康呀,我都有興趣太極同X手操,你可以俾d資料我嗎....嘩,嘜有咁差既醫生,你要將佢公之於世,等d人預防佢呀,太可惡啦 ...

(o.o),

感謝你的關心呀:loveliness: ,其實有bb時醫生都有同我講我會有可能要係bb同我之間選一個的情況,but...始終覺得bb係尼個時候來,我地係有緣份,特別佢係出現過2次危險後都可以自己好番&繼續健康大緊,所以我就決定將自己&佢條命交俾天決定,我相信我地會健健康康下去
甩手操我唔識點講好,尼度有d網,你可以睇下照做,好易家jar
http://www2.eeunion.org.hk/index.php?option=com_smf&Itemid=43&topic=752.msg6942

http://tw.knowledge.yahoo.com/question/?qid=1205080302028

而太極就分左好多家,but太極係要跟師父先學到家,因為佢其實係練氣功的拳,動作稍有不同就會有影響。坊間有d政黨or工聯會or康民署係會不定期舉辦免費太極班,你可以留意下你果區有沒有。:D
個醫生...唉...我都唔知點講好...可以的話我都好想將佢ge惡行公諸於世...but...我已經向佢公司投訴佢,but人地公司都唔行動,我重可以點???:cry: 我只好希望天知道時:cry: ,唔好等尼d衰人再害可憐ge病人......

複式洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-2-2 15:14 發表

(o.o),

感謝你的關心呀:loveliness: ,其實有bb時醫生都有同我講我會有可能要係bb同我之間選一個的情況,but...始終覺得bb係尼個時候來,我地係有緣份,特別佢係出現過2次危險後都可以自己好番&繼續健康大緊,所以我就決 ...

公主....咁你要小小心心身體,我估你係果d弱質千千但系又意志好強果d女仔,你好利害呀....祝你同BB開心又健康呀啦.你太極係學嘜式架,學左幾耐呀,跟邊到學架.......... 好多問題...唔好意思

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原文章由 (o.o) 於 08-2-5 11:15 發表

公主....咁你要小小心心身體,我估你係果d弱質千千但系又意志好強果d女仔,你好利害呀....祝你同BB開心又健康呀啦.你太極係學嘜式架,學左幾耐呀,跟邊到學架.......... 好多問題...唔好意思 ...

祝你新年快樂先,新年有沒有去邊度呀???:恭: :喜: :發: :財:
弱質千千都係果d無良的衰人害
意志力就一般,你過獎啦~~~
but很多謝你的祝福呀:-P
我學的太極是吳家太極,結合左楊家的,總共有121式(如果我沒記錯),我都係學左幾個月,未學完家。我係跟工聯會的免費太極班的...我地都係傾計+分享,我點會介意呢??

大宅

好媽媽勳章

原文章由 win01 於 08-2-15 19:49 發表
顱骶療法不是氣功,只是以手法推/按摩顱骨,所以又稱顱骶按摩.
但這種療法只是治標,它是可以把顱骨多塊骨頭移動也有一種短期易容的功效

thx你,
咁以我的情況,其實我應該點醫才可以醫好???有沒有合適我的醫生可以介紹給我???

複式洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-2-18 11:57 發表

祝你新年快樂先,新年有沒有去邊度呀???:恭: :喜: :發: :財:
弱質千千都係果d無良的衰人害
意志力就一般,你過獎啦~~~
but很多謝你的祝福呀:-P
我學的太極是吳家太極,結合左楊家的,總共有121式(如果我 ...

公主,
新年快樂! 心想事成呀!
你個吳家太極, 係唔係方拳或圓拳果d, 工聯會係免費架, 點樣可以參加呀

複式洋房

原文章由 win01 於 08-2-15 19:49 發表
顱骶療法不是氣功,只是以手法推/按摩顱骨,所以又稱顱骶按摩.
但這種療法只是治標,它是可以把顱骨多塊骨頭移動也有一種短期易容的功效

winwin
你可以講多些e方便嗎

首頁

尾頁

跳至