跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

你地BB食幾多餐? 埋身 or 泵出來?
我已經返左工3個星期, so 早晚 & 放假就埋身餵
返工時就工人餵冷奶
for 冷奶, BB每次大約食4oz, 3小時
我係公司就大約泵2, 但都唔係太追到BBo既份量
我本身儲備又唔多, 又懶 (有時夜晚餵完一邊, BB訓左, 我都走去訓, 無泵另一邊, 因為實在太tired…)
所以好驚好快就唔可以全人奶
但又好想可以全人奶到6個月, 真矛盾

你地係咪到打算at least 餵到BB 6個月呀?
一齊分享 & 鼓勵下~~:-P

男爵府

真係好佩服你咁努力呀,我覺得你一d都唔懶呀。
我返咗工個半月,都係早晚同放假先埋身餵,返工就用儲備,由菲姐餵。但係由於我每日我返工時只泵奶一次唔多,加上份量唔太多,所以阿b都要補2餐奶粉。
依家阿b每餐大約食3oz,一日6-7餐。
雖然唔係全人奶,都好想堅持耐d,希望有6個月啦。

你繼續加油呀!全人奶真係唔易做!支持你!

原文章由 伊芙蓮 於 08-1-21 15:56 發表
返工時就工人餵冷奶
for 冷奶, BB每次大約食4oz, 隔3小時
我係公司就大約泵2次, 但都唔係太追到BB食o既份量
我本身儲備又唔多, 又懶 ...

別墅

囡囡唔識埋身食,一直泵出來,一次食5oz, 隔4小時,
好彩到現在仲足夠囡囡食,我是全職媽媽一日泵5-6次,仲要買餸煮飯做家務,真係好辛苦,一日只睡4-5hrs,仲辛苦過返工,但係我會繼續努力直至最後一刻,你們都要繼續努力.

別墅

雖然我係全職媽媽,我餵bb都餵得好辛苦,我係人奶+奶粉,每日有2-3次餵奶粉,其餘就埋身食,bb每次埋身食都食半個至一個鐘,唔知係唔係奶奶唔夠!! 佢次都大約飲100ml!每日太約7餐!

伊芙蓮及各位媽媽!大家一齊努力!!我都想餵到bb6個月大!! 有好幾次想放棄啦!!

bbhead!
你好叻呀!!你可以分享下每日既時間安排!
我唔夠時間日日煮飯,只可以間中煮!!家務都係攪完bb既野先做到!!你真係超勁!!

大宅

原文章由 伊芙蓮 於 08-1-21 15:56 發表
返工時就工人餵冷奶
for 冷奶, BB每次大約食4oz, 隔3小時
我係公司就大約泵2次, 但都唔係太追到BB食o既份量
我本身儲備又唔多, 又懶 ...

咦!我個schedule同你o個個差唔多喎,我重餵緊全人奶,不過我就半夜一定要泵,唔係第朝會谷到好痛嫁(所以都可以儲到少少奶),我BB一日食5-6餐,每餐要食6-7安,我希望可以餵到1歲嫁 ,大家得閒上o黎互相鼓勵吓,加油呀!

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

我都係全職奶媽, 一直都係埋身喂, 所以都唔知佢食幾多oz, but一般一次喂成20分鐘或以上, 而家bb每4個鐘度食一次, 我就唸住喂到佢1歲, 希望佢遲d出牙仔唔好咬我就好喇

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

原文章由 man2 於 08-1-22 02:24 發表
雖然我係全職媽媽,我餵bb都餵得好辛苦,我係人奶+奶粉,每日有2-3次餵奶粉,其餘就埋身食,bb每次埋身食都食半個至一個鐘,唔知係唔係奶奶唔夠!! 佢次都大約飲100ml!每日太約7餐!

醫生話人奶係bb食多d就分泌多d, 點解你唔喂全人奶呀?

我初頭奶量都唔係好够, 老公見我喂得咁辛苦都叫我加奶粉, 但我唔想溝得咁亂, 堅持全人奶, so far 都够bb食架

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

囡囡啱啱3個月,全人奶,打算喂到1歲。一路都係埋身+泵,佢大約3個鐘一餐,每次食樽5oz,埋身就要起碼食30-40分鐘(仲要係比我stop佢),事關佢食得好慢(可能喺我出奶慢),又成日食住訓。我今日返工第二日,工作未算太忙,尋日都可以喺公司泵奶2次。

我都想夜晚可以唔使泵,不過就谷到痛醒,又怕影響奶量。尋晚起咗2次身,一次自己泵奶,一次喂囡囡食奶樽,咁就無咗個幾兩個鐘,今朝唔知醒遲到,e+仲好

大宅

原文章由 斯藝 於 08-1-22 07:58 發表
我都係全職奶媽, 一直都係埋身喂, 所以都唔知佢食幾多oz, but一般一次喂成20分鐘或以上, 而家bb每4個鐘度食一次, 我就唸住喂到佢1歲, 希望佢遲d出牙仔唔好咬我就好喇 ...

我同你差唔多﹐我都係全職奶媽﹐埋身餵﹐每次15-30分鐘左右﹐3-4個鐘一次﹐有時仲會5個鐘TIM。
我打算餵到1 YRS OLD或出牙仔(如果佢咬我既話)。

別墅

斯藝,
因為我覺得好似唔夠奶,因泵2邊先有120ml的奶!有時bb飲一邊已訓左!! 我自己怕餓親佢!! 你地有咁多奶比bb?? 唔知係唔係bb飲得少,所以自己都咁少奶!! 有時佢個幾鐘就飲一次,真係好疲倦!! 而且做唔到家務tim!

男爵府

我都係全人奶,返工第四個星期啦.係公司泵一次,返工前同放工後都會邊餵邊泵,咁就夠囝囝係我返工時食兩餐六安半至七安,隔4.5小時.
上星期我要加埋星期六日早上泵多一次先,都係剛剛夠咁,不過唔係因為我換過d泵定係飲了新鮮的豆漿,呢兩日多了奶量喎...

原本我用兩個medela單泵,上星期開始我係bk買了個二手的ameda雙泵係公司用,另外早上及放工換了用avent手泵(因為邊餵邊泵,想用個靜d),兩個都好用呀...如果真係想餵耐d的返工媽咪,不妨花多少少錢換個好泵,其實當做奶粉錢都好平啦.

我上一個都係全人奶至一歲三個月架.bb出牙,好少會咬我地,我都係俾囡囡唔覺意咬了一兩次咋,我記得當時0410人奶媽咪都無邊個係會俾bb咬的,大家可以放心喎...

呢度有d0710餵人奶的媽咪傾開,你地都一齊傾啦....
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... page=13#pid20879277

[ 本文章最後由 Smilesun 於 08-1-23 09:26 編輯 ]
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

別墅

我衣家返緊工,打算餵人奶到1歲。 每日我6:30 a.m埋身餵, 放工 8:30 p.m. 埋身餵, bb食30-40分鐘.
晚上最後果餐會餵奶粉 (因為想bb食飽d, 訓到第二日早上)

喺公司泵得一次奶,因為公司冇地方, 我lunch time 在 conference room 泵, 但都覺得不是太衛生, 不太方便 (冇 soap 洗手, 冇熱水等等). 而我奶量少, 兩邊泵得 70 ml, 返屋企要再泵過.
喺公司泵奶, 食飯時間得返 15 mins 食, 有趕.

雖然好煩,但都想餵人奶餵耐d

[ 本文章最後由 catcat_mama 於 08-1-23 11:31 編輯 ]

大宅

原文章由 catcat_mama 於 08-1-23 11:28 發表
我衣家返緊工,打算餵人奶到1歲。 每日我6:30 a.m埋身餵, 放工 8:30 p.m. 埋身餵, bb食30-40分鐘.
晚上最後果餐會餵奶粉 (因為想bb食飽d, 訓到第二日早上)

喺公司泵得一次奶,因為公司冇地方, 我lunch time 在 conferen ...

hi catcat_mama,
你阿女隻雙眼皮勁深,好靚 !(好羨慕呀),我阿仔就大單(仍然等緊佢變雙 ),最唔抵係我同我老公都係勁深雙眼皮嫁

[ 本文章最後由 望望媽 於 08-1-23 12:33 編輯 ]

別墅

Smilesun,

我都係用緊medela單泵,問朋友仔借,遲少少要還,所以都考慮買個雙泵,ameda雙泵真係較medela好用??係唔係電泵?二手要幾$$? 因我聽其他媽媽都係話medela好用d,可唔可以分享下ameda點好用! thanks!!

別墅

thank you ~ d 人都話佢雙眼皮深, 佢係好Q, 不過佢好惡, 起上o黎會喊到拆天, 鄰居都話佢嘈

原文章由 望望媽 於 08-1-23 12:31 發表

hi catcat_mama,
你阿女隻雙眼皮勁深,好靚 !(好羨慕呀),我阿仔就大單(仍然等緊佢變雙 ),最唔抵係我同我老公都係勁深雙眼皮嫁

男爵府

其實我上一胎一直用兩個medela單泵架,不過今次覺得比上一次泵得痛,而且可能囝囝大食d所以成日都係剛剛好咁,加上比較嘈,所以就試下...

我覺得ameda雙泵好用d,無咁痛,靜d,雖然好似出得慢d,但出得多d,快d有第二次嘖奶反射.我用medela時泵十分鐘度就無架啦,而家就十分鐘後仲有,不過我無時間要收工,一睇比用medela時每邊大約多一安,咁個心就唔駛咁擔心唔夠奶...

ameda雙泵係電泵,二手$1000,上一手用了五個月度,仲有保用到今年五月.你去二手市場或母乳果邊睇下啦...我覺得值得投資,都仲平過奶粉錢...

另外,如果泵一邊Avent手泵都係平靚正架,而家我係屋企都係用佢邊餵邊泵,以前係用medela,嘈住囝囝架,一樣avent比medela泵多一安度...

原文章由 man2 於 08-1-23 13:50 發表
Smilesun,

我都係用緊medela單泵,問朋友仔借,遲少少要還,所以都考慮買個雙泵,ameda雙泵真係較medela好用??係唔係電泵?二手要幾$$? 因我聽其他媽媽都係話medela好用d,可唔可以分享下ameda點好用! thanks!! ...

[ 本文章最後由 Smilesun 於 08-1-23 17:42 編輯 ]
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

大宅

陪月勳章

我個b就嚟3個月,依家仲係全人奶.我多數都埋身餵20-30min,有時40min,間中泵出嚟,俾佢習慣下用奶樽,試過餵3安,食完仲要埋身15min,試過4-5安,全部飲晒.不過唔知係咪全人奶,佢夜晚瞓4個鐘左右就醒要食,過年之後就番工,都唔知點算,我份工唔可以瞌眼瞓.
仲有你哋d bb有冇啜手指同埋用對手好用力咁抓塊面,瞓覺時個頭有冇兩邊fing?

[ 本文章最後由 siukao 於 08-1-23 19:19 編輯 ]

伯爵府

原文章由 siukao 於 08-1-23 19:18 發表
仲有你哋d bb有冇啜手指同埋用對手好用力咁抓塊面,瞓覺時個頭有冇兩邊fing?

啜到 JIP JIP 聲.....
係廳都聽到佢係房食緊佢隻豬手 :;pppp:
之前就有抓面....佢知道唔舒服 e+ 少左好多
卒眼都仍然有
個頭兩邊 fing 係仲有風頂住

大宅

原文章由 man2 於 08-1-23 03:21 發表
斯藝,
因為我覺得好似唔夠奶,因泵2邊先有120ml的奶!有時bb飲一邊已訓左!! 我自己怕餓親佢!! 你地有咁多奶比bb?? 唔知係唔係bb飲得少,所以自己都咁少奶!! 有時佢個幾鐘就飲一次,真係好疲倦!! 而且做唔到家務tim! ...

我覺得泵出來好似冇埋身咁好, 之前都有試過泵, 但泵好耐都得幾滴, 仲衰過用手, 所以放棄咗.

BB食食吓瞓咗可以整醒佢再喂. 我個b都係好鍾意邊食邊瞓架, 咁當然時間會耐d, 所以有時以為佢食飽, 但其實仲未, 因為bb可能仲未食到後乳(即脂肪). 其實祇要keep住俾奶奶bb食, 我認為媽媽始終會produce足够的奶奶俾佢, 或者你可以試下煲d魚汤飲

大宅

原文章由 Smilesun 於 08-1-23 09:20 發表
我都係全人奶,返工第四個星期啦.係公司泵一次,返工前同放工後都會邊餵邊泵,咁就夠囝囝係我返工時食兩餐六安半至七安,隔4.5小時.
上星期我要加埋星期六日早上泵多一次先,都係剛剛夠咁,不過唔係因為我換過d泵定係飲了 ...

我都希望佢唔會咬我. 佢好中意邊食邊'poo poo', 有時肉緊得制會咬得我幾痛下. 係呢, 想問下你隔幾耐生第二個呀? 因為我都打算整多個

首頁
12345...7

尾頁

跳至