自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

小女子才疏學淺, 請問有無人可以話我知, 呢條數點教一個小二生做

我就快.......痴線!! 點解釋比個仔知呀??

陳伯伯開了一間文具店, 小新買了一枝原子筆和一枝鉛筆, 付了7元, 文昌買了一枝螢光筆和一枝鉛筆, 付了9元, 思思買了一枝原子筆和一枝螢光筆, 付了12玩, 我要買一枝螢光筆, 一枝原子筆和一枝鉛筆, 共付 _____元.

大宅

A+B=7
C+B=9
A+C=12
2A+2B+2C=7+9+12
2(A+B+C)=28
A+B+C=14

別墅

$共14元

鉛筆 $2
螢光筆 $7
原子筆 $5

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 08-2-4 17:29 發表
陳伯伯開了一間文具店, 小新買了一枝原子筆和一枝鉛筆, 付了7元, 文昌買了一枝螢光筆和一枝鉛筆, 付了9元, 思思買了一枝原子筆和一枝螢光筆, 付了12玩, 我要買一枝螢光筆, 一枝原子筆和一枝鉛筆, 共付 _____元.

假設:
原子筆一支值 a元
鉛筆一支值 b元
螢光筆一支值 c元
a+b=7
b+c=9
a+c=12
以上三式加埋
a+b+b+c+a+c = 7+9+12
2a+2b+2c=28
兩邊除以2
a+b+c =14
我要買一枝螢光筆, 一枝原子筆和一枝鉛筆, 共付 14 元

禁止訪問

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆 #5 starry^.^ 的文章

一枝螢光筆(c)+一枝鉛筆(b) = $9 .............(2)

一枝原子筆(a)+一枝螢光筆(c) = $12 ..........(3)

From (2)

(c) = $9 - (b)

From (3),

(c) = $12 - (a)

In other words,

$9 - (b) = $12 - (a)

(a) = $3 + (b) .............(4)

From (1)

(a) = $7 - (b)

Threrefore,

$3 + (b) = $7 - (b)

(b) = $2
(a) = $5
(c) = $7

一枝螢光筆(c)+一枝原子筆(a)+一枝鉛筆(b) = $14
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

子爵府

I can't type Chinese.

Let's say,

x = cost of pen
y = cost of pencil
z = cost of florescent pen

x + y = 7
z + y = 9
x + z = 12

Add all formula together,

(x + y) + (z + y) + (x + z) = 7 + 9 + 12

2x + 2y + 2z = 28
2(x + y + z) = 28
x + y + z = 14

so, the answer is $14.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實, 你教唔掂個仔, 不如請個補習老師啦~

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 newcook 於 08-2-4 17:43 發表
其實, 你教唔掂個仔, 不如請個補習老師啦~

newcook提議請補習老師唔係唔好, 但請個合適嘅補習老師未必容易, 我認為你可以同個仔一齊學習.
加油!
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小2都咁深......咩學校ar?
如果真係吾係咁識,你不如睇下佢d教科書,你會唸到點做.加油ar!!

[ 本文章最後由 梓軒媽咪 於 08-2-4 18:05 編輯 ]
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

珍珠宮

原文章由 激激 於 08-2-4 17:58 發表
若果小朋友未教代數的話, 可以不理.....

係lor,小二教代數??
我相信 starry 係唔識解釋,講極阿仔都唔明!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

係囉~

我而家打算咁樣.....唔知個仔明唔明

先將原子筆 + 鉛筆 = 7元 同 螢光筆 + 鉛筆 = 9元 相減

螢光筆價錢會貴過原子筆, 咁.....即係鉛筆 = 2元 (但唔知點解釋比個仔知 )

咁就可以計到原子筆同螢光筆既價錢, 分別為 5元 同 7 元 :mrgreen:

原文章由 webjen 於 08-2-4 18:06 發表

係lor,小二教代數??
我相信 starry 係唔識解釋,講極阿仔都唔明!

伯爵府

各位,

多謝回應, 不過我仔只係小二學生, 係唔會明代數

伯爵府

我終於係咁樣解釋, 個仔好似明喇....

7元(原子筆和一枝鉛筆) + 9元 (一枝螢光筆和一枝鉛筆)
= 16元 (原子筆, 螢光筆和兩枝鉛筆) - 12元 (一枝原子筆和一枝螢光筆) = 4元 (兩支鉛筆)

即係話鉛筆 = 2元

原子筆就 = 5元
螢光筆 = 7元

答案 = 14元 :mrgreen:

大宅

其實條題目係問三樣加埋係幾多, 冇問每樣野幾錢, 所以不涉及代數. 條題目係加數同除數. 三個銀碼加埋, 每樣買左兩件. 咁每樣買一件咪除以2囉. 就係咁簡單. 呢d題目係出俾未學代數既小朋友. 不過就係要好靈活先諗到. 學左代數就要問每樣野幾錢. 你以下既解釋都已經用左代數原理.

原文章由 starry^.^ 於 08-2-4 18:29 發表

7元(原子筆和一枝鉛筆) + 9元 (一枝螢光筆和一枝鉛筆)
= 16元 (原子筆, 螢光筆和兩枝鉛筆) - 12元 (一枝原子筆和一枝螢光筆) = 4元 (兩支鉛筆)

即係話鉛筆 = 2元

原子筆就 = ...

伯爵府

Don't know why everybody chase after the details, it's obvious that 小新, 文昌 and 思思 together bought 2 原子筆, 2 鉛筆 and 2 螢光筆, total cost is $28, Now I want one each, therefore the cost should be $14.

原文章由 starry^.^ 於 08-2-4 18:29 發表

即係話鉛筆 = 2元

原子筆就 = ...

[ 本文章最後由 circleda 於 08-2-4 18:47 編輯 ]

伯爵府

thanks~ 不過小兒學校仲未教除數

原文章由 circleda 於 08-2-4 18:44 發表
Don't know why everybody chase after the details, it's obvious that 小新, 文昌 and 思思 together bought 2 原子筆, 2 鉛筆 and 2 螢光筆, total cost is $28, Now I want one each, therefore the cost shoul ...

首頁

尾頁

跳至