婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

就呢個topic講下吖.

我自己又未必覺得我係一個好新抱, 至少有時我都會對佢有d怨言:( .

咁你地又點睇呀

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我自己都唔係ka.
初結婚時都做過一排所謂既好新抱ka.
但唔得呢人地都唔接受,人地都無當過我係一家人.

男爵府

好新抱條件:

1. 要同老爺, 奶奶住
2. 要買大單位, 最好有4個房
3. 要住北區
4. 要比0西d$比佢地keep
5. 要生男孫
6. 家務要媳婦做0西
7. 要聽0西老爺, 奶奶話, 冇得say 'No'

我一定唔會係-----好新抱啦!

男爵府

原文章由 kellyly 於 08-1-21 13:05 發表
我自己都唔係ka.

Yes!! Totally agree..... what I still didn't get marry with my c6, I TRIED to treat my 62 good..... but until now I still think he 無當過我係一家人............

禁止訪問

大宅

原文章由 kit7266 於 08-1-21 13:33 發表
好新抱條件:

3. 要住北區
5. 要生男孫
6. 家務要媳婦做0西

我一定唔會係-----好新抱啦! ...

me too !!!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

原文章由 kellyly 於 08-1-21 13:05 發表
我自己都唔係ka.

我極之意,由我搶左佢個仔開始,佢又點會認為大家係一家人!

大宅

睛靈勳章

我一定唔會係好新抱佢都唔係好99人地都無當過我係一家人.:tongue: :tongue: :tongue:

男爵府

睇左你地的留言, 咁我99都算唔錯, 至少佢唔會覺得我搶左佢個仔, 唔會當我係外人:mrgreen:

別墅

same,佢d仔女同佢講嘢態度仲差la,但我客氣同佢講嘢就話我唔尊重佢,佢根本當我係外人

我自己都唔係ka.

大宅

老實講, 嫁得佢個仔, 就會抱住個心做個好新抱架啦....唔通一識佢個仔就諗住同佢攪對抗咩.....但妳諗住做, 人地要受先得架.....依樣嘢絕對係雙對架....人心肉做啫, 人地對妳好, 妳都唔會衰對人啦.....成日見親面就要諗住點同對方鬧交....妳估唔辛苦架....
好似我99有三個內孫, 兩個外孫, 佢就只係記得同佢住嗰兩個男孫同佢兩個外孫架咋.....今時今日仲可以叫錯我個女個名架.....把口只係識講佢嗰4個孫架咋......我有次嬲起上黎, 咪當住佢面同我個女講....囡....好彩妳都仲有公公同婆婆錫.....要咩就有咩.....唔洗妳就慘囉.....

複式洋房

最初都做過一段時間好新抱
但生了bb之後就反面
佢地再都無當過我係一家人
所以我一定唔係一個好新抱

男爵府

坦白講; 在這裡要發洩的我諗都大多數係先會對99好, 之後呀99"唔領情", 之後當自己發覺同外人沒有分別, 有時仲衰過對外人; 邊個女人想自己個老公要做磨心? 自己都會有機會生小朋友, 都想第時自己仔,女,新抱對自己好?有時仲要同99玩"心理戰"?

原文章由 cherrytso 於 08-1-21 15:03 發表
老實講, 嫁得佢個仔, 就會抱住個心做個好新抱架啦....唔通一識佢個仔就諗住同佢攪對抗咩.....但妳諗住做, 人地要受先得架.....依樣嘢絕對係雙對架....人心肉做啫, 人地對妳好, 妳都唔會衰對人啦.....成日見親面就要 ...
Don't worry!Be happy!

大宅

原文章由 kit7266 於 08-1-21 13:33 發表
好新抱條件:

3. 要住北區
5. 要生男孫
6. 家務要媳婦做0西

我一定唔會係-----好新抱啦! ...

正~我絕對唔係一個好新抱...哈哈

男爵府

原文章由 chingbb 於 08-1-21 15:16 發表
坦白講; 在這裡要發洩的我諗都大多數係先會對99好, 之後呀99"唔領情", 之後當自己發覺同外人沒有分別, 有時仲衰過對外人; 邊個女人想自己個老公要做磨心? 自己都會有機會生小朋友, 都想第時自己仔,女, ...

I am living with my 62 99, but we are like 2 different family! We dun talk to eachother (even 62 wont talk to my hb), we eat separately (e.g they cook for themselves, then I hv to wait them finish their meal and then start making mine!!!!), my baby is 3.5 monthes old now, and I dun think they know my baby's name~ They didn't cook me a meal since I get pregnant until now~ They didn't have an eye on my baby........ many many reasons make me hate them so damn much~~~

I just can't type chinese in my office pc... but I reli want to express how much I hate them~ Even my hb hate them too!!!!!!!!!!!!!

複式洋房

原文章由 wdec07 於 08-1-21 15:14 發表
最初都做過一段時間好新抱
但生了bb之後就反面
佢地再都無當過我係一家人
所以我一定唔係一個好新抱

exactly 同我一樣
未生bb前,佢要我斟茶就斟茶,去邊就去邊,我無話say no
諗住人心肉造,你對我好時我對你好
點知,生完b,坐緊月,叫佢幫手煮飯,好似叫佢去死一樣
自己個仔(我老公)冇飯食,就煮
我老公返咗工,我就食外賣飯盒
唔知呢度有幾多個坐月要挨飯盒呢?

複式洋房

原文章由 rovictnadia 於 08-1-21 15:25 發表

I am living with my 62 99, but we are like 2 different family! We dun talk to eachother (even 62 wont talk to my hb), we eat separately (e.g they cook for themselves, then I hv to wait them finish t ...

睇完你咁講,我都好憎你6299:tongue:
快d搬出去住啦,真係見佢前面憎佢後面
btw,bb依家邊個湊?

複式洋房

原文章由 三陪小雞 於 08-1-21 15:25 發表

exactly 同我一樣
未生bb前,佢要我斟茶就斟茶,去邊就去邊,我無話say no
諗住人心肉造,你對我好時我對你好
點知,生完b,坐緊月,叫佢幫手煮飯,好似叫佢去死一樣
自己個仔(我老公)冇飯食,就煮
我老公返咗工,我就食外賣飯 ...

老公聽到我同佢阿媽反面
嬲到人都唔知道去咗那裡
因為我沒有習慣放錢在家
所以打個電話叫外賣都不可以
如果不是我媽過來幫我坐月
我可能連飯都沒有得吃

大宅

原文章由 wdec07 於 08-1-21 16:04 發表

老公聽到我同佢阿媽反面
嬲到人都唔知道去咗那裡
因為我沒有習慣放錢在家
所以打個電話叫外賣都不可以
如果不是我媽過來幫我坐月
我可能連飯都沒有得吃 ...

哇,你老公咁架...話哂都岩岩生完丫...
我成日都同我老公講,既然你咁親你媽媽...
咁不如你晚晚攬住你媽媽訓丫...

首頁
12345...7

尾頁

跳至