自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

好媽媽勳章

原文章由 roccomami 於 08-2-10 20:01 發表
好叻仔

大宅

叻係叻, 但我覺得計數計得咁利害, 有o的可怕...
身體健康,快快樂樂 !!

禁止發言

好媽媽勳章

禁止發言

好媽媽勳章

珍珠宮

原文章由 Pears 於 08-2-10 20:03 發表
叻係叻, 但我覺得計數計得咁利害, 有o的可怕...

有幾可怕?
我阿媽讀書唔多,但係數口都唔知幾精

大宅

我認為按照現時每人每個月有3000元的綜援計,佢地一家有6人,合共18000元一個月收入,我諗佢地生活應該並非報導中咁慘,加上報導佢地一家生活那麼節儉,理論上佢地一家應該足夠生活。
無可否認所有物價都上升了不少,但這是全港家庭都面對的問題,好像有些一家只得幾千元收入,又没有拿綜援生活的有志之士,佢地又可以生活到?? 如果照咁計,我地中產應該仲慘,扣埋俾父母家用,子女教育費,我一個月只有5000元生活費(全包),所以請各位在關心這些所謂綜援人士的同時,都應該想一想其他階層的人士都不是很好過的 ! 多謝各位 !

珍珠宮

原文章由 rita2008 於 08-2-10 20:25 發表
我認為按照現時每人每個月有3000元的綜援計,佢地一家有6人,合共18000元一個月收入,我諗佢地生活應該並非報導中咁慘,加上報導佢地一家生活那麼節儉,理論上佢地一家應該足夠生活。
無可否認所有物價都上升了不少,但這是 ...

就咁睇今晚鏗鏘集,佢都係得一家三口jar wor

大宅

但個老豆自己話佢地一家有6口啊,你有冇專心睇節目架 ???

珍珠宮

下?咁唔好意思。

[ 本文章最後由 goat 於 08-2-10 20:33 編輯 ]

大宅

哈哈,冇所謂啦!總之現時大家都生活艱難啦. 

[ 本文章最後由 rita2008 於 08-2-10 20:37 編輯 ]

男爵府

畀面勳章

邊係每人每個月有3000元綜援ar...早幾日先幫朋友上過社署...每人$1495 jar 除咗租金社署交之外...水電煤所有雜費都包晒喺入面

原文章由 rita2008 於 08-2-10 20:25 發表
無可否認所有物價都上升了不少,但這是 ...

[ 本文章最後由 monchan 於 08-2-10 20:46 編輯 ]

複式洋房

回覆 #5 rita2008 的文章

o係好叻仔...為了將來著想,佢都係一定要生性...
他的例子係好少數..
我平時見的係生了很多小孩,綜
緩比自己用的媽媽..?-(
但我見佢用手電格價時,都有d假o左少少....
佢今集係主角,係要表現佢上進和貧苦的一面...
我記得細個時,係用舊豬膏搽上鑊面出油煮送,又無學音樂,體育
我地咪咁樣長大...
上幾年加稅時,最慘係中層..首當其衝,供樓,養家,交稅...我地無$$$又會問邊個...

[ 本文章最後由 candyfung 於 08-2-10 21:11 編輯 ]

禁止發言

好媽媽勳章

男爵府

首先聲明,我對綜援人士沒有歧視。 但當每次聽到他們投訴政府給得少時,便會很討厭。 講真,政府無欠他們的,那些錢,都是納稅人辛苦賺回來的錢。 他們每年供款,好像得不到甚麼回報,但那些人,就坐定定每月按時收款,還在嫌少,嫌不夠用,難為我們就要死慳死慳,為交稅而節衣縮食,犧牲自己的慾望。

對我們這些中,低下階層,公平嗎?

珍珠宮

marthana,
我諗今次鏗鏘集o既主題唔係綜援人士
而係通脤對於一般市民o既影響。

我係rthk討論區見到呢個意見, 同大家分享:
(星龍)受社會轉型影響, 還有教改. 通脹. 這種家庭環境成長下, 他代表一群還有希望的貧窮兒童向社會展示一下生活境況.

[ 本文章最後由 goat 於 08-2-10 21:14 編輯 ]

大宅

原文章由 marthana 於 08-2-10 21:05 發表
首先聲明,我對綜援人士沒有歧視。 但當每次聽到他們投訴政府給得少時,便會很討厭。 講真,政府無欠他們的,那些錢,都是納稅人辛苦賺回來的錢。 他們每年供款,好像得不到甚麼回報,但那些人,就坐定定每月按時收款,還在嫌少,嫌不夠 ...

講得好~
我哋要返工嘅~
唔似攞綜援D人~
可以日日親自接仔女放學~
同佢哋有好多共處嘅時光~
我都好想多D時間陪佢哋~
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

大宅

我剛才話 : 叻係叻, 但我覺得計數計得咁利害, 有o的可怕...
我就係覺得佢有o的假, 佢係五毫一蚊都係咁嗌貴, 我覺得好少細路會係咁, 而且, 有一幕係佢阿媽叫佢去百佳買平菜, 但佢買唔到, 去o左惠康, 買貴o左八毫就話好貴, 好貴 .... , 咁點解佢阿媽唔買 ? 佢o地一家六口, 只有兩人出鏡, 其他人呢 ? 我覺得係為做戲而做戲囉 ...., 初初我一路睇一路話佢生性, 但, 睇落去才知佢係何喜華o個幫人, 我同家人當堂無o野講.....
身體健康,快快樂樂 !!

大宅

成集俾我感覺只是一場show......登燈講到好慘好慘咁....博人同情.

當中又無講攞幾多錢綜援,d錢用左去邊到.........

成日講要買d平菜,無錢去遊學團,課外活動無錢玩........樣樣政府俾唔夠錢

買d平菜......好多家庭都係咁啦,
遊學團,課外活動......呢d是否必須?而且大多數課外活動係唔需要個個月都要錢
電腦壞.......要換個新.......唔想想只換零件,平好多

個男仔在抱怨政府既同時,有無想過自己父親有手有腳仲要叫自己去買菜?

個父親好忙 ?唔需要返工,攞綜援忙到連買菜都無時間 ?

禁止發言

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至