跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我想問未出世bb可唔可以收利是?
因為以前好似聽過唔收得, 小氣喎

大宅

有人派咪幫佢收law, 我今年都應該有人會派利是比我個bb!

[ 本文章最後由 hicaca 於 08-1-28 19:30 編輯 ]

侯爵府

畀面勳章

99話要俾喎

原文章由 biancaho7 於 08-1-28 14:42 發表

別墅

昨晚我99生日, 派埋我肚裡面BB的利是, 硬係照收啦! 呢D係意頭野, 最緊要係派同收嗰個開心啫!:lol

原文章由 biancaho7 於 08-1-28 14:42 發表

大宅

嘩, 你地就好啦!!!
唔知我99 會唔會比呢???
出年可望收支平衡......:lol :lol :lol :lol

大宅

知知去年新年未出世已經收利是,祝福黎既,唔怕小氣!
原文章由 <i>biancaho7</i> 於 08-1-28 02:42 PM 發表

禁止訪問

大宅

呢d係意頭野黎,係對小b既祝福呢!!當然可以收!

但講起呢樣野,我就一肚火,屈左幾日,真係忍吾住要響度呻呻!! 我6299一向都騎呢(無數咁多野),我已經一向都吾多敢"惹"佢地,費時到時又俾佢地激親!...........新年父母一般都會俾壓歲$仔女架啦,佢地已經一向吾俾,直情好似完全吾知咩係壓歲$咁添(定係孤寒扮吾識??)!!咁算啦,我都吾恨佢地既利是!!但係今年我就想佢地利利是是,俾利是小b,諗住都係為小b,我媽媽都話人地話爺爺mama要俾,咁我知佢地自己實吾會做,於是就叫我老公同佢地預先講聲啦,係咁易都得架啦!!

結果佢地俾左,但係就得1封,但佢地明明兩公婆嘛,吾係一人一封架咩,咁算啦,佢地不嬲都古怪!根住我就八卦,知佢地一向勁緊張$,就拆開封利是,八下佢地會封幾多個孫!!點知一拆,見到1張$100+1張$10!!!!!!!

我吾知大家覺得點,我自己見到即刻打個突!!第一,我咁大個女從未見過人地咁封利是,已經覺得超騎呢,點解會好似搭豬骨咁無啦啦多1張$10??第二,亦係最主要既問題,就係,我隱約記得呢個數目,有d人(我以前公司既case)封果d"大吉利是"野俾人時就會咁封(當然好多人係封$100加個coin,但好似都可以咁封,特別係無coin時),我就即刻俾我媽媽睇,想睇下佢既反應,會吾會係我自己記錯!我媽媽一睇,即刻面都變哂,我就知係咩事,但新年留留,大家都吾敢講到出口o者!!跟住,我好隱晦咁同我老公講咩事,我話有咩理由封得咁騎呢,點知佢即刻好吾like仲"喝"番我,又話可能佢地吾小心攝多張姐,又話吾覺得有問題,又.....之後我同我媽媽個心都好吾舒服,我媽媽諗諗下,又係費時自己諗錯野,就打電話去問另一個年紀再大d既長輩,媽媽最初只係問佢如果有人新年咁封利是,有咩意思,佢即刻話:"啋!!!大吉利是!!!!!!咪果d野囉!!!"就問我媽媽邊個咁封,跟住我媽媽講哂成件事俾佢聽,佢即刻鬧到九彩!!之後我媽媽先再同我講,原來咁啱佢早兩星期有個朋友屋企人咩左,佢就係exactly封左呢個數俾人(因為佢另外有d朋友都係咁封)!!!!!佢結果當然更加激到紮紮跳!!

之後,就係........六國大封相咁濟!!!事後,我99既解釋係,佢原本封$100,我62就拆出黎睇,睇睇下就攝多張$10落去!!!哼,真係無野講! 以我認識佢多年既估計,佢既思維根本係孤寒吾想封,但又覺得自己一點都無貢獻吾好意思,就整張$10落佢老婆封野度當俾左!!!唉,真係好難頂呀佢地!!我99之後重要講句,"我幾十年都未聽過人話要封利是俾未出世既bb!!"仲話可能係我媽媽自己鄉下先興喎!咁即係咩意思,係咪即係你都吾願封,不過,"你地要咯,咪俾囉"咁呀??!!講真,呢d野好平常姐,平常你見到個fd大肚,有心既都會話"俾封利是你個小b,利利是是"咁樣啦!!我吾明點解99會講到好似叫佢吾知要做d咩古怪行徑咁!!成日乜野都話吾識吾識,我62吾想我99做野時(怕佢辛苦),試過話,:"佢吾識洗杯架!" 衫鈕又話吾識釘!!!......... 總之,我今次真係勁後悔叫佢地俾利是,估吾到咁小既野都可以攪到咁,真係多得佢地吾少!!我呢幾日仲俾佢地(包括我老公)激到個肚吾多舒服,昨日朝早仲見到有丁點淡粉紅分泌!!.....

今次之後,我真係更肯定我6299真係完全吾"惹"得架,原來吾駛接觸佢地,吾駛見佢地同佢地講野,真係已經當行運架啦!!

大宅

我都有收呀,亞媽同個親戚都話要俾喎,話鄉下興!!

別墅

原文章由 pino 於 08-2-8 12:57 發表

但講起呢樣野,我就一肚火,屈左幾日,真係忍吾住要響度呻呻!! 我6299一向都騎呢(無數咁多野),我已經一向都吾多敢"惹"佢地,費時到時又俾佢地激親!...........新年父母一 ...

不要這麼生氣,也不要想這麼多,
因為不開心會直接影響bb的,
其實他們不給利是小b,你可以自己封返給小b呀,
我也沒有問父母他們拿小b的利是,
所以我都是自己封給他呢.哈哈.
開開心心過年,還有幾個月就要出生了,
否則到時小b的脾氣也會不好呀.

禁止訪問

大宅

新年快樂.:發: :財: :喜: :恭:
今年開始,有得收返吓喇.
之前4年都只係有出無入.
今年大家知我有咗,個個都比我未出世的BB.
所以,應該可以打過和喇.

大宅

畀面勳章

原文章由 pino 於 08-2-8 12:57 PM 發表

但講起呢樣野,我就一肚火,屈左幾日,真係忍吾住要響度呻呻!! 我6299一向都騎呢(無數咁多野),我已經一向都吾多敢"惹"佢地,費時到時又俾佢地激親!...........新年父母一 ...

唉!! 咩6299黎架?! 你個 case 都算經典!
希望你呻完心情好d, 唔好激親自己, 咁樣對肚入面bb都唔好,
知道嗎?

我99本來都無比利是細佬 (我大仔依家14mths),
我直接同佢講話我mami話要比喎,
佢就係咁以比左2封$20,
我都算數咯!

[ 本文章最後由 motakmo 於 08-2-12 12:52 編輯 ]

大宅

又真係激死人既, 不過算啦, 咪激親自己同bb呀!

我同老公都幫bb收左好多利是呀, 出年等bb自己親手收啦!

公爵府

唔好咁激氣啦, 係就係興 d 比著我都會, 但為左 d 咁既騎呢人激親自己同亞 b 都唔好嘛, cheer up~一係你自己約佢拆開 2 封啦, 咁個心都會舒服 d~:mrgreen:

我媽同 99 都冇封比小 b 呀, 只係我嫂話見哂肚要比, 仲有收左 2 封同事比既, 但我自己個 fd 都有左 bb, 咁我照封比佢啦, 但佢竟然話唔收得, 亞 b 會小心 wor
不過我嫂比我時, 我都話唔使啦同埋都驚會小氣, 但佢話唔怕 wor but 我同老公都冇封壓歲錢比小 b~:-P

[ 本文章最後由 貓貓媽咪 於 08-2-13 09:59 編輯 ]

大宅

原文章由 joeykeiko 於 08-2-11 10:19 發表

不要這麼生氣,也不要想這麼多,
因為不開心會直接影響bb的,
其實他們不給利是小b,你可以自己封返給小b呀,
我也沒有問父母他們拿小b的利是,
所以我都是自己封給他呢.哈哈.
開開心心過年,還有幾個月就要出生了,
否則到 ...

有呀,我自己一早已經封好利是俾小b啦!壓歲$同初一俾既都有,想多點祝福嘛!:-P

好多謝大家既安慰!我事後諗番,如果吾係對6299長久以來既騎呢野(甚至衰野)愈來愈頂吾順,今次我都未必會嬲到呢個程度!同埋,我其實更嬲既係佢地知道咁樣封對我地黎講係咩意思後仲要俾既反應:好似我老公,佢堅持好耐,好惡咁同我撐話無問題,佢可能係未見過人做果d"大吉利是"野咁封,但我同佢講我屋企身邊真係有吾只一個人咁封過嘛!最興係我99竟然仲話:"咁咪當封俾XX(我老公)囉!!"我真係想鬧,你吾講話當封番俾你自己???!!!果個你個仔黎架!!!"

對於佢地,我真係愈來愈無法忍受!有關小b,就曾經發生過下面既事:
1.我果時未有bb,我亦都無開聲叫99第時湊,佢就已經對住我阿媽講:"第時佢地真係生,千祈吾好預我湊呀!!你反正湊開孫,你湊埋佢啦!!佢跟你姓都得架!!!" 佢地兩公婆齊全,我媽媽就寡母婆一個,真係要湊,佢地係爺爺mama都應該要湊先啦!!而且,根本我都吾會俾d咁既人湊我阿b,駛吾駛一早就驚定先咁講?!仲要話跟女家姓都得!!
2.我62曾經叫我地:吾好生bb!!...有次出去食飯,佢趁我老公行開左,就同我講而家打工好辛苦呀,負擔重呀....."所以我叫阿xx(我老公)吾好生!!"跟住重要重覆呢句說話幾次,好似要我say yes應承佢咁!!我就專登完全吾俾反應!!我覺得你分析俾我地聽話養個小朋友負擔好重,叫我地考慮清楚,咁樣好正常!但你憑乜野叫我吾好生??呢d點都係我兩公婆既事掛?!!
3.我有左後,卵巢入面出現水瘤,有左bb個幾月時曾經因為咁引致個肚突然好痛,要call白車入醫院,結果訓左醫院幾日!醫生話無乜辦法,都係要等佢自己縮細,再吾係,除非係無左bb,先會無左個水瘤,但係個水瘤對bb無影響!咁我99去醫院探我,我講番醫生既說話俾佢聽,佢即刻就話:"咁咪吾好要個bb囉,反正都未成形!!!"d咁既說話,我真係覺得極度過份!!

.......唉!好多謝大家聽我呻咁多!:-|

別墅

的確幾生氣,呢個世界乜人都有.不要因別人而令自己受氣,不值得啊!
不祈望別人能給自己什麼,對自己最好的只有真正愛自己的人,那麼會開心些.
對自己對小B好點吧,保重身體.

洋房

因為之前已經同老公講好, 叫佢要問老爺奶奶俾利是小b, 我唔係貪心, 只係覺得係祝福和利利是是咁, 所以我地拜年時, 老公都有同佢地講, 不過奶奶就好奇怪咁問點解, 我老公答佢話我要喎, 所以佢都有俾(一封), 我唔係介意佢地俾多定少, 我只係想攞個意頭. 所以我都叫我媽咪俾利是小b, 其他人俾就自然俾, 唔俾我都唔會開聲問

首頁

尾頁

跳至