論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我記得我工人差唔多做夠一年時, 我係走上黎讚過我工人, 但而家1年零2個月, 我已經發覺我工人越黎越不知所謂
1.前排我工人放假, 見個地下好dirty, 我估佢無抺地就出門, 所以我自已就拎塊地布抺la, 抺地前我都係會開盆水整濕塊地布, 但唔掂塊地布又至可, wa~~~ 一用水浪塊地布, dirty到呀~ 我要用5盆水至過清塊地布既塵同垃圾 , 跟住先可以拎塊布抺地...之後同佢試範多次地布應該點洗la, 佢又話係同我既方法一樣, 之後叫佢試比我睇, 佢竟然開住水喉正係洗一忽仔, 而唔係用盆裝住d水, o係盆水到洗... ; 跟住我同佢講, 洗衫都係要用我教既方法洗先乾淨(因佢堅持用手洗), 佢話當然la, 如果唔係點會洗得咁乾淨 (其實佢手洗衫就...算吧la), 咁我問佢點解洗地布又會唔同方法洗???
2. 佢呢幾次放假一定係比apply既時間早出晚歸, 我估佢比apply既時間早30mins~1hr, 但返屋企就遲差唔多2hrs
3. 佢之前未夠8點已經洗好晒衫, 但而家10:30都仲見佢未洗好d衫, 但就成日聽佢講話好早起身
4. 越黎越多tel傾, 煮飯又傾, 洗衫又傾, 當我叫佢唔可以working hour傾時, 又講大話話正係夜晚rest time先傾, 真係當我傻 , 咁我話我聽到佢o係kitchen傾, 佢先話, 就算傾佢都有做野wor , 真係火都黎, 唔通佢真係咁like比人炳先安樂???
5. 仲有就有一日佢差唔多10點半返到黎, 問都無問阿大仔沖左涼未就想帶9散步, 我一見佢開門想出去, 就同佢講大仔未沖涼wor, 佢諗左一陣就話佢返黎會同佢沖, 跟住就話佢前日洗衫洗到4點幾(零晨), 所以冇乜得點瞓, 個頭好痛wor~ 跟住我都未黎得切出聲就出左去 ;但佢又好妙, 可以帶9出去散步散1hr先返, 返到黎我坐o係廳傾tel, 大仔瞓o係sofa瞓, 但仲著梗出街衫, 佢都可以正係執地下d玩具就走去瞓, 完全當見唔到大仔 ; 之後我走入佢房叫醒佢, 同佢講大仔未沖涼, 講完佢都好似唔係好想理, 跟住我再同佢講話佢promise我話會返黎同佢沖, 同埋我話我整到隻手, 幫佢沖唔到, 佢先cc氣起身同我個仔沖; 完全唔識分邊樣重要...

若果大家預到我既情形會唔會炒左佢算呢? 其實佢o係我到就要照顧我2個仔(最大o個個都未識講野), 2隻9(佢自動請纓話幫佢地沖涼, 可以幫我慳左沖涼$), 咁會唔會補償返不足處呢? 其實佢都係我第一個工人, 所以都唔知d bun bun大多數都係咁...
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

男爵府

只可以給你一個字, 炒

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

其實成日都見到有媽咪 post 話好難請好既現成工人
因為依家 d 姐姐會'gaan'工做
由其係你有兩個咁細既小朋友
同埋仲有兩隻狗潻!
如果你係 full-time mom 又唔同
可以有時間請海外!

[ 本文章最後由 KCKmom 於 08-2-11 11:45 編輯 ]

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

有狗散步九成九係偷懶出街傾電話啦!
又未必要炒佢既,可以睇下有咩方法治下佢先,如果攪得掂,亦一動不如一靜.
請過個新人,亦未必一定做得好.
可以第一個月已經蠢/懶/傻/癲/賤/病/貪/黑面,要你嘔血啦.
呢個起碼係做得野既工人,只係水準下降左.

大宅

你講得冇錯呀, 佢放9時真係傾計呀, 但係同同屋苑既bun bun一齊帶9傾lor, 我都知佢地2個好老c
但如果係你會唔會灘開同佢講, 如果佢d表現每況愈下既話, 就唔駛指意再同佢簽多2年呢???
pls. help~~~

原文章由 方方媽媽 於 08-2-11 11:55 發表
有狗散步九成九係偷懶出街傾電話啦!
又未必要炒佢既,可以睇下有咩方法治下佢先,如果攪得掂,亦一動不如一靜.
請過個新人,亦未必一定做得好.
可以第一個月已經蠢/懶/傻/癲/賤/病/貪/黑面,要你嘔血啦.
呢個起碼係做得野 ...
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

水晶宮

原文章由 mako 於 08-2-12 00:52 發表
你講得冇錯呀, 佢放9時真係傾計呀, 但係同同屋苑既bun bun一齊帶9傾lor, 我都知佢地2個好老c
但如果係你會唔會灘開同佢講, 如果佢d表現每況愈下既話, 就唔駛指意再同佢簽多2年呢???
pls. help~~~

...

咩叫做返來先同阿仔沖涼呀?!
用命令式既語氣叫佢做囉!
仲要同佢講:"依家你立刻同阿仔沖左先,等佢早d瞓.然後9點半你就去放狗"
如果佢話:"一陣先/等陣先..."
就回佢一句:"唔得,我要你依家即刻咩咩咩...."
唔好用"我想..."或者"你咁咁咁做好d"
而係:"我要你....."+"即刻/立刻"
無野要攤開來講,因為放狗傾計唔係重點,
我唔介意佢放狗時同鄉里傾計,但我會介意佢唔聽我既吩咐辦事!

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 方方媽媽 於 08-2-12 01:04 發表

咩叫做返來先同阿仔沖涼呀?!
用命令式既語氣叫佢做囉!
仲要同佢講:"依家你立刻同阿仔沖左先,等佢早d瞓.然後9點半你就去放狗"
如果佢話:"一陣先/等陣先..."
就回佢一句:"唔得,我要你依家即刻咩咩咩...."
唔好用"我想 ...

一定要治呢隻野馬,慢慢就會食住你!
小朋友點可以咁夜沖涼?一定要越早越好,除非去夜街哪。
同佢講唔跟指示就調時間放狗,放狗限定半小時,所有野以小朋友行先。
狗狗o既錢唔好慳,建議你包月搞掂,因為信唔過工人衛生知識,驚會交乂感染

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

However, it is her holiday, right?
Why does she need to do lots of things in her holiday? Do you pay her for her extra work on her holiday????-(

原文章由 mako 於 08-2-11 02:59 發表
我記得我工人差唔多做夠一年時, 我係走上黎讚過我工人, 但而家1年零2個月, 我已經發覺我工人越黎越不知所謂
1.前排我工人放假, 見個地下好dirty, 我估佢無抺地就出門, 所以我自已就拎塊地布抺la, 抺地前我都係會開盆 ...

水晶宮

e,係噃,大家唔講我又真係睇唔到樓主要工人假日做野添.
咁梗係唔得啦.
做係人情,唔做係道理.
放假返黎仲要同你仔仔沖涼放狗,唔係咁洗人呀?

禁止訪問

男爵府

一個人要做咁多野...比我都死啦,湊一個BB已經辛苦, 仲要係兩個, 仲要再加多2隻狗 未計執屋買送煮飯....請倘超人會好啲囉

我個工人只係湊亞b架咋,亞B訓左佢咪執下屋囉, 唔駛洗衫架,我拎出去洗既,唔駛點買送架,我都好小係屋企食,一個月兩3餐囉,多數一齊出去搵野食既 唔知佢會唔會愛上我地呢, 無野比佢做

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

比我就會炒,因為再對住佢都會好辛苦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

係她休息日傾手提, 同唔攪阿仔沖涼, 我係唔會理同老馮要她做, 佢自動幫手另一件事.

既然她放假回來都肯帶2隻狗狗落街散步, 你手受傷咪叫爸爸攪沖涼, 大家分工合作.

如樣樣都硬性要她做, 就算她出了去, 都寧願唔郁等她回來, 何必呢.

至於抹布, 地唔乾淨, 我會同她講第二日先好清潔它, 講完她要即刻做, 亦係佢的事, 唔會理亦唔會迫.

珍珠宮

畀面勳章

係,講得無錯

原文章由 a@o@a 於 08-2-11 09:41 發表
只可以給你一個字, 炒

公爵府

醒目開學勳章

我嘅念法同Joanthony一樣
工人放假係唔應該同你做任何野的 ! 做係人情,唔做係道理,佢放假返黎同我洗碗我都同佢say thank you,
我唔會叫佢幫我洗衫, 驚佢過水過唔清, 尤其是小朋友衫, 而家天氣咁凍,我都叫佢開洗衣機洗佢自己D衫, 做人真係要將心比己架, 2個小朋友, 2隻9, 又要洗衫, 又要做家務, 又要買餸煮飯, 我念你自己可能一個禮拜已經頂唔順啦, 所以我都覺得佢係博你抄佢, 再揾主好人家, 唔駛咁辛苦

複式洋房

其實有小朋友 的屋企真的工作不少,但是她在第一天己經知道。我的工人也會在假期出門口前做妥洗杯和抹地,我不會限她出外的時間,但我要她晚上八時前回家。初初她一聽到在假期要工作,便說不可!我便跟她說以往的工人也會做妥才出外,那我現在跟妳說每逢妳的假期前一晚洗好杯和抹好地才睡。請自行安排。(其實費事同佢講)

我覺得你的工人態度有問題,但是你也應在假期內替兒子洗澡,免他捱着眼瞓等洗澡,到最後最無着數的當然是小朋友(當然不是在你說整親隻手的時候)和你放狗(可以縮短時間)

仲要同工人照肺,因為你再找工人也要時間。
風暴媽媽

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我唔知有無睇錯, 樓主講個日係唔係 休息日?
若果係休息日, 個工人9點番嚟仲同你放狗, 睇呢點佢都唔錯丫
至於要同你個仔沖涼, 講真佢主動做當然好啦, 佢唔做我都唔會叫佢做囉, 做係人情, 唔做係道理嘛, 講到尾都係佢既休息日嘛, 你幫唔到個仔沖未叫老公幫手囉
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

子爵府

mako,

我唔評論你工人係咪overloaded (太多野做) —— 因為既然之前一年做得好, 無理由突然做得咁差; 而且, 用手洗衫係佢自己堅持的。

我記得你曾問過有關工人放假上 degree 課程。如此一來, 我會覺得, 佢applied Canada, 諗住唔撈嘞, 所以放"啤"黎做。 佢可能諗住你唔會咁快話炒佢, 佢一申請到, 就同你 resign 都唔定! ……… 哈哈, 若孰實, 你快一步「炒」佢, 好似就申請唔到加國 —— 傻妹冇諗清楚, e + 開始practise 加國的生活習慣, 兼吞下pop, 反正唔駛對住你好耐!

[ 本文章最後由 jk67jk 於 08-2-12 14:52 編輯 ]
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

首頁

尾頁

跳至