基督家庭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想知道係咪要受洗後先算基督徒?
由細到大都聽人講拜神啊,鬼啊,觀音啊等等,但我無深信呢d野.
到左而家,我返左教會崇拜左3年,但依然無咩反應,唯一有改變ge係,以前唔可心係同果d神講,而家係同耶穌講.
去教會,我主要係陪我媽咪去(距都係盲鍾鍾甘同我一齊去,不過距一得閒都會去,到而家我覺得距都係咩都唔知甘),每個星期去一次,變左好似係例行ge公事甘,所以都覺得自己好盲目甘.去到教會都覺得好陌生,一個人都唔識(傾得計ge人).
唔係基督徒,獻金ge時候係咪唔使?(但我見個個人都有,所以我都有獻)
如果可以,我都想將個心完全甘放係呢個信仰中.

伯爵府

由相信耶穌那一刻開始就是基督徒. 不是由受禮開始. 但洗禮是每個信徒都應該做的.

去了教會多少年不會叫你得救, 問題是, 你是否已經相信了耶穌嗎?

相信耶穌是神, 相信祂為愛人的原固, 為人罪的原固, 被針死在十架上, 也相信祂的寶血能洗去人一切的罪, 相信祂三日之後復活, 為相信祂的人預備天堂, 讓我們這班基督徒死後可以去天堂與神在一起,又把我們一生交托給祂. 在我們未死之時又可以有神與我們一起和幫助我們, 這個相信同時是相信聖父(耶和華),聖子(耶穌), 聖靈(讓基督徒明白神)三位一體的神.

盼以上能令你清楚些, 如果你是相信以上所講的, 你可以自己向神禱告, 如此就叫做決志相信耶穌了.

求神叫你清楚相信祂, 又感到神的愛.

原文章由 80999121 於 08-1-27 17:59 發表
想知道係咪要受洗後先算基督徒?
由細到大都聽人講拜神啊,鬼啊,觀音啊等等,但我無深信呢d野.
到左而家,我返左教會崇拜左3年,但依然無咩反應,唯一有改變ge係,以前唔可心係同果d神講,而家係同耶穌講.
去教會,我主要係陪 ...

複式洋房

原文章由 lky3107 於 08-1-28 14:59 發表
由相信耶穌那一刻開始就是基督徒. 不是由受禮開始. 但洗禮是每個信徒都應該做的.

去了教會多少年不會叫你得救, 問題是, 你是否已經相信了耶穌嗎?

相信耶穌是神, 相信祂為愛人的原固, 為人罪的原固, 被針死在十架上 ...

多謝解答,我大致明白了.原來我還是沒有相信耶穌.

別墅

我好鼓勵你返團契呀, 我早年有返教會, 但後來離開咗, 其間都有去唔同教會聽主日崇拜, 但無返團契真係唔同架, 主日好單向, 只係聽聽聽, 領略到幾多真係好難講, 好易變成一種智識教導, 但唔係咁架, 主好愛我地, 我地其實唔止可以得永生, 重可以令今生都活都好精彩好豐盛, 我呢半年去咗個團契, 雖然未好熟, 但都好開心.

團契裡面你可以見到主嘅愛 (你 們 若 有 彼 此 相 愛 的 心 、 眾 人 因 此 就 認 出 你 們 是 我 的 門 徒 了 。 約13:35), 當然人嘅愛都重好有限, 但都可以睇到一點點, 又可以彼此分享生活, 鼓勵及扶持(若 是 跌 倒 、 這 人 可 以 扶 起 他 的 同 伴 . 若 是 孤 身 跌 倒 、 沒 有 別 人 扶 起 他 來 、 這 人 就 有 禍 了 。傳4:10), 又可以一齊討論聖經, 咁理解錯咗都有人修正.

你可以去完主日, 同d接待同工講你地想返團契, 佢地會幫你地搵合適架.

複式洋房

原文章由 飽飽 於 08-1-29 03:23 發表
我好鼓勵你返團契呀, 我早年有返教會, 但後來離開咗, 其間都有去唔同教會聽主日崇拜, 但無返團契真係唔同架, 主日好單向, 只係聽聽聽, 領略到幾多真係好難講, 好易變成一種智識教導, 但唔係咁架, 主好愛我地, 我地其 ...

er~係教會入面有一個福音干事ge姐姐仔,距成日都鼓勵我星期5早上返去教會,有個專比婦女(唔記得係做咩ge)的團契..
我無唸過會返囉,唔知係咪我性格問題等等因素啦~~
一來:我無時間(要湊女)
二來:無人陪,而且我覺得同果d人會格格不入(我覺得自己好細個)
三來:聽講係幾個教會連埋一齊,應該有我識得,但一d都唔熟ge人,
令到我更加唔想去.

別墅

啊, 咁你可以問佢有無d後生d嘅團契, 同埋, 小朋友返去教會都有朋友仔玩, 又有人幫手教導, 仲可以分享育兒心得, 宜家做媽媽真係唔簡單, 有d人話要學呢d, 有d人話要學果d, 咁小朋友又有好大壓力, 照顧得多又抗逆力差, 可以同其他後生媽媽傾下計, 大家扶持下, 提醒下.

原文章由 80999121 於 08-1-30 00:38 發表

er~係教會入面有一個福音干事ge姐姐仔,距成日都鼓勵我星期5早上返去教會,有個專比婦女(唔記得係做咩ge)的團契..
我無唸過會返囉,唔知係咪我性格問題等等因素啦~~
一來:我無時間(要湊女)
二來:無人陪,而且我覺得同果 ...

複式洋房

原文章由 飽飽 於 08-1-30 00:57 發表
啊, 咁你可以問佢有無d後生d嘅團契, 同埋, 小朋友返去教會都有朋友仔玩, 又有人幫手教導, 仲可以分享育兒心得, 宜家做媽媽真係唔簡單, 有d人話要學呢d, 有d人話要學果d, 咁小朋友又有好大壓力, 照顧得多又抗逆力差, ...

好,下次去問下距!

大宅

有問題想問, 如果想受浸既人, 係咪要上類似訓練班同讀有關課程先可以受浸? 之前返過兩間教會都要, 我朋友返果間就唔駛, 只要清楚已經可以受浸, 係咪間間教會做法唔同?

別墅

原文章由 rilak 於 08-2-1 03:01 發表
有問題想問, 如果想受浸既人, 係咪要上類似訓練班同讀有關課程先可以受浸? 之前返過兩間教會都要, 我朋友返果間就唔駛, 只要清楚已經可以受浸, 係咪間間教會做法唔同? ...

係呀, 間間教會都唔同, 有d會認為要對聖經有一定了解先得, 有d會認為對救恩清楚已經ok, 因為新約時都有信而即洗嘅例子.

大宅

hihi... 我都係未受浸, 不過我就決志左好多年, 而我自己亦認定自己係基督徒, 我都係有返崇拜冇返團契, 返崇拜只係想聽下道同埋好享受嗰種返到屋企嘅感覺, 其實我都係咩人都唔識 (因為近年轉左返e+呢個教會)...
我都明白返團契嘅好處, 大家互相鼓勵支持, 但係我都有80999121嗰種格格不入嘅感覺, 一d都享受, 好想快d完, 快d離開, 都唔知點算?
另外我都有個問題係... 係咪一定要日日睇聖經, 我真係好懶, 完全提唔起興趣, +上我都有小朋友, 完全冇自己時間可以安靜下來...

別墅

pangchaimami,

我們信主,是否想多D認識主耶穌?我們信主,是否想多D明白主耶穌?我們信主,是否想從主耶穌身上學到如何做一個合神心意的好人?我們信主,是否想從聖經真理中學習到如何教孩子?我們信主,是否想從過去不好的生命中改變過來?我們信主......很多很多的問題,令我很想去看聖經,聖經內容很豐富,只是每個星期的主日聽牧師講道,真是能夠滿足我們的胃口嗎?聖經是生命的糧,就好像人每日都要食嘢,BB每日都要飲奶一樣,不在乎我們花多少時間,看多看少,只在乎我們有沒有心約主見面。那怕你每日只約主見面1分鐘,看半節經文而已,可以付出到嗎?1分鐘,任何時間地點,在床上、廚房、餵奶、就算廁所都可以,神只看你的心是否願意付出時間,漸漸你會發現,一日24小時約主見面都唔夠。

我都是湊仔的,我很明白你們,湊仔做家務又要看聖經,唔知做得那樣好,我會建議你一早起身,打開聖經,最少看一節經文,例如看(詩篇1:1)「不從惡人的計謀,不站罪人的道路,不坐褻慢人的座位, 」那天就去思想你所看的經文,例如想想如何不從惡人的計謀?惡人的計謀是如何?我相到惡人的計謀是設計冤屈人的,那自己就學習到不要去做冤屈人的事...等等。這個方法唔洗安靜很長時間,用1分鐘左右記住經文,就可以在你任何時間地點,做家務都可以讓主來餵養你了,更可以用來經文來禱告。

願主祝福你們身體和靈命漸漸長大,強健起來,充滿智慧,又有神的恩與你們同在。
「你若聽從耶和華─你神的誡命,就是我今日所吩咐你的,謹守遵行,不偏左右,也不隨從事奉別神,耶和華就必使你作首不作尾,但居上不居下。 」(申命記28:13-14)

大宅

原文章由 BYWH 於 08-2-14 15:27 發表
pangchaimami,

我們信主,是否想多D認識主耶穌?我們信主,是否想多D明白主耶穌?我們信主,是否想從主耶穌身上學到如何做一個合神心意的好人?我們信主,是否想從聖經真理中學習到如何教孩子?我們信主,是否想從過去不好的生命中改 ...

多謝你嘅啟發, 我真係冇諗過只係一分鐘都可以, 我會努力嘗試

複式洋房

原文章由 pangchaimami 於 08-2-12 11:02 發表
hihi... 我都係未受浸, 不過我就決志左好多年, 而我自己亦認定自己係基督徒, 我都係有返崇拜冇返團契, 返崇拜只係想聽下道同埋好享受嗰種返到屋企嘅感覺, 其實我都係咩人都唔識 (因為近年轉左返e+呢個教會)...
我都 ...

返教會,我GE目的只係陪媽媽去,其他的全都無..
有時我都好想全神投入去投入係呢個宗教里面,但卻感到有好多束博.自小我就唔中意睇書,即使只係睇一句簡短的文字,我都覺頭痛.而且由細到大,我做事都唔可以由一而終,例如我決定左一D野,一定要去做,最多可以做到3日.

男爵府

其實只要心裡相信, 口裡承認主耶穌為你既救主, 咁你就己經得救成為基督徒喇.

浸禮既主要目的其實係做見証, 同埋成為教會會友既儀式.

而每間教會對浸禮既要求都唔同架, 我就上左半年信仰班同浸禮班, 再考問信德先受浸. 聽落好似好複雜咁, 但其實好簡單亦唔辛苦, 因為教會都係想我地認清楚自己既信仰啫.

我自己以前都係好怕D教會, 係同一班好熱情又唔熟既人一齊, 諗起都唔想返. 後尾我家姐同我講, 話佢話D大教會, 去聽崇拜, 無咩人會理你, 咁我覺得幾好喎, 去聽道又唔駛應酬D教友, 於是我就返左一段時間, 返得都幾舒服.

後來同一教會既表姐就提意我返成長班(即係類似團契個D), 佢話佢D教友好NICE, 好活潑, 但又唔會煩你同比壓力你. 於是我就跟佢試下啦. 原來都幾好架, 會有人同你分享, 如果有咩心事, 又有人幫你一齊祈禱, 感覺好唔同, 亦都返得好開心.

我認為崇拜, 係同神之間既建立關係同溝通既. 至於團契呢, 就係同教友之間建立感情既. 其實兩樣都重要, 但係如果自己暫時係接受唔到既, 咁就揀一樣自己覺得舒同鐘意既形式黎返, 千祈唔好覺得有壓力呀. 同埋有時唔同既教會都會有唔同既感受, 如果自己真係覺得返開既教會唔適合, 可以試下其他教會都得架. 有好多教會都會按不同既年齡層同組別黎開班, 只要搵啱自己果個, 就會容易投入好多架喇.

至於睇聖經, 如果做到既, 更係每日睇好啦, 但如果真係好忙既, 就嘗試隔日睇, 或者抽D零碎既時間睇. 我自己就每日返工搭車都睇, 車程半個鐘到, 但都可以睇到2章, 都唔錯架.

[ 本文章最後由 寶寶龍 於 08-2-19 18:20 編輯 ]

男爵府

仲有呀, 其實奉獻係信徒既本份, 如果唔明白當中既意義, 係可以不必參與架.

複式洋房

原文章由 寶寶龍 於 08-2-19 18:15 發表
仲有呀, 其實奉獻係信徒既本份, 如果唔明白當中既意義, 係可以不必參與架.

thx!明白曬.不過見個個人都比奉獻,自己唔比,會好唔知點甘.

首頁

尾頁

跳至