婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

避孕

請問大家用什麼方法避孕?
由此至今,我地都係用condom避孕,
依家已經有一仔一女,
但係醫生又唔贊成我做結扎手術。
早排聽朋友講,話佢去家計會打避孕針,
$50/3 months,聽到好似幾吸引,
點知佢話佢家姐仲抵,去母嬰健康院打,
每次$1 ,連做抹片檢查都係$1
唔知大家有冇試過or有咩advice?!
打避孕針有冇side effect?!
係米100%避孕?
多謝分享!

大宅

Re: 避孕

[size=medium]
Hello babyhowie ,

我1個星期前黎返經, 所以去健康院見姑娘羅避孕藥, so far食左完全無副作用, 唔錯....
係呀好多醫生都唔建議做結紮架, 一來後生, 二來真係100%避孕, 無得返轉頭(當然有例外o既, 奇蹟或者手術做得唔好)...其他方法都只會係99.99%...我有諗過子宮環但睇過其他媽咪意見會有機會月經過多腹痛等等...都係唔試lu..

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hi 花貓,

Thanks for your reply!!

係呀,我個friend仲話,打避孕針連M都冇埋,
係米真架?係都唔錯喎,連M巾都慳埋! :-P

水晶宮

點解咁少人回應o既?
唔通大家都無須避孕?

子爵府

babyhowie,

我以前打1 個月一次既避孕針,但都會嚟m 既,打完針後大約28日會嚟,嚟之後第7-9 日再去打針,如此類推。我曾經問過政府醫院既醫生關於三個月打一次既避孕針,佢話都會嚟月經,而且係唔知幾時會嚟既,可能打完第一個月會嚟,又可能打完第二個月會嚟,係唔定既,不過就三個月先要打一次,但我覺得如果咁樣會好麻煩,所以我最後都係決定打1 個月一次果種避孕針,但就係私家診所打,$100/ 1 次。
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

水晶宮

yenho,

Thanks for your sharing!!

民房

urgent !!

本人在12月10日生完BB, 至昨天2月16日第一次月經, 請問何時可開始服用避孕丸, 急覆.

大宅

好媽媽勳章

但係,我想知道打針同成避孕藥係唔係會易水腫or肥???我聽過一個食藥的朋友,佢話食左之後真係肥左,同埋會有咩side effect家???
另外,如果真係打針or食藥,你地重會唔會夾埋其他避孕方法(condom,etc)一齊用呀???

大宅

好媽媽勳章

原文章由 step527 於 08-2-17 18:27 發表
本人在12月10日生完BB, 至昨天2月16日第一次月經, 請問何時可開始服用避孕丸, 急覆.

黎月經o既第五日開始食~

大宅

好媽媽勳章

健康院姑娘話打針m期會唔準~食丸就會準好多~同埋會黎小d~

大宅

好媽媽勳章

食丸o既副作用:
服用初期:部分婦女會有輕微噁心,嘔吐,頭暈,頭痛,乳房漲痛及體重增加等現象,但通常在數星期後便自動消失
服用期間,如有嚴重頭痛,頭暈,視力模糊,胸口痛,黃疸及小腿肌肉脹痛等現象,請盡快睇醫生

係健康院個姑娘比我o既單張

首頁

尾頁

跳至