跳至

首頁
12345...44

尾頁

大宅

各位住係葵涌區公屋的家庭留意:
之前有些住係葵涌邨擠迫戶的媽咪與我聯絡,向房屋署副署長及立法會申訴部申訴後,
住係葵涌區公屋的街坊,特別係葵涌邨及石籬等較多3-4人家庭住係23平方米以下的家庭。
可以於現時至2月4日,到房屋署申請特別調遷計劃,調遷至葵涌邨百、合葵樓的30.34平方米之一睡房單位,改善現時唔夠住的情況。
(如有BB的媽咪,如果懷孕超過16個星期,亦可以當多一個人計算呢)
如有問題,可以向當區房屋署聯絡,或與本人聯絡亦可以,電話:22570961。
街工 阿達
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

男爵府

原文章由 ivanwong19 於 08-1-22 18:02 發表
各位住係葵涌區公屋的家庭留意:
之前有些住係葵涌邨擠迫戶的媽咪與我聯絡,向房屋署副署長及立法會申訴部申訴後,
住係葵涌區公屋的街坊,特別係葵涌邨及石籬等較多3-4人家庭住係23平方米以下的家庭。
可以於現時至2月4日,到 ...

Thanks Ivan: very good news

複式洋房

Ivan: 你有冇30.34平方米睡房單位的圖則呀??有可否比我呢??[email protected]

男爵府

原文章由 skwai888 於 08-1-22 20:44 發表
Ivan: 你有冇30.34平方米睡房單位的圖則呀??有可否比我呢??[email protected]

比埋我:[email protected] thanks................

大宅

wah wah and skwai
send 左俾你地呢!
如有問題,可再聯絡。
街工 阿達
原文章由 wahwah725 於 08-1-22 21:46 發表

比埋我:[email protected] thanks................
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

男爵府

收不到,可否再send 比我,[email protected] thanks................

大宅

已再send 俾你呢!
睇下收到末ar, thanks!
街工 阿達
原文章由 wahwah725 於 08-1-23 03:00 發表
收不到,可否再send 比我,[email protected] thanks................

禁止訪問

大宅

你好!我想問17室的單位係咪30.34平方呎呀!我本身住緊,但今年細女出世了,我覺得好迫,請問可否申請呀,一家四口加一個工人
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

男爵府

原文章由 ivanwong19 於 08-1-23 12:31 發表
已再send 俾你呢!
睇下收到末ar, thanks!
街工 阿達

lvan:收到了:-P ,麻煩您 Thanks a lot:loveliness:

大宅

你指17室的係百、合葵樓的單位,百、合葵樓17室係30.34平方米,呢D 係3-4人單位,5個人就可以有一個叫改善空間住屋計劃,可惜工人唔計入住戶籍的,所以唔可以申請調遷。
原文章由 celialing 於 08-1-23 18:01 發表
你好!我想問17室的單位係咪30.34平方呎呀!我本身住緊,但今年細女出世了,我覺得好迫,請問可否申請呀,一家四口加一個工人

禁止訪問

洋房

Ivan Wong

請問點解房屋署只比葵涌區居民,而唔比其他地區居民呢! 唔通其他地區的居民唔需要嗎?房屋署這樣的處理手法似乎一些不合理?
請Ivan Wong 代為查問

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

dear ivan :

咁我又想問下我依家住既係咩單位,我住曉葵06既單位,只係想問下,我都好想知~~~ thks

大宅

房屋署的特別調遷計劃係因應地區的情況而決定做特別調遷計劃。
每年房屋署都會係唔同地區做,係因應每個地區的供應而決定係咪做呢d 計劃。以前係天水圍、東涌、將軍澳、油塘等有大量單位供應的話,除了給予輪候冊上樓街坊外,會有擠迫戶調遷、亦會有初級公務員單位。

係葵涌區做的原因是因為葵涌邨呢兩年重建後,有10多座,共一萬個公屋單位,之前都做過大區調遷,包括荃灣及葵青區都有機會調遷。
現時公屋輪候冊中1-2人及寛敞戶調細單位的需要增加,這次房屋署係特別希望可以收返一些較新的細單位可以編配給予有需要的人,所以特別藉葵涌邨新樓落成,撥部份單予現時較為擠迫的單位。

至於點解只係葵涌區的屋邨可以申請,我估計是因為可提供的單位數量唔多,所以只係放寛給予葵涌區的居民。

esther, 你住邊一區呢?或者可以幫你問一問你個區的情況,或者你都係擠迫的情況,可以協助你呢?

原文章由 estherf 於 08-1-24 09:34 發表
Ivan Wong

請問點解房屋署只比葵涌區居民,而唔比其他地區居民呢! 唔通其他地區的居民唔需要嗎?房屋署這樣的處理手法似乎一些不合理?
請Ivan Wong 代為查問 ...

大宅

你單位的面積係39.74, 是兩睡房單位,一般給予4-5人居住。
若居住6個人才有機會調遷。

原文章由 dudu19812002 於 08-1-24 10:10 發表
dear ivan :

咁我又想問下我依家住既係咩單位,我住曉葵06既單位,只係想問下,我都好想知~~~ thks

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

原文章由 ivanwong19 於 08-1-24 10:48 發表
你單位的面積係39.74, 是兩睡房單位,一般給予4-5人居住。
若居住6個人才有機會調遷。

thks~~~

洋房

多謝你的回覆.
我其實幫我的朋友問的, 佢住在石圍角, 現在3人居住都屬於少於23平方米.

原文章由 ivanwong19 於 08-1-24 10:44 發表
房屋署的特別調遷計劃係因應地區的情況而決定做特別調遷計劃。
每年房屋署都會係唔同地區做,係因應每個地區的供應而決定係咪做呢d 計劃。以前係天水圍、東涌、將軍澳、油塘等有大量單位供應的話,除了給予輪候冊上樓街 ...

大宅

咁我想問如我們加埋我老公媽咪係咪可以呢!11111111111111111111111111111111111111111111111111111111

原文章由 ivanwong19 於 08-1-23 18:59 發表
你指17室的係百、合葵樓的單位,百、合葵樓17室係30.34平方米,呢D 係3-4人單位,5個人就可以有一個叫改善空間住屋計劃,可惜工人唔計入住戶籍的,所以唔可以申請調遷。
...
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

侯爵府

我係住石籬二村 21.85 平方米的 - 3 個人住, kitchen / toilet 已佔咗間屋 100 呎左右, 瞓覺 + 廳細到得 130 呎唔夠, 所以我吔都申請咗..... 我吔仲慘. 搬入去唔夠一年又搬... $$$ 都唔見好多, 但今回唔申請又未必有機會再走 ......
我吔果邊係林議員幫我吔 flight 返嚟既.. 因為我吔實在太迫 ... 我的小朋友只是 2 yrs 還算可以, 但有些家庭次小朋友是 10 幾 20 , 都唔知點住..

ivan,

我都想要平面圖, 唔該 ... [email protected] ... thx
同埋請問有冇座向圖呀 ... thx

[ 本文章最後由 cubixluk 於 08-1-24 16:24 編輯 ]

首頁
12345...44

尾頁

跳至