在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

而家份工只能做到3月, 跟住要再搵工, 我只得中五畢業, 已經幾十歲, 有個bb之後, 所做的工又要定時, 真係好難搵. 而家日頭ee湊緊bb, 3月之後可能要同ee你眼望我眼, 都唔知點, 有朋友話不如自己湊返bb, 唔駛ee, 但我希望仲有工作的能力, 可以繼續工作, 諗起冇嘢做真係好冇心機, 點算?

子爵府

唔好灰心, 慢慢搵啦, 你搵開咩工架?

公爵府

唔好灰心, 你衣家開始send下信先, 應該唔難搵! 加油!

洋房

回覆 #1 iriswy 的文章

未有bb前我的工作可算是人工高, 但工作就不定時兼且壓力不少, 有了她之後, 已經辭了這份工, 只想搵d定時工, 人工可以唔駛咁高, 但以我的學歷真係好難搵, 我又怕了去見工, 都唔知自己有咩賣點, 人地點解要請我?我而家都未同ee講, 冇嘢做又驚人睇唔起自己.唉.............我做開文職的, 所以又唔想轉做sales呀, 保安呀這類工, 起碼做番個文員仔都好吖!

[ 本文章最後由 clmami 於 08-2-26 13:52 編輯 ]

子爵府

你只需要short notice, 我估一般文職工作都唔係太難搵到. 見工既野, 見多幾次你就痲木, 同埋見到慣晒,會識去handle. 俾心機, 我都係成30歲人, 我都係有個小朋友, 我都有成日去見工架,有d人係會歧視我地呢d working mom mom, 但同時, 都有好多僱主都唔會歧視, 咁佢地都有家庭, 都明白架嘛

大宅

唔好甘擔心, 明天會更好嫁.

侯爵府

睛靈勳章

clmami,

係妳自己resign 定公司炒妳呀?

原文章由 clmami 於 08-2-26 13:24 發表
而家份工只能做到3月, 跟住要再搵工, 我只得中五畢業, 已經幾十歲, 有個bb之後, 所做的工又要定時, 真係好難搵. 而家日頭ee湊緊bb, 3月之後可能要同ee你眼望我眼, 都唔知點, 有朋友話不如自己湊返bb, 唔駛ee, 但我希 ...

複式洋房

咁你做唔做到Shipping 呀, 有份要求唔高, 妳睇下la.
想知有關職位詳情,請按下列連結:
Temporary Shipping Clerk (JM637360)

www.jobmarket.com.hk

原文章由 clmami 於 08-2-26 13:46 發表
未有bb前我的工作可算是人工高, 但工作就不定時兼且壓力不少, 有了她之後, 已經辭了這份工, 只想搵d定時工, 人工可以唔駛咁高, 但以我的學歷真係好難搵, 我又怕了去見工, 都唔知自己有咩賣點, 人地點解要請我?我而家 ...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

一般文職工作應該唔太難揾.esp.而家好多人攞完double pay or bonus就走,should be 好多公司都請人gar. no need to worry.

大宅

大家好! 我就離加入失業大軍啦! 我依家間公司做到3月6日, 其實我都唔想走(人工算高), 但又係工作就不定時兼且壓力不少, 所好明白clmami 你o既情況同心情, 我都算有啲學歷, 但因為我本身職位都係高, 要揾份同樣o既工作壓力(我做sales)同樣會好大, 如果唔做sales又唔知做啲咩, 又因為我之前成日轉工, 好怕成日俾人問點解成日轉工...我昨晚成晚瞓唔著, 好擔心, 我老公仲未有嘢做添....

原文章由 clmami 於 08-2-26 13:46 發表
未有bb前我的工作可算是人工高, 但工作就不定時兼且壓力不少, 有了她之後, 已經辭了這份工, 只想搵d定時工, 人工可以唔駛咁高, 但以我的學歷真係好難搵, 我又怕了去見工, 都唔知自己有咩賣點, 人地點解要請我?我而家 ...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我上年12月初resign, 凑咗3個月bb, in 第一份工就ok la. so far 個market都多咗請人, 努力d揾就可以gar la.add oil!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

過左新年~~
呢排都好多工呀~
比心機呀!!
好快會搵到架喇!!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

雖然我未有bb,但係我結左婚都驚難搵工啦!

你地仲夠膽湊完bb,再搵過工;好大膽呀!

洋房

回覆 #4 pollymaksf 的文章

同是天涯淪落人, 雖然我老公有份工, 但係就做到好辛苦(每晚都ot到傻), 佢話如果我有份工, 佢一定辭職再搵過, 但我又冇嘢做, 佢唯有頂硬上, 我們都為了工作而煩惱!

洋房

回覆 #2 WaKy 的文章

唔係大膽, 而係必須, 當你有bb之後, 你做的所有嘢都會考慮佢先.所以我放棄了之前份人工高嘅工都唔覺得可惜, 只係想搵番份時間穩定嘅工, 可以方便照顧BB就可以.

大宅

係呀! 如果生咗bb就會明白啦! 希望大家可以揾到啦! 其實現今香港o既工真係唔俾人有家庭生活

原文章由 clmami 於 08-2-27 12:38 發表
唔係大膽, 而係必須, 當你有bb之後, 你做的所有嘢都會考慮佢先.所以我放棄了之前份人工高嘅工都唔覺得可惜, 只係想搵番份時間穩定嘅工, 可以方便照顧BB就可以. ...

別墅

原文章由 pollymaksf 於 08-2-27 12:59 發表
係呀! 如果生咗bb就會明白啦! 希望大家可以揾到啦! 其實現今香港o既工真係唔俾人有家庭生活

同意, 同意

大宅

我12月已經失業, 剛剛才搵到工. 都係因為有小朋友所以要揾定時工作做, 見工時問駛唔駛OT, 都試過比人串, 問番我轉頭而家有D咩工係唔駛OT架??? 都係為兩餐啫.

子爵府

hi Chilli Mom Mom,

咁你依家份工駛唔駛ot 架?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至