婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的99...唉...個個禮拜都會上我屋企坐下。其實都算相安無事,但係佢有個毛病係唔知污糟。試過攞未洗過既荔枝、有泥既番薯俾我個BB玩,BB大家都知有咩攞到手就即刻擺落口啦...又好似利事封咁,又甩金粉又甩色,佢俾BB爸爸咪算囉,係都要塞俾個BB攞住玩,我地話唔好啦唔好啦,重話唔怕啦10蚊之嘛...唉...大姑呀,你知唔知自己做錯咩呀?

另一樣就係每次上來都會買零食,重係大陸出品叫唔出牌子果D,連我D工人都唔食,但係佢就逼我地食,唔食唔俾面咁。我次次都好有禮貌咁話唔使咁客氣,有次重同佢講我地唔食唔使買啦,但係佢充耳不聞,總之每次都搞到我要趁大家睇唔到收埋果D野,跟住佢走我就丟落垃圾桶,一邊丟一邊覺得浪費。唉...
laughin' to keep from cryin'

大宅

你個99好變態喔...我都好怕食大陸野...
佢質你食,你咪質你老公食LOR...HAHA
你老公唔食,叫佢同你99反影下...
除非你老公都好鐘意食...

我受過教訓,有咩都唔會直接同99講...
多數都係同個C6一齊先會見到99...
咁你就可以同個C6洗腦...哈哈
佢俾D污糟野BB玩,你唔好即刻出聲話99...
同個C6講,佢就會識做...

大宅

可唔可以婉轉d同佢講唔好呢!! 話bb為食, 樣樣都擺落口, 不如叫工人即刻洗下佢, 再羅比bb玩!! 另外同佢講大家自己人, 洗咩買野呀!! 下次唔好買啦

民房

我99仲離普啦.佢比d發mo龍眼乾比我女女食.食之前我已經同99話唔好比女女食,佢見我另轉背即刻放落女女ロ,當我做完d事見到女女巳經唔知食了幾多,99仲話食得唔好哂,我比佢激到 見到老公即到投訴,我話女女有事 點算.老公即刻丙99

大宅

原文章由 Melody_Che 於 08-2-27 13:50 發表
可唔可以婉轉d同佢講唔好呢!! 話bb為食, 樣樣都擺落口, 不如叫工人即刻洗下佢, 再羅比bb玩!! 另外同佢講大家自己人, 洗咩買野呀!! 下次唔好買啦

我同99好過同我c6~
好多時我主動同佢傾計.. 多d了解佢個人先.. 如果發生你個d事(我都有)
大多直接同佢講唔好買留番d$比自己la.. 你鐘意食不如下次我貫比你la99 ~ 99真係有掛對..

另一樣d野唔洗比bb食or 有d野唔啱bb食, 我大多講99你仔唔鐘意比呢d比bb食wo.. 又簡單 唔信問下你個仔.. (一早講比c6知先)

大宅

我99同你99一樣, 就係成日買啲野上黎.每次都買一大藍橙比我. 其實我唔係好中意食橙, 叫佢唔買佢就次次都買. 攪到啲橙成日難哂. 又成日買啲不知名既零食比我工人食. 食唔哂要丟好浪費. 所以有次我堅持唔要後, 佢現在冇攞野黎啦.

原文章由 wawamama 於 08-2-27 13:37 發表
我的99...唉...個個禮拜都會上我屋企坐下。其實都算相安無事,但係佢有個毛病係唔知污糟。試過攞未洗過既荔枝、有泥既番薯俾我個BB玩,BB大家都知有咩攞到手就即刻擺落口啦...又好似利事封咁,又甩金粉又甩色,佢俾BB爸爸咪 ...

大宅

我好婉轉咁同佢講過幾次啦,老公都出過幾次聲,但係佢硬係好硬頸囉。

講起橙我就惱啦,有次佢居然攞左個有一大噠灰綠色黴既爛橙,叫我個工人切俾我個女食。老公見到即刻搶過來丟落垃圾桶,佢重話爛左批左佢咪食得囉。我見老公話佢,都無出聲,但係心裡就好惱好惱。我夠知節儉係美德,但係有咩理由當我個女係垃圾桶呀。

珍珠宮

下次你見到佢又攞d發毛橙上黎, 唔好等佢切, 你即時叫工人切, 然後比返99食!!
幾個人幾對眼咁望住佢, 睇佢自己食唔食!!!

我99成日話我掉晒d野食.... 次次比d野食我地, 就一定加一句 "唔食都唔好掉呀!"
我心諗, 都係d野發毛, 冇得要先至掉姐!! 唔通發毛都仲留呀!!
而且我懷疑佢成日上黎我地的後門找垃圾桶, 唔係我有冇掉d乜野, 佢點知呀!! 成日話我掉晒佢d野!! 哼!!:;pppp:
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

又或者咁樣, 你掉轉頭成日買番佢會買既個種野 (當然唔係爛,cheap個d), 買番凸送俾佢, 佢用唔哂, 又慳家, 就會攞番俾你個女, 咁你個女唔駛捱d爛臭. 講下咋, 我未試過, 唔知得唔得架.

大宅

家下都真係仲有d阿毛爛橙爛蕉批左照食架, 如果佢真係食, 你仲更加唔好意思.

原文章由 小寶貝兒 於 08-2-28 14:51 發表
下次你見到佢又攞d發毛橙上黎, 唔好等佢切, 你即時叫工人切, 然後比返99食!!
幾個人幾對眼咁望住佢, 睇佢自己食唔食!!!

我99成日話我掉晒d野食.... 次次比d野食我地, 就一定加一句 "唔食都唔好掉呀!"
我心諗, 都係d ...

珍珠宮

我99有時都會買D大陸野比我地食~ 我會收左佢先, 等99走左後就叫我C6帶返公司益同事~
C6話:[我都要臉架, 比D咁既野人地食~]
我話:[咁唔通我地食? 叫你媽以後唔好買~ 否則我靜雞雞執落你個袋度帶返公司呀!!]

唔知係唔係C6都頂唔順佢呀媽D行為, 同99講左, 之後都冇再買大陸零食比我地lu~

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我99都係好老土架, 成日迫我地攞十幾二十個橙, 我同老公而家多數唔响香港, 1個月返得個三幾日, 點食得晒.......你唔拎99就發老脾....唉..為有俾D我媽咪, 但佢都食唔晒架麻.......好多時要掉咗D野食.....我驚會折墮架.....

別墅

我99仲變態,新年唱咗d新銀紙封利是,佢竟然攞叠錢引我個b,我就同我個仔講d錢唔係玩具,又污"jo",唔好玩啦,我99竟然話唔怕,d銀紙係新嘅。我係銀行做過,我知d錢有幾污"jo"啦,同埋乾淨都無理由畀個孫玩啦!都痴痴地架!

[ 本文章最後由 sunba_mama 於 08-2-28 15:29 編輯 ]

大宅

其實99好鬼污"jo" ,我99時常洗嘢都係廁所到洗
個次我見到佢洗端午節d食品,佢話佢d嘢,好乾淨.
我由結婚都唔食佢d食品(節日)個d.
但食晚飯就要食好少好少:;pppp: .

原文章由 sunba_mama 於 08-2-28 03:28 PM 發表
我99仲變態,新年唱咗d新銀紙封利是,佢竟然攞叠錢引我個b,我就同我個仔講d錢唔係玩具,又污"jo",唔好玩啦,我99竟然話唔怕,d銀紙係新嘅。我係銀行做過,我知d錢有幾污"jo"啦,同埋乾淨都無理由畀個孫玩啦!都痴痴地架! ...

珍珠宮

原文章由 8C9 於 08-2-28 15:01 發表
家下都真係仲有d阿毛爛橙爛蕉批左照食架, 如果佢真係食, 你仲更加唔好意思.

咁又係喎~~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

我都有想過買番D零食俾佢呢招,但係佢有糖尿同高血壓...佢自己飲食失調搞到身體唔好...應該好好反省,而唔係鼓勵D孫仔孫女食埋D零食囉...

發黴橙果次後99就冇買生果上來...可能老公果次夠惡啦...

別墅

我就試過好直接咁話我自己唔食零食,一啲都唔食 (當然唔係啦!我老公買嗰啲我偷偷地食晒!) 仲叫佢拎走請人食,逼佢一定要拎走,話唔想浪費,仲同佢講,我哋兩公婆唔食最後都會丟,好嘥!

子爵府

2018復活節勳章

你呢單野好鬼攪笑! 你都算毒啦!好彩我唔係你 c6 d同事!!

原文章由 Siuchoi 於 08-2-28 15:13 發表
我99有時都會買D大陸野比我地食~ 我會收左佢先, 等99走左後就叫我C6帶返公司益同事~
C6話:[我都要臉架, 比D咁既野人地食~]
我話:[咁唔通我地食? 叫你媽以後唔好買~ 否則我靜雞雞執落你個袋度帶返公司呀!!]

唔知 ...

別墅

個個老人家都有"dirty"呢個通病, 我6299又係中意亂俾野bb玩之餘, 我地買d幾百蚊既適鹷玩具佢反而話危險唔俾bb玩, 真係激死

62好中意塞人食佢d爛鬼白方包同萍果橙, 成日話自己買既好靚好有益, 煲嗰d so-called湯, 用一塊仔肉加兩條粟米紅蘿白煲一大個瓦"餐", 一d味都冇唔好話有咩營養可言, 枉佢仲話好有益..... 我唔食佢成日鬧"你最笨呀, 6299俾咁多好野你食都唔食, 最笨係你" 我有家教先唔兜口兜面話你d野cheap咋, 激到嘔血

大宅

粟米紅蘿白湯都好呀...我99對上一次....整俾老公...係豬腦湯...你話點飲呀。:;pppp:

首頁

尾頁

跳至