論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

佢剛睇完醫生証實有左,我叫佢話我知佢想點.
佢12月尾剛續約同放假返菲律賓,我兩個小朋友只讀k1&k3,而家唔知點好,請給意見.

男爵府

叫佢同你用resign, 因為唔炒得佢.

比你提醒左我, 我個賓3月尾返鄉, 提一提佢先.

原文章由 常媽 於 08-3-3 12:36 發表
佢12月尾剛續約同放假返菲律賓,我兩個小朋友只讀k1&k3,而家唔知點好,請給意見.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

系 lor 同佢傾下睇佢肯吾肯 自動辭職,話佢知系香港生好嘅費用好貴,因為佢吾系本港居民。如果佢吾肯,就真系無計,唯有等佢生,你照樣要比佢去睇醫生 &前 4 後 6 ........

原文章由 24112006 於 08-3-3 12:41 發表
叫佢同你用resign, 因為唔炒得佢.

比你提醒左我, 我個賓3月尾返鄉, 提一提佢先.

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 twins214wy 於 08-3-3 15:40 發表
系 lor 同佢傾下睇佢肯吾肯 自動辭職,話佢知系香港生好嘅費用好貴,因為佢吾系本港居民。如果佢吾肯,就真系無計,唯有等佢生,你照樣要比佢去睇醫生 &前 4 後 6 ........

...

少少更正...
工人在港生仔, 費用同港人一樣, 因為佢地用工作簽証留港, 所以佢地有呢種咁"特別"嘅福利.....:;pppp:

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 常媽 於 08-3-3 12:36 發表

我媽媽10年前賠錢送個大肚工人走, 個工人又係續約後放假返菲律賓回來後有佐。我媽媽吾記得是否自動離職,定係炒,總之就比佐1個月代通知金, + 前4後6既人工 + 機票送佢走。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

oh my god.....我仲以為佢地好似 d 雙程證 mummy 來港產子噤,要比 $39000.......你話....真系 e 個系 mud 野政府.....

原文章由 ellawyc 於 08-3-3 15:44 發表

少少更正...
工人在港生仔, 費用同港人一樣, 因為佢地用工作簽証留港, 所以佢地有呢種咁"特別"嘅福利.....:;pppp:

伯爵府

如果佢唔肯自己走........

俾D落仔藥佢食

男爵府

大廚勳章

其實我都想知可以點做... 如果佢唔自動辭職, 咁點算呢? 因為法例保障佢, 但有咩合法既方法可以做呢?

我有諗過以下:
-等佢做到個肚9個月大, 炒左佢, 但要補到佢放完產假 (法例唔係唔俾炒, 只係炒佢要補到佢放完產假), 即預產期前4個星期(個肚9個月大)+預產期後6個星期, 要補$3,640 x 2/3 x 10 weeks = around $6K.

- 大肚其間, 唔會因為佢大肚就俾少D野佢做. 等佢知難而退.

- 病假要跟足法例, 有醫生紙連續放4日至可以有得paid. 呢個唔知係咪真... 要check.

其實都要睇下你同個工人關係係點樣, 你同佢續約, 即係佢都OK, 大家坐低傾下, 睇下有無D大家都同意既方法, 因為你又等人用, 佢又等錢使, 你睇下佢係咪想多$6K 之後無左份工? 定係大家keep住個關係, 咁佢生完有機會再請過佢. 如果你個工人係傾得既, 就大家協商下, 唔係, 咪用最慳錢既方法炒左佢.

其實大肚又要做野都好辛苦架, 自己都有小朋友, 都知啦, 佢頂得住就繼續做囉, 但你預左要再請定工人.

原文章由 twins214wy 於 08-3-3 15:40 發表

...

伯爵府

原文章由 SEricsson 於 08-3-3 16:24 發表
其實我都想知可以點做... 如果佢唔自動辭職, 咁點算呢? 因為法例保障佢, 但有咩合法既方法可以做呢?

我有諗過以下:
-等佢做到個肚9個月大, 炒左佢, 但要補到佢放完產假 (法例唔係唔俾炒, 只係炒佢要補到佢放完產假) ...

我亞媽當時都有同個工人傾, 好彩個工人傾都肯走, 因為我亞媽話費事佢吾做得野外仲要服侍埋佢, 例如抺窗, 抺車, 禽高禽高低你都吾敢叫佢做啦。所以寧願賠錢比佢走。到而家我媽講起都仲好嬲, 個工人續了約, 放完假返來就話有佐,根本就係專登既。

民房

即係要賠幾多比佢至肯走?
我琴晚問亞姐想點, 佢話要做到做唔倒, 我問佢即幾時, 佢話未決定, 叫我唔好迫佢, 佢仲話我why always angry! 激死我!

伯爵府

原文章由 常媽 於 08-3-4 11:27 發表
即係要賠幾多比佢至肯走?
我琴晚問亞姐想點, 佢話要做到做唔倒, 我問佢即幾時, 佢話未決定, 叫我唔好迫佢, 佢仲話我why always angry! 激死我!

比我都angry啦, 無啦啦大肚, 佢要生仔就吾好同d僱主續約啦, 而家仲咁惡。我亞媽個bun肯走都要比1個月代通知金, + 前4後6既人工 + 機票。而家你個工人擺到明吾肯走噃。

水晶宮

...

no la, only 100/ day for hospital, cheaper than PHilipine ga

水晶宮

原文章由 mylulu007 於 08-3-3 16:02 發表
如果佢唔肯自己走........

俾D落仔藥佢食

can not do like that la, because the baby is .....沒罪 ga

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

想幫我同事問,佢工人又係續約之後大左肚,佢想o係hk生,因佢有親人o係hk,
-佢聽人講話生仔d錢要僱主俾,究竟係唔係?
-工人o係hk生仔要幾多$$ ?

水晶宮

原文章由 tszwan123 於 08-3-5 00:42 發表
想幫我同事問,佢工人又係續約之後大左肚,佢想o係hk生,因佢有親人o係hk,

pay, no prpblem 1 day HK$ 100.00
But the holiday si rpoblem law
total : 10 weeks ar

大宅

重複了.....

[ 本文章最後由 A.C.C. 於 08-3-5 10:37 編輯 ]

大宅

唔好意思,稍為插一下嘴....

如果工人唔肯走,佢大肚時,你係唔可以迫佢做粗重野,所以用"苦肉計"(苦佢嘅肉)係唔得架~~~

因為勞工法規定:
禁止指派粗重、危險或有害的工作
懷孕僱員向僱主提交有關的醫生證明書後,說明其不適宜處理重物、在會產生對懷孕有害的氣體地方工作或處理其他損害懷孕的工作僱主不得將該等工作分派給該僱員;如僱員正從事該等工作,僱主必須在14天內將僱員調離該等工作。

僱主可在收到僱員的醫生證明書後14天內自費安排僱員接受另一註冊醫生的檢查。

如僱員因上述理由被調離本身的工作而令收入有所改變,該僱員的產假薪酬或解僱賠償,應以僱員原來的工資計算。

所以如果佢識得扮"作小產",又攞到醫生紙,你可能就要俾佢係你屋企抖足9個月+2.5月....即係差不多成一年啦

[ 本文章最後由 A.C.C. 於 08-3-5 10:39 編輯 ]

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

產假人工 - 僱主要比 (4/5)
產假/產檢假 - 僱主要放.
有病睇醫生 - 僱主要比$
生仔/產檢睇醫生 - 工人食自己

原文章由 tszwan123 於 08-3-5 00:42 發表

首頁

尾頁

跳至