想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我1月初做ivf, 終於成功啦, 而家差唔多10週.

我想同大家分享吓, 因為有時喺呢度見到大家都有好多問題. 我想我今次成功主要是沒有期望, 心情真的較之前做iui輕鬆(之前做了四次iui,第二次成功但小產了, 這亦影響了我今次bingo的心情, 直至10週才敢同大家講, 因為之前實在太擔心, 驚陀唔到).

因為, 當時我只得3 個胚胎可以transfer,仲係grade 2-, 心情當堂冷了一大截, 又沒有雪胎, 再加上高齡, 更加覺得機會渺茫. 所以, 心態幾近乎放棄, 在等待中途, 還skip 了幾日塞藥, 直至發覺體溫沒有跌, 才繼續.

所以, 我希望藉此鼓勵將會做ivf 的姊妹, 記住要放鬆心情, 成功便會在望.

還有, 我是沒有看任何中醫. 做之前, 還係大感冒初癒. 只是加緊飲多d 花膠湯同鮮奶, 保持身體健康.

在此, 繼續祝福大家.

Hi, Kellyaugust2004

我會繼續睇dr tay.

別墅

ChinPearly,

Congratulations!

請問妳是否一直到bingo都睇Dr. Tay的? 收費共多少?

我將會見佢, 但聽講要自己打針, 好驚.... 希望妳俾d comment. Tks.

原文章由 ChinPearly 於 08-3-3 12:10 發表

我想同大家分享吓, 因為有時喺呢度見到大家都有好多問題. 我想我今次成功主要是沒有期望, 心情真的較之前做iui輕鬆(之前做了四次iui,第二次成功但小產了, 這亦影響了我今次b ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 ChinPearly 於 08-3-3 12:10 發表

我想同大家分享吓, 因為有時喺呢度見到大家都有好多問題. 我想我今次成功主要是沒有期望, 心情真的較之前做iui輕鬆(之前做了四次iui,第二次成功但小產了, 這亦影響了我今次b ...

恭喜你

萬事小心

複式洋房

Melmelody,

我一直都係睇dr tay (第一次係2006年6月, 真係一條好漫長的路). 平時做iui 都係幾千蚊, 但ivf 就會貴好多, 我呢次ivf 駛咗 7萬幾, bingo 之後還要用安胎藥, 又要5,000, 不過好彩成功咗, 唔駛咁肉赤.

打針方面, 唔駛驚, 有針槍, 絶對唔怕手震. 好容易架. 俾心機啦, 好快就會成功.

原文章由 Melmelody 於 08-3-3 12:18 發表
ChinPearly,

Congratulations!

請問妳是否一直到bingo都睇Dr. Tay的? 收費共多少?

我將會見佢, 但聽講要自己打針, 好驚.... 希望妳俾d comment. Tks.

複式洋房

Dear ChinPearly,

恭喜妳呀!好好好...羨慕妳...因為我也是超級高齡呢!

我也是於3年前搵Dr. Tay做手術(子宮內膜異位,子宮肌瘤,朱古力瘤)之後做了2次IUI均失敗, 而上星期五約左佢照超星波, 知道個朱古力瘤仍是2點幾, 我也同Dr. Tay講會於3月做IVF,姑娘話6-8萬,妳可否話比我聽佢實際收左D咩野費用?等我有些預算...
老實講話唔擔心硬係騙妳的,但...可以點?我想問妳是否去了養和?醫院方面收幾多錢呀?可不可以講講Day 幾 Day 幾做什麼? 放左胎之後要休息多久才返工?

Thanks!

原文章由 ChinPearly 於 08-3-3 12:47 發表
Melmelody,

我一直都係睇dr tay (第一次係2006年6月, 真係一條好漫長的路). 平時做iui 都係幾千蚊, 但ivf 就會貴好多, 我呢次ivf 駛咗 7萬幾, bingo 之後還要用安胎藥, 又要5,000, 不過好彩成功咗, 唔駛咁肉赤.

打 ...

別墅

Hi WINWINJOEJOE,

還記得我嗎?

我之前也預約左Dr. Tay, 就快見佢喇! 但我知要自己打針, 有D驚同擔心...

妳唔係打算響偉澤做咩? 我仲考慮緊, 好似Dr. Tay 貴D. 分享下!

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-3 14:46 發表

我也是於3年前搵Dr. Tay做手術(子宮內膜異位,子宮肌瘤,朱古力瘤)之後做了2次IUI均失敗, 而上星期五約左佢照超星波, 知道個朱古力瘤仍是2點幾, ...

別墅

ChinPearly,

多謝妳的分享及鼓勵!

介唔介意講妳因乜原因要做ivf? 我因FSH高, 估計都唔會多卵子, 年紀又唔細, 所以好少期望, 做唔做到ivf都成問題...

妳説只得三個胚胎, 咁抽卵時有幾多粒? 係咪響養和做? Dr. Tay 係咪真係好、有醫德的醫生呢?

原文章由 ChinPearly 於 08-3-3 12:47 發表
Melmelody,

打 ...

複式洋房

Hi, WINWINJOEJOE and Melmelody

其實我唔係好記得, 你等我番屋企check吓. 不過, 醫院既收費其實唔多, 6萬已經包咗兩日住院費(包括抽egg, 放胎), 手術室費, lab費(egg 同 精子結合, 及培育), 醫生費 (應唔超過2萬), 麻醉師費等. 最大的開支是用藥的費用, 因為我係2007年9月進行過第一次ivf, 但因為反應差, 要中途放棄. 今次叫做正式做到ivf, 用藥會較高, 我喺day3 開始打450 gonal-f, 連打幾日, 跟住減至350. 之後, 又要打suppression. 07年12月29日開始打針, 打到08年1月6日, 7日打破卵針, 9日抽egg, 12號放胎.

Melmelody,

我和老公都是十分正常, 不育原因不明, 其實我已經有一個差不多四歲的囡囡, 但好想佢有個伴, 所以, 咁辛苦到想要多一個. 囡囡都係食排卵藥, 就ok, 都唔駛六個月就攪掂, 但呢個就辛苦好多啦.

我最初睇dr tay時, fsh約9 點幾(06年8月), 都算高但仍屬ok. 今次, 抽到13粒egg, 8粒受精, 但分裂情況不太理想, 最後只有3粒grade 2- 可用, 其餘全部棄掉. 所以, 我對今次既沒有期望, 也沒有信心. 可能就是這樣, 壓力減少了, 反而有助bb著床.

差d又漏咗, 我是係養和做, dr tay 好好人, 好關心病人. 正如剛才所說, 他沒有把握的話, 寧願要我暫停, 也不願繼續. 這方面真的是否病人如何看, 但我對他絶對信任.

希望以上資料可以幫到大家. 如果答漏咗, 請再提出吧.

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-3 14:46 發表

我也是於3年前搵Dr. Tay做手術(子宮內膜異位,子宮肌瘤,朱古力瘤)之後做了2次IUI均失敗, 而上星期五約左佢照超星波, 知道個朱古力瘤仍是2點幾, ...

[ 本文章最後由 ChinPearly 於 08-3-3 15:58 編輯 ]

別墅

ChinPearly,

多謝妳咁快回覆, 妳真係好偉大呀! 我都覺得生兩個最理想, 但自己遲婚又唔識珍惜時間再加上後來發現自己FSH過高(上次驗17), 而家生得出都偷笑! 如果我係妳就未必會花錢及精神再追第二個, 所以抵妳成功! 希望妳可以湊個"好"字啦!

妳陀囡囡時係咪睇Dr. Tay 呢?

原文章由 ChinPearly 於 08-3-3 15:56 發表
Hi, WINWINJOEJOE and Melmelody

其實我唔係好記得, 你等我番屋企check吓. 不過, 醫院既收費其實唔多, 6萬已經包咗兩日住院費(包括抽egg, 放胎), 手術室費, lab費(egg 同 精子結合, 及培育), 醫生費 (應唔超過2萬), ...

複式洋房

Melmelody,

因為由於之前都搵開Dr. Tay,我諗佢已經好熟我以往的歷史...其實在打針方面妳可以唔駛驚, 因為佢會叫姑娘教妳, 只要將支針放入鎗內, 反而我覺得上D藥水比較難...
加上自己本身有瘤, 好驚D藥會影響個瘤變大!!!
但今次要咁多錢,一定好有壓力, 所以當初諗住搵偉澤是可以加埋針炙,但Dr. Tay就熟晒我D History...
唔知你有無睇昨日肥姐追思會,我真的真的好想做個好媽咪, 只是...唔知有無咁既機會!!
依家除了擔心唔知實際要比幾錢外,還很擔心工作壓力,請假問題...

原文章由 Melmelody 於 08-3-3 15:15 發表
Hi WINWINJOEJOE,

還記得我嗎?

我之前也預約左Dr. Tay, 就快見佢喇! 但我知要自己打針, 有D驚同擔心...

妳唔係打算響偉澤做咩? 我仲考慮緊, 好似Dr. Tay 貴D. 分享下!

...

複式洋房

多謝妳們咁快咁詳細回覆, 唔知ChinPearly有無蛋雪? 其實Melmelody的心情一樣, 人老左好想有個小朋友, 但原來並不是那麼容易, 這個問題煩惱左我好幾年, 睇個許多醫生, 就埋心理也有問題了, 曾經有朋友好痛心我行這條路, 她們說契左個仔女比你啦! 或者勸我去助養, 我話我要番工, 社署要我唔番工的...而且帶佢出街, 唔好自己話mind, 但如果大家樣貌唔同, 小朋友也有壓力, 點同老爺奶奶解釋??不過, 自己同自己講今次試過之後, 如果...就要心死...

原文章由 Melmelody 於 08-3-3 16:28 發表
ChinPearly,

多謝妳咁快回覆, 妳真係好偉大呀! 我都覺得生兩個最理想, 但自己遲婚又唔識珍惜時間再加上後來發現自己FSH過高(上次驗17), 而家生得出都偷笑! 如果我係妳就未必會花錢及精神再追第二個, 所以抵妳成功! ...

大宅

好媽媽勳章

1st ivf 成功,各位姊妹繼續努力呀

ChinPearly,

好恭喜妳呀!!好高興又多一位BK姊妹得咗!!!衷心希望媽咪&寶寶都健健康康!!!!

你好叻, 沒有看中醫, 做之前又有大感冒. 我都有d傷心感冒, 你是打針期間好番還是放胎前好番.有冇食藥? 我頂唔順, 在day2至4食咗panadol & fortune. 而家鬼死咁擔心. 可能要放棄.

別墅

WINWINJOEJOE,

妳的諗法都正確既! 如果妳相信醫生, 佢一定知妳適唔適合個隻藥, 放心吧! 也不要俾自己太大壓力....

我呢個新年尾至今, 話就話俾自己身體休息, 查實食過中西藥, 魚生, 喪食朱古力, 飲coke, 抽重野(8公斤米), 完全唔諗BB呢回事, 當正自己一定唔會中, 應該呢兩日mc.

咁妳又大概幾時mc呀? 上次miss左, 可能今次響Dr. Tay處同妳相會播! 彼此代禱。

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-3 16:39 發表
Melmelody,

因為由於之前都搵開Dr. Tay,我諗佢已經好熟我以往的歷史...其實在打針方面妳可以唔駛驚, 因為佢會叫姑娘教妳, 只要將支針放入鎗內, 反而我覺得上D藥水比較難...
加上自己本身有瘤, 好驚D藥會影響個瘤變 ...

複式洋房

回覆 #2 喵喵豬 的文章

我開始打針時, 仲係病到死死吓, 到抽egg時才開始好番. 我諗呢d都係天意.

我知好難做到, 但真係盡量放鬆, 真係有幫助呀

複式洋房

回覆 #6 Melmelody 的文章

第一胎, 我係睇家計會, 都係量吓體溫, 食吓排卵藥, 但又係咁橋係我要放棄嗰個月有咗 (因為已經預備要去排瑪麗不育科, 個時真係好冇開心, 心裡打定輸數, 同今次一樣, 壓力因而減少, 有利著床).

複式洋房

回覆 #5 WINWINJOEJOE 的文章

WINWINJOEJOE

就係因為我冇雪egg, 所以, 當時心情真係好差, 打定輸數 (亦如我第一胎時, 諗住實唔得), 點知又得咗. 所以話, 壓力真係有好大影響.

都係個句, 知易行難, 盡量放鬆吧.

祝各位都輕輕鬆鬆等bingo.

別墅

好媽媽勳章

ChinPearly,

真係恭喜 恭喜
祝你同BB身體健康

複式洋房

Melmelody,

唉!M小姐於1月中黎後, 遲遲都唔黎, 咪走去睇中醫, 終於上月尾至黎, 可能學你咁勁食野掛, 依家希望3月生生勝勝啦...不過驚佢復活節, 問過Dr. Tay佢話如果係就要上Lab做, 即是貴D....

原文章由 Melmelody 於 08-3-3 17:11 發表

妳的諗法都正確既! 如果妳相信醫生, 佢一定知妳適唔適合個隻藥, 放心吧! 也不要俾自己太大壓力....

我呢個新年尾至今, 話就話俾自己身體休息, 查實食過中西藥, 魚生, 喪食朱古力, 飲coke, 抽重野(8 ...

別墅

妳話驚撞正復活節假期要上Lab做貴D係指乜呀? 唔知我D timing 會唔會撞假期呢? 都係唔諗, 做得成先算!

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-3 18:03 發表
Melmelody,

唉!M小姐於1月中黎後, 遲遲都唔黎, 咪走去睇中醫, 終於上月尾至黎, 可能學你咁勁食野掛, 依家希望3月生生勝勝啦...不過驚佢復活節, 問過Dr. Tay佢話如果係就要上Lab做, 即是貴D....

...

別墅

好嘢! 又多一個姊妹成功!

做緊療程嘅姊妹, 努力呀

首頁

尾頁

跳至