自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想問過程係點??
之前 2 日係唔係要食低泎食物??
咁放大便係自己係屋企做,定去到醫院先??
係唔係即日走得?
有無麻醉架?
排期幾耐先有得做?

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 webjen 於 08-3-5 10:45 發表
想問過程係點??
係唔係即日走得?
有無麻醉架?
排期幾耐先有得做?

...

我同你一樣, 之前公立醫院要我做大腸鏡, 個DOCTOR同我講係要係屋企放清大便的, 佢話會"局部麻醉"..... 可以即日出院的, 而排期, 就要視乎你既病既迫切性啦......不過.....因為我太驚所以最後我都係出左去私家做....

但今次...要我再做小腸鏡, 我都想問下, 有冇人係公立做過呢樣手術

[ 本文章最後由 yy2004 於 08-3-5 10:59 編輯 ]

男爵府

I will do it on coming July.
I was 排期 approx 1.5 years.
低泎食物? Yes, need
need 自己係屋企放大便
即日走得

想問過程係點??
係唔係即日走得?
有無麻醉架?
排期幾耐先有得做?

...
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 GiCa 於 08-3-5 11:57 發表
I will do it on coming July.
I was 排期 approx 1.5 years.
低泎食物? Yes, need
need 自己係屋企放大便
即日走得

最好係食粥, 我之前照個次, 全日食米粉, 都疴到我死死下, 好辛苦, 所以...總括黎講, 最好係食白粥,其他咩都唔好食.

另外, DOCTOR有冇同你講做既時候會痛嗎, 做既時, 個人係清醒OR好似睡著左咁KA..

[ 本文章最後由 yy2004 於 08-3-5 12:13 編輯 ]

珍珠宮

我老公岩岩早兩個月前做過, 正名係大腸內窺鏡, 手術前兩日少食蔬果, 前一晚在家要飲三or四公升瀉藥水, 半身麻醉做內窺鏡, 做完在床上休息半小時可離去, 但要家人陪同.

男爵府

想問過程係點??
係唔係即日走得?
有無麻醉架?
排期幾耐先有得做?

...

hi,我想問下你地Around幾多歲?點解要照腸鏡?我今年30,之前懷疑自己有結腸炎,有d血既黏液.都想照下,又怕係個味野.真係擔心,又怕痛,你地私家去邊都照?

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 tkkmama 於 08-3-5 12:18 發表
我老公岩岩早兩個月前做過, 正名係大腸內窺鏡, 手術前兩日少食蔬果, 前一晚在家要飲三or四公升瀉藥水, 半身麻醉做內窺鏡, 做完在床上休息半小時可離去, 但要家人陪同. ...

TKKMAMA :

你老公有冇話痛唔痛 ? 個感覺係點 ?

唔該.

珍珠宮

原文章由 yy2004 於 08-3-5 13:36 發表

TKKMAMA :

你老公有冇話痛唔痛 ? 個感覺係點 ?

唔該.

佢話感覺唔痛, 仲知道醫生同佢講野, 仲有d想訓想訓既感覺, 至於幾時過麻醉, 就係好個人架啦, 我老公早上十點做, 攪好哂手續近12點返到屋企午睡一下, 兩點又去開工咯.

佢係話飲瀉水係全個手術中....最最最辛苦既一環.....

[ 本文章最後由 tkkmama 於 08-3-5 13:42 編輯 ]

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 SkyTracy 於 08-3-5 12:30 發表

hi,我想問下你地Around幾多歲?點解要照腸鏡?我今年30,之前懷疑自己有結腸炎,有d血既黏液.都想照下,又怕係個味野.真係擔心,又怕痛,你地私家去邊都照?

我太約30, 因為我有嚴重貧血, 加上CHECK倒我有 "隠性出血", 懷疑我有腸內出血/腸caner,所以要我照, 我上次去私家係去浸會, total大約用左9仟蚊...report無事, 但...政府要我再做小腸鏡.....而家15/16去私家定政府好..因為如果係私家的話我要自費, 但..政府就free, 所以想知到係政府做會唔會好痛lor...

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 tkkmama 於 08-3-5 13:40 發表

佢話感覺唔痛, 仲知道醫生同佢講野, 仲有d想訓想訓既感覺, 至於幾時過麻醉, 就係好個人架啦, 我老公早上十點做, 攪好哂手續近12點返到屋企午睡一下, 兩點又去開工咯.

佢係話飲瀉水係全個手術中....最最最辛苦既 ...

如果佢話唔痛, 咁我都無咁驚......

男爵府

有冇買保險Y, 應該可以claim架

原文章由 yy2004 於 08-3-5 13:43 發表

我太約30, 因為我有嚴重貧血, 加上CHECK倒我有 "隠性出血", 懷疑我有腸內出血/腸caner,所以要我照, 我上次去私家係去浸會, total大約用左9仟蚊...report無事, 但...政府要我再做小腸鏡.....而家15/16去私家定政府 ...

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 yan52 於 08-3-5 13:51 發表
有冇買保險Y, 應該可以claim架

我因為貧血係8年前入過院輸血, 跟住想買保險, 但巳經所有因呢個病入院做既野都唔可以claim啦. 所以無買倒 "住院" law, 只可以買倒危疾, 

珍珠宮

唔該晒各位 知多左好多
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

首頁

尾頁

跳至