自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有起事上黎靠政府醫院, 真係無生命保障, 時間就係生命, 入私家醫院起碼做咩都快d!

呢兩日睇倒d新聞, 個心真係寒, 兩位小朋友都可憐, 可憐佢地父母以及屋企人.

早兩星期我仔都係感冒發燒41度入院, 又柯, 托賴買左保險即入私家醫院, 抽痰抽鼻液化驗, 馬上斷症對症下藥, 吊鹽水, 住了六日醫院, 而家托賴好返晒, 諗起都一額汗.....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

依 d 錢真係唔慳得架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

所以小朋友一定要買住院的保險; 其他的可以遲下或唔買都無問題! 講真呀; 都係私家醫院做野較快和安全些

原文章由 ef_01y 於 08-3-6 15:33 發表
有起事上黎靠政府醫院, 真係無生命保障, 時間就係生命, 入私家醫院起碼做咩都快d!

呢兩日睇倒d新聞, 個心真係寒, 兩位小朋友都可憐, 可憐佢地父母以及屋企人.

早兩星期我仔都係感冒發燒41度入院, ...
Don't worry!Be happy!

大宅

回覆 #2 esmehouse 的文章

係......
希望流感期快d過去..................大家好好保護自己子女......

男爵府

畀面勳章

原文章由 chingbb 於 08-3-6 15:41 發表
所以小朋友一定要買住院的保險; 其他的可以遲下或唔買都無問題! 講真呀; 都係私家醫院做野較快和安全些

agree私家會即時call e生睇,5怕延誤診治,e生同姑娘亦較細心,2來收得甘貴$$$,佢地亦會緊張D處理case

[ 本文章最後由 ling1211 於 08-3-6 15:52 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 ling1211 於 08-3-6 15:49 發表

agree私家會即時call e生睇,5怕延誤診治,e生同姑娘亦較細心,2來收得甘貴$$$,佢地亦會緊張D處理case

同意

禁止訪問

大宅

我都有買醫保, 但都係去政府睇急症. touch wood 講, 阿仔出到到現在(3 yr old) 都住過幾次醫院, 次次都係因為發燒入去的, 佢地又冇拒收喎, 反而有次我地覺得應該唔洗入院過晚... d 醫生同姑娘仲話我地咁樣唔得, 有事佢地唔負責之類. 所以我又覺得未必間間醫院都係咁.
藝人劉美娟個大B夠係私家出世啦... 最後咪又係...

原文章由 ef_01y 於 08-3-6 15:33 發表

早兩星期我仔都係感冒發燒41度入院, ...

男爵府

畀面勳章

原文章由 ha8mo 於 08-3-6 15:53 發表
邊個話私家醫院就唔會出事?

舊聞重溫

衞生署完成養和醫院洗腎事故調查報告

衞生署已完成調查有關今年八月二十日養和醫院洗腎中心有三名病人死亡的事故。

衞生署發言人今日(星期一)表示,雖然調查小組認為血液透析 ...

ha8mo兄:
你誤會我地意思la,我地5係話私家醫院就唔會出事,只係去私家5使等甘耐,會即睇,5同政府,5理你小朋友發高燒都好,起碼要等1個鐘以上

大宅

原文章由 ling1211 於 08-3-6 16:08 發表

ha8mo兄:
你誤會我地意思la,我地5係話私家醫院就唔會出事,只係去私家5使等甘耐,會即睇,5同政府,5理你小朋友發高燒都好,起碼要等1個鐘以上

agree

係, 我原意都係講"時間就是生命"了.

禁止訪問

大宅

then what insurance u all buy ar? can share i want to buy but dun know what to buy ar

男爵府

畀面勳章

原文章由 ha8mo 於 08-3-6 16:23 發表
我在發覺醫院等過兩個幾鐘

我叫老婆坐住先
我地輪流食飯
點知我行過狗籠城食完飯返來
都仲未有得睇
好在晌醫生夠鐘上病房時都睇埋咋

ha8mo:
哦....5怪得你甘 ,下次米去呢間la 我好彩D,每次去"人安"都好快睇

大宅

原文章由 ha8mo 於 08-3-6 16:23 發表
我在發覺醫院等過兩個幾鐘

我叫老婆坐住先
我地輪流食飯
點知我行過狗籠城食完飯返來
都仲未有得睇
好在晌醫生夠鐘上病房時都睇埋咋

明白, 唔怪得你激動...

我有一次, 仔撞穿頭叫白車去左聯合, 救諼員話傷口好深, 一定要聯針, 去到聯合, 佢地話起碼等3個鐘 (我仔仲流緊血), 再望吓其他人, 有個男人, 似乎係做地盤, 佢手流血仲勁, 用件衫卷住, 都見d血滲出黎, 都係坐度排.......我都無辦法, 唯有打去法國醫院問, 佢地答我, 黎到都要等, 因為佢地無急診, 都係要排, 不過可能無政府醫院咁耐, 心急到死, 都乖的士去法國啦, 去到, 都知要等, 佢地話都係等半個鐘o者, 等左大概5分鐘, 有個姑娘行黎, 佢話bb仲流緊血, 幫我排先, 馬上見完醫生聯針. 可能私家就會睇情況lor......

[ 本文章最後由 ef_01y 於 08-3-6 16:50 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至