想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請教各位,自己試左一年未成功,近幾個月開始看中醫及量體溫,還有沒有別的需要check?(與husband都已做過家計會懷孕前檢查)e.g.照子宮? 因看其他姊妹sharing子宮有機會有其他問題,想找出有沒有其他problem,謝謝!
應看那一科西醫???

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 evelinesze 於 08-3-8 00:03 發表
請教各位,自己試左一年未成功,近幾個月開始看中醫及量體溫,還有沒有別的需要check?(與husband都已做過家計會懷孕前檢查)e.g.照子宮? 因看其他姊妹sharing子宮有機會有其他問題,想找出有沒有其他problem,謝謝!
應看那一科西 ...

你可以嘗試找不育料的醫生做詳細d既檢查

http://www.hkinfertility.com/

大宅

原文章由 evelinesze 於 08-3-8 00:03 發表
應看那一科西 ...

evelinesze,

yes, 你可以去sunnygirl講個website度睇下, o個度又好多資訊 +不育醫生資料等等...

家計會懷孕前檢查係唔夠架....唔好再等喇~ 我建議你去見下不育醫生check清楚+驗Hormones等等...d不育醫生booking好full架, 要排2-3個月不等. 跟著又可能要試一年半載 (咁....好快又一年架喇).

p.s. 體溫如何? cycle 準嗎? 高溫期有多過10-12天嗎?? 中醫師有無話你有無排卵呀??

大宅

應看那一科西 ...

我唔知你幾多歲. 如果30歲以上, 試多6個月都未有聲氣, 最好照埋輸卵管, check下有無塞?

大宅

Babyling,

如高溫期沒有多過10-12天是代表什麼意思?
我check 体温只有ニ個月, 但都只有几天超過36.7℃,
我的mc 也超不準, 35-60 days 不等

大宅

原文章由 christineho4003 於 08-3-9 00:17 發表
Babyling,

如高溫期沒有多過10-12天是代表什麼意思?
我check 体温只有ニ個月, 但都只有几天超過36.7℃,
我的mc 也超不準, 35-60 days 不等

如高溫期不足10天, 應該是黃體不足. 你有沒有睇不育科? 不如去驗下Hormones check清楚先喇, 另外中醫可以幫助調經.

Day-2驗4種hormones, 另外Day-21 (or下次來M前7 days) 驗黃體酮.

複式洋房

原文章由 sunnygirl 於 08-3-8 08:05 發表

你可以嘗試找不育料的醫生做詳細d既檢查

http://www.hkinfertility.com/

OH THANK YOU!

複式洋房

原文章由 babyling 於 08-3-8 13:10 發表

evelinesze,

yes, 你可以去sunnygirl講個website度睇下, o個度又好多資訊 +不育醫生資料等等...

家計會懷孕前檢查係唔夠架....唔好再等喇~ 我建議你去見下不育醫生check清楚+驗Hormones等等...d不育醫生booking ...

THANK YOU!
check了temperature 2 cycle,昨拿了temperature給中醫看,說應有排,但只升一兩天就drop,說應是hormone不夠。就算成功,hormone不足都不能著床。固現時開始要吃鹿茸+看埋西醫,雙管齊下!

大宅

thanks Babyling,

我巳book 了不育料, 但要7月才有得睇 , 等好久.

複式洋房

原文章由 christineho4003 於 08-3-9 23:01 發表
thanks Babyling,

我巳book 了不育料, 但要7月才有得睇 , 等好久.

反正7月才有得睇,不如就這幾個月先去找中醫調理好身體,到時可增加成功機會。可否告知你book了那一位?

大宅

我 book 了DR Tung.

首頁

尾頁

跳至