自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

明知針得4至6成得,咁打唔打好呢....有冇人知打完針會唔會有反應呀?

大宅

原文章由 sky_sky 於 08-3-13 17:47 發表
明知針得4至6成得,咁打唔打好呢....有冇人知打完針會唔會有反應呀?

我昨日同個細囡打左了,雖然係遲,但好過冇啦,醫生話7,8月都會有個小型嘅流感期架,所以我都係決定打左先~~佢地話有機會會發燒,我打完針比囡囡食左一次退燒藥先,到而家都冇燒過,我等大囡病好晒就去打架喇,又係果個心態囉,打左好過冇打~~

大宅

畀面勳章

原文章由 矇豬豬 於 08-3-13 18:27 發表

我昨日同個細囡打左了,雖然係遲,但好過冇啦,醫生話7,8月都會有個小型嘅流感期架,所以我都係決定打左先~~佢地話有機會會發燒,我打完針比囡囡食左一次退燒藥先,到而家都冇燒過,我等大囡病好晒就去打架喇,又係果個心 ...

請問幾錢支呢? 同時係邊到打呢? 我個間c+話冇得打.. 冇貨...

大宅

剛剛新聞講政府考慮為全港十二歲以下的小朋友免費打流感針,可以留意吓...

大宅

畀面勳章

原文章由 fc2004668 於 08-3-14 11:38 發表
剛剛新聞講政府考慮為全港十二歲以下的小朋友免費打流感針,可以留意吓...

唔該..

禁止訪問

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

政府研究為兒童打流感針 (明報) 03月 14日 星期五 11:00AM 政府正研究,明年免費為12歲以下兒童打流感疫苗,相信成本不會很大。

食物及生局長[url=]周一嶽[/url]估計,現時全港有約100萬名十二歲以下兒童,如果全數為他們免費注射預防流感疫苗,成本不會太大。但就要先確定疫苗的效用及引發併發症的風險。

大宅

原文章由 晉晉媽媽 於 08-3-14 10:42 發表

請問幾錢支呢? 同時係邊到打呢? 我個間c+話冇得打.. 冇貨...

我係屋企樓下診所打,$140/1針(未打過要分次打2針),我問果陣都冇貨,要留針嘅(佢地話好缺貨,同埋話7,8月都會有個小型流感期,所以都建議我打)

民房

我想問我亞b而加1歲半咁打唔打得?

男爵府

回覆 #1 吱喳 的文章

我早兩日同囡囡打咗,觀塘區$160一針,因第一次打要打兩針,第二針要隔4星期後打,醫生話只要夠6個月以上bb同無發燒就可以打喎!囡囡打咗針後都無唔舒服同發燒!

大宅

請問係要打一支定兩支 ? 係唔係大人唔洗打 ????

男爵府

等得佢黎都蚊訓.....都係自己去打穩陣d

原文章由 loklokma47 於 08-3-14 12:03 發表
政府研究為兒童打流感針 (明報) 03月 14日 星期五 11:00AM 政府正研究,明年免費為12歲以下兒童打流感疫苗,相信成本不會很大。

食物及衛生局長周一嶽估計,現時全港有約100萬名十二歲以下兒童,如果全數為他們免費注射預 ...

民房

回覆 #1 bebe1217 的文章

權威醫學雜誌《刺針》(Lancet)刊載一項醫學研究,美國的研究人員說,服用紫錐花(echinacea)草藥可以把患普通感冒的危險降低一半;而專家相信紫錐花可以提升人體免疫力。

領導這項研究的美國康涅狄格大學藥劑學系的科爾曼博士,把14個對紫錐花抗感冒性質的研究綜合起來。在14個研究中,其中一個是研究人員把紫錐花與維生素C結合使用,結果患感冒的危險降低86%。而單用紫錐花能使患感冒的可能性降低65%。而紫錐花使患普通感冒的風險降低了58%,康復的時間也縮短一天半的時間。

此外,即使病人直接感染最長的感冒病毒:犀牛病毒,紫錐花也能降低感染率35%。

研究人員的報告指出:「超過二百種病毒可以造成傷風,紫錐花對犀牛病毒的效果一般,但對其他病毒的效果則較為顯著。」他們發現含有紫錐花的產品超過八百種,這種植物的不同部位都可以入藥,也為不同產品所採用。不過,專家說,產品的安全性和成分結構仍然需要進一步檢驗。

植物不同部位都可入藥
 紫錐花原產北美,是十九種相關植物的合稱。專家相信,紫錐花的作用可能有助於提高身體的免疫力。

東倫敦大學教授卡特勒說:「紫錐花可以縮短感冒的持續時間,也可以減輕咳嗽、頭痛、鼻塞等症狀。過去人們不建議長期不間斷的紫錐花治療,因為其效果只會維持一兩個星期,在這之後,人們就最好停藥,讓免疫系統單獨運作。」

卡迪夫大學感冒研究中心的艾克斯教授說,這項研究結果是「與感冒的戰鬥中重要的一步」。

感冒(Influenza)就是病毒性感染,不同病毒只要感染上呼吸氣道(鼻腔、口腔與咽喉)就會形成感冒,早期症狀皆類似。患者感染感冒,除了暫時性中耳積液或肺炎外,不常見到其他後遺症。但如果清清的鼻水變成黏綢黃或綠色的鼻涕,便可能受到續發性細菌感染,若無抗生素治療,可能發生急性中耳炎,尤其以嬰幼兒最常見。感冒的徵狀包括頭痛,鼻塞,流鼻水,打噴嚏,喉嚨癢,全身疲倦及肌肉腫痛。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我囡囡止年11月已經打左,打左後有微燒.

原文章由 sky_sky 於 08-3-13 17:47 發表

侯爵府

醒目開學勳章

我今日同女女打左 160

禁止訪問

大宅

我今日都幫阿囡打咗,$160, 總之盡能力, 打咗安心d

首頁

尾頁

跳至