自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

原文章由 shirley73a 於 08-3-14 17:04 發表
你地覺唔覺圖書館d圖書個cover有d痴立立呀...而且仲好污糟tim呀!! 所以每次借完返嚟之後, 我都要用d消毒水抹咗佢先, 然後至攞嚟自己睇或比亞囝睇架...你地有冇呀??!! ...

我第一時間think: 不如幫佢逐頁抹...

抹得來都係時候還書了

大宅

每次都有,所以我借完o既書通常都好乾淨。

我個妹成日都笑我,係做清潔o既,事關我同個囡出街食飯,我會抺枱,細時仲抺埋bb櫈。但我都係見d地方污穢先抺啫,咁都俾人笑。唉!!!

大宅

笑得我標眼水

原文章由 lovelybearbear 於 08-3-14 17:08 發表

我第一時間think: 不如幫佢逐頁抹...

抹得來都係時候還書了

珍珠宮

我感覺係...d書真係好污穢.... 立痴痴咁.... 而家好少新書忝....就算係新...都好快會殘....你唔係用1比99呀???

[ 本文章最後由 tkkmama 於 08-3-14 17:21 編輯 ]

珍珠宮

that's why i seldom bring my kids to the library, i rather buy books from the book shops. but i will clean the books before read.
原文章由 tkkmama 於 08-3-14 17:20 發表
我感覺係...d書真係好污穢.... 立痴痴咁.... 而家好少新書忝....就算係新...都好快會殘....你唔係用1比99呀???

男爵府

多數都有, 用酒樓送的濕紙巾抹吓面同底, 當然無遂版抹啦 . 因為我次次係北角街市個圖書館借完書, 自己隻手都黑晒. 加上我同亞囝習慣睡前睇書, 所以d書多數會放係床上. 唔抹唔得.
原文章由 shirley73a 於 08-3-14 17:04 發表
你地覺唔覺圖書館d圖書個cover有d痴立立呀...而且仲好污糟tim呀!! 所以每次借完返嚟之後, 我都要用d消毒水抹咗佢先, 然後至攞嚟自己睇或比亞囝睇架...你地有冇呀??!! ...

複式洋房

抹 抹 抹 抹 抹 抹 抹 抹 抹 抹 抹

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無特別抹, 因為版版都咁........
唯有睇完洗手啦!
原文章由 singmumm 於 08-3-14 05:29 PM 發表
抹 抹 抹 抹 抹 抹 抹 抹 抹 抹 抹

已刪除用户

男爵府

大廚勳章

太DIRTY!我次次都用清毒藥水抹過先睇

男爵府

好媽媽勳章

一定抹mouth:

伯爵府

好媽媽勳章

死啦, 我同呀女去咁多次都無抹架, 唔得啦以後都要抹啦, 依家d 菌仲咁勁tim, 都係安全為上.

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我有抹, 因為真在太污遭, 以前通常幹淨d既就抹封面, 污遭既每頁抹, 但我借既係兒童圖書, 好少頁數, 而家工人黎左, 不分新舊都每業抹.

珍珠宮

我諗應該從小教小朋友"千奇千奇千奇, 洗手洗手洗手",
未洗手前唔好摸面部等等
冇理由到佢中學要做project、要到圖書館借書, 做阿媽o既都跟身幫佢抹咩

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

每次借返o黎都先用火酒噴cover(買返o黎都要噴,因係書局見過d人放d書o向地下),借返o黎o既每次睇完要洗手,仲要唔俾個仔上床睇,因為冇可能逐頁抹架!
不過而家o甘形勢,都唔敢借住o羅!睇住屋企自己買d存貨先啦!查實個仔睇得晒d存貨都不得了o羅

別墅

事原我見過n次d小朋友(兩三歲唔着鞋純粹係d阿媽去買餸丟低當遊樂場/托兒所, 將d書當玩具玩果d, 口水鼻涕滴到d書濕哂) ; 我免得過都唔會响圖書館借小朋友書, 避唔到就唯有用消毒藥水抹完至過阿女手!

男爵府

如果d書太dirty就唔借 , 借返黎我就用火酒抺書皮 .

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 jone 於 08-3-14 19:46 發表
如果d書太dirty就唔借 , 借返黎我就用火酒抺書皮 .

可能我少借書, 所以唔覺D書咁污糟
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

男爵府

原文章由 CANDY_SAMSON 於 08-3-14 20:34 發表

可能我少借書, 所以唔覺D書咁污糟

樓主.........我都會抺....起碼安手嗎
小朋友有是...............誰可憐呢///?????????????
駛乜理人講乜.......
只要自己做左安心既野巳ok:p
我都會抺.重要係借新書囉
見太舊都吾會借................
[

首頁

尾頁

跳至