跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人同我一樣,小朋友得工人睇(由出世到依架), 冇老人家看住
個印印做錯嘢,我又唔可以唔話佢(事佢以為做得正確, 繼續咁做), 話又唔可以去到咁盡(除非炒咗佢), 因為怕佢对我個女唔好. 所以就"谷住谷住" .

事原呢排發覺佢做嘢越來越"拿西"及懶, 如清潔得唔汗淨, 呢D都事少,最多叫佢留意,要做番好D, 已經同佢講bb既嘢唔可以dirty要好小心. 点知今朝比我發覺佢將bb條大毛巾同我地D衫褲一齊洗, 我即刻火都黎. 話比佢知由day 1 開始話要分開洗D bb衫 (手洗)同大人衫, 佢話"just towel", 我就再話"D大人衫周圍去同坐D地方, 仲有底衫褲都有细菌架".佢就頭 "dup dup" (唔記得佢有冇say sorry), 發生呢件事之前既星期六佢又比我捉到佢偷偷地係kitchen講电話(已經唔係第一次), 佢以為我末起身.

我同老公講, 老公話洗唔洗請嗰新, 但我諗深一層, 佢都錫亞女, 有心機照顧佢, 所以我唯有包容佢啦, 但係又好辛苦同激氣

大宅

Hi, J.Kong

唔好谷住谷住呀, 對妳唔好呢.

妳不如想想, 香港人係轉數快及記性好. 好多國家的人都唔及. 所以妳工人係想唔到毛巾同衫一樣要分開. 佢唔係有心既. 妳唯有"提醒"佢多幾次. 一係目無表情咁講, 一係就笑笑口講 (當然睇下咩事啦) 解釋比佢聽點解妳要咁做. 至於"懶西"既. 妳唯有扮晒傻帶佢睇下地方有幾dirty, 叫佢即時抺乾淨.

其實我對住印印姐姐有時都好激氣. 我份人仲要好容易情緒激動添...但對住印印, 我學識左先冷靜. 再扮傻去怪責佢. 如情況嚴重既. 我會嚴肅d講幾次. (主要都係解釋原因點解唔岩.唔好咁做) 哈哈, 返工我都未學到咁冷靜呢

因我覺得千其唔好大聲鬧, 始終我個心肝寶貝在她手上. 我無左佢我又"那"手唔成世. 工人都係打工仔. 同我地一樣呢. 都唔想比"老細"鬧, 唯有印印唔記得重覆犯錯既事. 提醒多幾次. 我有時叫佢煮咩野, 回來就佢煮左另一樣野. 呢些情況下咪唔出聲, 一係就扮傻話唔係食"咩"咩?

我個印印仲離譜老點番我做野添. 我好嬲架. 咁佢當時環境有時為左bb及當時無手做. 我咪見招拆招. 扮晒傻.. 抱起bb叫番佢做. 一係無做到. 佢咪自然去做番. (根本係佢的職責)

初初坐月時. 有次c6鬧到印印喊添. 唉.. 我咪又係擔心埋bb的安危.

Jkong, 如情況太嚴重既就真係要考慮換, 如不太嚴重既. 佢照顧到妳囡囡肥肥白白既. 咁不如嘗試比多次機會佢. 同埋唔好為佢而勞氣...傷身呵, 唔好嬲啦~

男爵府

好媽媽勳章

我同您一樣, 都係自己谷住谷住, 做錯事的事件薄越來越厚, 講己講不盡, 現在的心態是, 希望快d約滿, 我另外想辦法, 唔想請工人了, 因為我覺得請其他工人都會係咁, 而我家姐姐算是對BB好好, 所以我已經對工人無晒信心了, 係咁易數少少比您地知啦
1) 過年前, 有兩天我同佢講, 我的bra已經無晒, 快些幫我洗衫, 點知我買2個新bra,都無bra著之餘, 我發現洗衣機內, 有BB衫+佢既衫+佢既bra,一見到我己發癲, 本來我的性格不是衝派了, day one我已經同佢講左, 大人衫不能同BB衫一齊洗, 仲要係佢d衫+bra!!!!!!!如果洗衣機內的衫係我同BB都無咁火滾,最多話係我追佢洗我d衫
2) 講電話不在話o下, 自從佢出左電話之後就出事啦, 半夜三更比我拍門叫佢唔好再講, 快d睡, 有一天晚飯, 我已同佢傾計, 叫佢比d面我地, 我地放假, 請勿講電話, 平日只得佢+BB我地已經不知道, 據我所知, 佢已經出左兩個電話, 其中一個係N95
3) 在數個月前, 佢的表面還是很好的時侯, 因為佢媽媽有病, 我借了錢給她, 剛在薪金扣數後幾天, 可能真的這樣不幸, 近這兩個月, 佢老公有病, 開口問我借錢, okey, 第一次我都借比佢, 點知第二日我發現佢有多一個電話(N95), 剛發現左佢個電話, 仲要即日又問我借多1千元, 故此, 我同佢講, 您有錢出電話, 咁您自已要想辦法, 我無法再幫您了, 佢講到好慘, 話佢媽媽要佢匯錢回家, 因為佢老公要錢醫病, 個女要買奶粉, 講到我好心軟, 但一想起她可以把新電話賣掉便會有錢, 我才覺得我做得正確, 再者, 佢同我講, 佢妹妹在香港打工,正要回家放假, 我再想, 如果她們真的這麼慘, 佢妹妹應該可省機票錢而借比佢, 所以我以後沒有借比佢了
4) 最新鮮這單, 昨天早上, 比我老公發現佢抱住BB在廚房砌豬肉, 我老公立即制止她, 叫她以後不能抱住BB做野, 尤其在廚房拿住把刀tim,同一日比我發現佢用我的沐浴球沖涼, 我其實已經發現幾日, 只不過無証據, 不講出來, 點知, 我昨天問佢係唔係, 佢承認左, 我只能叫佢唔好, 如果想用, 我最多買個另一個比您, 不合衞生

我發現佢自從不用比錢公司之後同出左個電話之後就很多問題, 有些少問題, 我會每次發現都好溫柔講佢知唔好, 但講完又係咁, 唯有長氣d, 所以我而家對佢己經失去信心了, 但係我地個BB係佢手, 所以唔敢發脾氣駡佢, 我老公初時仲話我tim, 但係比佢發現了幾次有問題之後, 佢已經認同我, 還好, 起碼我老公知道不是我的問題

原文章由 J.Kong 於 08-3-17 14:21 發表
有冇人同我一樣,小朋友得工人睇(由出世到依架), 冇老人家看住
個印印做錯嘢,我又唔可以唔話佢(事佢以為做得正確, 繼續咁做), 話又唔可以去到咁盡(除非炒咗佢), 因為怕佢对我個女唔好. 所以就"谷住谷住" .

事 ...
阿pye媽用品屋

大宅

唉,我個工人都係咁,我都無老人家幫手睇,不過我裝咗ip cam,可能有啲阻嚇作用~我都成日比個工人激到cc下,每次我鬧佢之前,我c6都叫我唔好鬧得咁勁,但真係成日谷住,好難頂~

我個工人做野就慢吞吞,又唔醒目,我平時都好少帶埋佢出街,唔係我介意帶佢出街,只係我唔想更激氣,因我唔想要照顧阿仔之餘又要照顧埋佢~ 佢喺屋企照顧阿仔都ok嘅,不過我地平時叫佢做的又做錯(成日日話唔記得),無叫佢做的(或叫佢唔好做的)又走去做~做野又唔小心,試過幾次整爛野,我都試過扣佢錢,我覺得要比佢知道佢做錯野係要受罰的(不論鬧定係扣錢),如果唔係佢會變本加厲~而且唔好比佢覺得你無咗佢唔得,否則會越黎越放肆~唉,打唔到咁多,星期五再傾~

[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

大宅

J.Kong & tinajapan

我們搵印印幫手都係為左照顧BB同唔洗放工番屋企仲要洗紗巾, COOKING, CLEANING......

只要佢唔好傷害BB, 其實洗衫, 清潔等等都係其次.

唔好勞氣啦....錫番啦

有乜唔高興睇唔順眼咪平心靜氣同佢講, 記住你請佢都係為左照顧好亞女.

大宅

見到你咁,又真係要提一提你地,我唔會比我工人出電話,如果佢一定要出的話我會收咗佢,等會放假時先比返佢~而且我都唔會借錢比佢,因好多工人會用呢啲死喬,之後佢會話阿媽C咗要返去唔做等等...總之一切關乎錢銀的都要小心,你的僱傭合約唔好比佢keep,而且僱主的住址證明要收得好啲,如果唔係,佢好易出去借錢,到時追上門就麻煩啦~佢地借錢只需要僱傭合約,身份證同僱主的住址證明,就可以借到了,我始終覺得某啲野可以容忍,但要有底線!!

原文章由 PYEMA 於 08-3-17 15:28 發表
我同您一樣, 都係自己谷住谷住, 做錯事的事件薄越來越厚, 講己講不盡, 現在的心態是, 希望快d約滿, 我另外想辦法, 唔想請工人了, 因為我覺得請其他工人都會係咁, 而我家姐姐算是對BB好好, 所以我已經對工人無晒信心 ...
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

大宅

yes yes 呀~ isaacim

係印印教曉我~冷靜. 唔好激心去面對再平心想想解決方法...我反而擔心係無錢請工人幫手, 將來的事無人知道. 所以會珍惜有工人的日子先

男爵府

好媽媽勳章

係呀, 這點我地都知, 但有時人心夾肚皮, 見佢咁都唔幫佢, 好似不近人情, 但係我地會盡量小心了, 昨天佢至問我老公, 佢個passpost在那, 其實數個月前佢已經問過我, 仲要我在顧傭公司取回passport tim, 但當然我唔會咁做la, 一直都在顧傭公司到, 而且公司在簽合約前已經叫我唔好比佢出電話...等等

所以現在我地要好小心, 我才會想到約滿後不想再請工人lor
因為我地唔想成日提心吊膽, 好唔安心lor

anyway,多謝您提醒

原文章由 ling_piglet 於 08-3-17 15:47 發表
見到你咁,又真係要提一提你地,我唔會比我工人出電話,如果佢一定要出的話我會收咗佢,等會放假時先比返佢~而且我都唔會借錢比佢,因好多工人會用呢啲死喬,之後佢會話阿媽C咗要返去唔做等等...總之一切關乎錢銀的都要小心,你的僱傭 ...
阿pye媽用品屋

大宅

J.Kong,

唔好咁激氣,我都唔記得同你講有次我個姐姐差D俾咗D煲“濃”咗o既粥俾我個女食o添,我返工(你都知我返工時間啦)我老公因為呢排home office,一出房門就發現有“濃”味,之後就即刻打俾我話D粥“濃”得好勁,我就叫老公同個工人講唔好俾粥BB食俾奶啦,(我叫我老公唔好鬧姐姐)我放工返到屋企,未開口個工人都差唔多喊,(因為我叫老公叫工人唔好洗個煲住,等我返o黎看看有幾“濃”)可能係咁佢就好驚。

我都無鬧佢,老實講我個皇牌(我個女)好跟佢,我就問佢點解會煲“濃”平時你都無咁,佢當然驚到死啦,佢話佢去咗洗手間又無關到火,我就問佢D粥“濃”咗你會唔會俾你個仔食呀,(因為佢有個仔,佢就話唔會)我就同佢講你記得當BB係你個仔咁就得o家啦,有時佢o地真係要有角色代入,佢o地先會明羅。

好彩老公係屋企,如果唔係我都唔知佢會點處理,所以我就加多句第時煲“濃”咗唔洗驚,你開翻奶俾BB食就得喇。

印印轉數真係慢無咁醒,不過我就覺得佢0地對BB都有愛心,但衛生方面就差D。我都無咩特別要求,最重要係對我個女好就得,好像有時亞女扭計,我打佢手仔,當然好細力,我個姐姐都即刻話,太太唔好啦,有時佢都無幫我收拾床o家,但一星期換床單就有。

[ 本文章最後由 Smallpigbb 於 08-3-17 21:36 編輯 ]

大宅

Smallpigbb,咁又唔係咁講啦~煲濃粥係唔緊要,佢照餵bb已經唔啱,但最大問題係家居安全呀!佢唔記得熄火好嚴重呀,個bb同佢喺屋企,你真係要教導佢唔可以再發生呀~

原文章由 Smallpigbb 於 08-3-17 21:30 發表
J.Kong,

唔好咁激氣,我都唔記得同你講有次我個姐姐差D俾咗D煲“濃”咗o既粥俾我個女食o添,我返工(你都知我返工時間啦)我老公因為呢排home office,一出房門就發現有“濃”味,之後就即刻打俾我話D粥“濃”得好勁,我就叫老公 ...
[/link]

大宅

原文章由 tinajapan 於 17/3/08 03:15 PM 發表
Hi, J.Kong

唔好谷住谷住呀, 對妳唔好呢.

妳不如想想, 香港人係轉數快及記性好. 好多國家的人都唔及. 所以妳工人係想唔到毛巾同衫一樣要分開. 佢唔係有心既. 妳唯有"提醒"佢多幾次. 一係目無表情咁講, 一係就笑笑 ...

tinajapan, pyema, ling,isaacim,smallpigbb,

我既心情平服晒啦. 因為今朝早谷住度起, 返到公司即刻同D同事講, 等老公起咗身再打比佢同佢傾,老公就話唔好再"插"佢啦, 呢排佢成日做錯,再插就怕佢報復係個女度就大獲, 若再有少問題先記底,等老公話(因為會怕男主人多D).

tinajapan, 你講嗰D扮傻,我都做過唔少,佢小事我係唔會鬧, 我只會話比佢知, 例如邊度佢無洗,唔汗淨,就叫佢做番佢,我都唔想佢做得唔開心或者hard feeling.

之不過近排發覺佢做得嚴重mistakes都好多, 例如比魚亞女食有兩次都比我捉到有骨,第一次我好傻咁輕輕話佢, 事后我已經自己諗咁輕輕話吓,會唔會佢唔知嚴重性呢,点知無幾耐又一次有骨事件, 我就責問佢点解会咁,知唔知會啃死bb架,佢又話知. 所以有時我真係唔知有D嘢做錯咗,我啃左佢唔出聲定照話(可能好多),我覺得要depends你個工人受邊套同自唔自律.

pyema, 你嗰件都好誇張姐??!!! 比我都唔會借錢比佢,因為大忌,呢D大話都聽得多,費事烦. 我嗰個有叫個我提早兩日出糧比佢錢返鄉吓,我就無所謂,借錢一定免問.

ling, 我都有 install IP cam, 廳 only. 我都以為有阻嚇作用, 点知佢先一排比我見到佢攞住电話坐係sofa講 (可能忘形,因佢知有cam), 我見佢講咗好耐, 我打返去,佢仲繼續講唔接电話, 之后我睇住佢講完我就再打,我問佢点解係度傾电話仲唔接电話, 當然又係好多excuse 啦. 我之后同佢講, 以后要講唔係唔得, 用屋企電話一定要問過我. 佢 day 1 嚟,係 agent 面前已話比佢知唔好出電話,費事佢working hour掛住煲粥, 不出個幾月,佢都照出,又話佢家姐幫佢出 for emergency only. 佢自动報案,我都算數,無出聲. 但係佢又好蠢咁同我傾計時, 透露咗日頭同家姐 or 家人 or friend 傾咗Dセセ物物,我都隻眼開隻眼閉, 做掂野就算. 点知越嚟越離普, 我地係屋企,你都偷偷傾,係咪 challenge 我底線吖 ??!!

isaacim, 我都心明佢湊得佢個 real boss 掂, 我都算數. 我自己有時嬲佢想話佢既時候都會諗吓点樣講好D,又或者同自己講,講得咁盡係咪要炒佢吖, 唔係就無謂咁激 or 忍咗算.

smallpigbb, セ你又有單勁野呀, 我諗你都好好脾氣, 比著我唔知會点 handle 呢. 我都唔洗我個工人執我房架, 因櫃無lock唯有lock門, 連床單我都自已換, 間唔中佢先至幫我抹房地下.所以其實佢係屋企都好 free.

有時真係唔明白点解比錢請人要咁谷起,兼鬥智鬥力,都幾辛苦.
我成日叫我老公搬近我亞媽度, 我亞媽都話工人要揾人睇吓好D,怕佢对bb唔好. 但係老公鐘意住九龍唔鐘意住香港呢.......

大宅

J.Kong,

宜家心情好番d....唔好谷氣, 我個朋友在實惠買左個夾萬, 可放A4 SIZE, OK 嫁, around $700-800, 佢都係因為請左工人先買, 你可以去睇下

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

J Kong,

你嘅心情平服晒就好啦!:)

我個印印都做咗差唔多四年, 之前係用賓賓, 所以呢個黎果陣真係覺得好大分別!屋企前所未有咁乾淨, 可以話係好勤力!

到亞仔出咗世, 真係多咗好多嘢做, 亞仔有時半夜又唔訓, 依家日頭又訓得小, 我見到佢都辛苦, 朝朝六點起身, 洗衫燙衫打掃洗地....所以有時我會叫佢趁亞仔日頭訓果時佢都休息吓 (當然係做晒要做嘅嘢先啦). 可能我唔洗返工, 深深感到全日照顧BB同屋企都真係好辛苦架, 加上亞仔無時停, 我自己都頂佢唔順架 .

有時如果見佢做錯嘢, 我都會鬧吓, 但我有時我會問吓佢有冇唔開心, 有冇D乜嘢問題等等, 等佢覺得如來都有人關心佢。不竟人海茫茫可以同埋一齊住, 都係一種緣份黎架

[ 本文章最後由 fishmum 於 08-3-18 09:29 編輯 ]

大宅

J.Kong, 點解你唔收咗你工人電話, 等佢放假先比番佢? 咪同佢講驚佢唔能集中精神睇bb囉, 而且講真bb依家四圍爬真係睇少眼都唔得, 都係費事有咩意外o者~ 而且佢仲咁放肆唔聽電話, 真大膽喎, 比我實丙佢~ 如果我有咩緊要事搵佢咁點呀?

而且我都會叫佢煲魚粥比bb, 不過好少(因我地懶 )因如果煲親魚粥, 我會叫佢搵骨, 之後我c6會再搵一次, ok先比bb食, 有時佢都會搵漏, 不過我諗佢都唔想, 只不過真係會睇漏眼~ 所以為安全計, 我只是一星期比bb食一次三文魚~ (唔駛搵骨, 好啲)

原文章由 J.Kong 於 08-3-18 00:58 發表
...
ling, 我都有 install IP cam, 廳 only. 我都以為有阻嚇作用, 点知佢先一排比我見到佢攞住电話坐係sofa講 (可能忘形,因佢知有cam), 我見佢講咗好耐, 我打返去,佢仲繼續講唔接电話, 之后我睇住佢講完我就再打,我問佢点解係度傾电話仲唔接电話, 當然又係好多excuse 啦. 我之后同佢講, 以后要講唔係唔得, 用屋企電話一定要問過我. 佢 day 1 嚟,係 agent 面前已話比佢知唔好出電話,費事佢working hour掛住煲粥, 不出個幾月,佢都照出,又話佢家姐幫佢出 for emergency only. 佢自动報案,我都算數,無出聲. 但係佢又好蠢咁同我傾計時, 透露咗日頭同家姐 or 家人 or friend 傾咗Dセセ物物,我都隻眼開隻眼閉, 做掂野就算. 点知越嚟越離普, 我地係屋企,你都偷偷傾,係咪 challenge 我底線吖 ??!!
...
[/link]

大宅

講起工人, 我都有好多嘢想呻…

我呢, 係因為生咗阿女, 所以先請工人. (如果唔係, 我呢世都唔會請工人)
做嘢方面, 我個阿bun叫做有”耳性”, 講過嘅都會記得, 家務, 煮飯, 湊阿b完全ok, 當然亦都係因為我每樣要寫得清清楚楚俾佢跟, 所以佢一直都無咩犯大錯.
初初我仲以為自己執到枝好籤, 點知… 天下阿bun一樣黑, 做嘢ok, 但係d共通陋習係無得改, 走唔甩, 例如勁鍾意講大話唔貶眼, 做錯事唔係斷正一定死撐, 再唔係就流眼淚搏同情.
第一次都話俾佢呃到, 之後見佢次次都係咁我都無佢咁好氣, 費時望佢.
原先諗住請個海外賓, 年紀大d會無咁“心 野” , 無咁易學壞, 但係佢第一個月已經呃我錢 (幾十蚊), 仲要係第一次俾錢佢過手就出事, 從此以後買送同家庭用品我自己負責, 唔想再同佢因為錢銀嘈.
亦避免佢落街買嘢帶嚟其他問題.
之後就秘密出電話唔話我知, 到我識穿咗仲要捉我字”室”話果部舊手提係佢親戚俾, 所以我問佢”你”係咪買咗部”新”電話佢咪死都答NO囉! 我聽到簡直火都嚟. 當初我都話佢出電話我要keep, 放假先俾返佢, 但係佢出咗你都唔知啦, 除非你日日check佢d嘢. 仲有, 佢哋d朋友會好幫手, 成日有好多舊電話俾佢, 我其實好早已經知道我工人有多過一部電話(佢以為我唔知), 一部預咗俾你收, 另一部留返自己得閒用. 我問過agent, 佢哋話呢樣嘢好難完全避免, 因為有人試過收咗6部電話個工人仲有辦法有第7部, 所以, 依家每日我咪繼續同佢做戲, 收咗佢部電話, 夜晚佢做晒嘢就俾番佢用. 不過只限send 短訊, 唔可以講. 從另一個角度睇, 可以話佢如果真係日頭會偷雞用都唔會咁放肆, 因為suppose我收起咗佢部電話, 佢唔應該有電話用.
跟住無耐又話佢老豆俾車撞, 問我借7仟蚊做手術. 我一蚊都唔借, 叫佢有咩困難搵agent幫手,之前兩日仲連戲做到好傷心, 一話無錢借即係變臉, 好似完全當咩事都無發生,
最新搞作係要放假返菲律賓, 大佬, 嚟咗一年就話要放假, 我講明機票錢係佢出佢都要走…
有無人可以幫我 :
1) 係咪要捉佢去打針以防佢大肚返嚟? 其實佢都35歲, 有4個仔女, 佢仲話佢己經做咗絕育手術…
2) 枝針係咪要早d打先有效?

大宅

conb,

我工人姐姐都有2部電話, 我day one 開始就無收佢電話, 第一次請工人都唔知可以收佢電話, 見佢唔過份就算

我諗你同佢打避孕針穩陣d, 佢話扎左姐, 點知有無講大話架!
印印性觀念好隨便架, 就算結左婚, 女人可以男朋友, 男人又有幾個女人, 呢樣野印證係我工人身上啦......因為我個印印就係香港有男朋友, 但佢已經結左婚有2個仔女, 呢樣就令我最頭痛既野!見你地講開我至講咋~ 早排日日係家傭版浦, 都係為左密謀對策, 唉, 結果都係唯有叫自己接受佢呢樣野囉~

大宅

如媽, 聽你講完, 我都覺得請到呢個工人係一種緣份, 我以前見人地有工人一齊出街, 叫佢坐開啲食呀, 對工人呼呼"喝喝", 我諗我如果有工人一定唔會咁做, 一定對佢好似一家人咁, 一齊食飯, 如佢做哂家務, 可以一齊睇電視呀, 等等... 但當我請了工人後, 我發覺都係做唔到, 唔係我做唔到, 而係佢做唔到, 佢初初黎, 我問佢一齊食飯定自己在廚房食, 佢話要在廚房食, 咁除佢喜歡啦~ 星期六做哂家務, 又里喺房或廚房, 我成日叫佢出黎座, 佢又座埋一二邊, 唔同我地呀bb玩; 同佢一齊出街, 佢又自己慢慢行, 我地同佢隔成條街, 佢好似自己出街咁~ 咁你話點好呀~ 好似我家姐咁講, 你當佢一家人, 人地唔係咁諗都無辦法~~ 所以用完呢個, 我打算轉第二個, 博一博都好~

原文章由 fishmum 於 08-3-18 09:28 發表
J Kong,

你嘅心情平服晒就好啦!:)

我個印印都做咗差唔多四年, 之前係用賓賓, 所以呢個黎果陣真係覺得好大分別!屋企前所未有咁乾淨, 可以話係好勤力!

到亞仔出咗世, 真係多咗好多嘢做, 亞仔有時半夜又唔訓, 依家日 ...
[/link]

大宅

原文章由 ling_piglet 於 08-3-17 21:45 發表
Smallpigbb,咁又唔係咁講啦~煲濃粥係唔緊要,佢照餵bb已經唔啱,但最大問題係家居安全呀!佢唔記得熄火好嚴重呀,個bb同佢喺屋企,你真係要教導佢唔可以再發生呀~

...

姐姐就話唔會俾BB食D“濃”粥,我都有同她講記得做其他o野之前關咗火先。

大宅

conb,

我bun bun最近都話想放假, 佢既理由話c6要到台灣工作, 想佢出發前見下老公. 初初我覺得都okay, 口頭答應咗佢, 但日期由我定, 因為我又要搬, c6同我4月又要出差. 但之後發覺原來好多bun都用呢個execute黎放假. 攬到我覺得佢出古惑. 我現在仲煩緊唔知點好.

1. bun bun sofar 真係好okay. 照顧到我b豬肥肥白白. 又時時教b豬讀書, 我兩家既媽咪都好滿意佢.

2. 煑餸由初初好難食到現在好好食.

3. 衛生程度算okay. no complaint

4. 一般既家務做到哂.

5. 都算有heart做野. 有次sunday我病咗, 佢放完假返黎知道後問呀sir點解唔call佢等佢早啲番黎幫手.

6. 好聰明. 好學, 新野一學就明.

問心講, 我同c6同一家人都好中意佢好啺佢. 所以唔想失信於佢. 但係又好担心佢一去不返. 因為聽講好多本事既bun會搵工到canada做, 人工高又工作時間短. 機票錢佢冇問我比, 問都唔比. 因為我始終覺得工人係工人, 錢銀既野均真啲好. 如果佢真係要放我都會要佢打針. 唔怕一萬, 只怕萬一.

原文章由 conb 於 08-3-18 10:15 發表

我呢, 係因為生咗阿女, 所以先請工人. (如果唔係, 我呢世都唔會請工人)
做嘢方面, 我個阿bun叫做有”耳性”, 講過嘅都會記得, 家務, 煮飯, 湊阿b完全ok, 當然亦都係因為我每 ...

大宅

吓, conb, 黎咗一年就要放假返去? 可唔可以唔比佢放? 或者你叫agent同佢傾下, 因小心佢一返去唔返黎呀, 又或者大咗肚就麻煩啦, 打避孕針都好, 不過預早幾多打就唔知, 你可以去"論盡家傭"到問下, 不過, 你真係睇下佢可唔可以唔放, 好似我二嫂個工人又話阿爸入咗醫院, 又借錢, 又話要返去睇佢等等, 我二嫂叫agent同佢傾, 話無人照顧到bb, 佢地放唔到假, 諸如此類, 最後都無比佢放~
原文章由 conb 於 08-3-18 10:15 發表

做嘢方面, 我個阿bun叫做有”耳性”, 講過嘅都會記得, 家務, 煮飯, 湊阿b完全ok, 當然亦都係因為我每 ...

[ 本文章最後由 ling_piglet 於 08-3-18 11:21 編輯 ]
[/link]

首頁

尾頁

跳至