跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

我地6月會從香港move到澳門,唔知有無其他媽媽都是在香港來澳門的呢?一齊傾下啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

大把...依度個媽咪會..過半數都係係hk黎澳門既媽咪

侯爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 WanSze 於 08-3-23 20:09 發表
我地6月會從香港move到澳門,唔知有無其他媽媽都是在香港來澳門的呢?一齊傾下啦!

hi,我係上年5月頭係hk過來架mo架,你有小朋友嗎?我住佐就黎1年啦,但都唔係好習慣.

別墅

hi, me too.

i've been here for two years la.

珊瑚宮

原文章由 xaolin 於 08-3-23 20:47 發表

hi,我係上年5月頭係hk過來架mo架,你有小朋友嗎?我住佐就黎1年啦,但都唔係好習慣.

有乜唔慣丫

侯爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 月希 於 08-3-23 20:52 發表

有乜唔慣丫

好悶,沒親戚朋友,又沒街行,樣樣野都貴過hk,我住氹仔.

珊瑚宮

原文章由 xaolin 於 08-3-23 20:56 發表

我都係丫..好悶,冇親戚朋友...
不過頭一年我仔仔重細..佢坐車仔我都dayday同佢去八佰伴或新馬路...
大d就去公園比佢走下咁

朋友就係係bk依度識既多囉..

都ok...我都幾慣..我住左係度5年啦..不過重有好多地方唔熟

[ 本文章最後由 月希 於 08-3-23 21:08 編輯 ]

侯爵府

原文章由 月希 於 08-3-23 21:06 發表

我都係丫..好悶,冇親戚朋友...
不過頭一年我仔仔重細..佢坐車仔我都dayday同佢去八佰伴或新馬路...
大d就去公園比佢走下咁

朋友就係係bk依度識既多囉..

都ok...我都幾慣..我住左係度5年啦..不過重有好多地方唔熟 ...

住佐甘久啦,甘幾時先搬返hk架.

複式洋房

悶就出黎飲茶啦

原文章由 xaolin 於 08-3-23 20:56 發表

侯爵府

原文章由 無憂島 於 08-3-23 21:37 發表
悶就出黎飲茶啦

hi,好啊.有時間就約我啦.

大宅

give me 5 啦!

早幾日見到兩舊節瓜仔都要$19.... 攪到我呀媽黎探我時我叫佢響香港買d 節瓜比我...

不過我同事話, 如果冇車, 係唔會enjoy 澳門架. 可能我都係因為冇車.

[ 本文章最後由 pluie 於 08-3-23 22:44 編輯 ]

珍珠宮

hi,

我黎左半年,為左同老公團聚, 做番嘢(之前冇做一年)..
依家長週就一家人去outing, 一般都係石排灣/路坏/黑沙/macau買嘢咁, 短週就返hk,都幾頻"pok".

好多謝咁多位喺lee度既ma咪畀多好多資訊我地...
唔使做盲婆..

我地住氹仔, 係law, 啲嘢大部分都貴過hk, 不過為左近返工, 都ok.

喺氹仔揸車, 的確幾方便, 我地个个weekend都去金都飲茶, 因為阿仔鐘意食馬拉糕, 架車就咁泊喺出面就ok, 好爽..

不過遲啲進進大啲,lee度碓係太dry了, 可能要个个weekend返hk找節目.

[ 本文章最後由 Happy小米 於 08-3-24 00:03 編輯 ]

別墅

我又ok bor, 係悶d lor, 可能個囡未返學啦, 所以好忙, 無其他媽咪講到咁悶, 個囡嚟緊呢年要返學, 不過都係am, 唔知會點呢, 或者我太憎我老爺奶奶啦,
我覺得搬咗過嚟唔駛見咁密, 好開心.

[ 本文章最後由 澳門傻媽媽 於 08-3-24 00:14 編輯 ]

珊瑚宮

原文章由 xaolin 於 08-3-23 21:15 發表

住佐甘久啦,甘幾時先搬返hk架.

唔知丫
我又冇乜所為...最緊要一家人住埋一齊..

珊瑚宮

原文章由 xaolin 於 08-3-23 22:11 發表

hi,好啊.有時間就約我啦.

依個week停左..下個week應該又會約一班全職媽咪一齊飲茶...多數thur或fri..多d上黎留意下啦

珊瑚宮

原文章由 pluie 於 08-3-23 22:41 發表

give me 5 啦!

早幾日見到兩舊節瓜仔都要$19.... 攪到我呀媽黎探我時我叫佢響香港買d 節瓜比我...

不過我同事話, 如果冇車, 係唔會enjoy 澳門架. 可能我都係因為冇車. ...

你係邊買餸
我平日一次買2,3日餸

半斤菜心,半斤白菜,幾個薯仔,蕃茄,紅蘿白,西蘭花..節瓜..等等...加埋都係20幾左右咋喎

珊瑚宮

原文章由 澳門傻媽媽 於 08-3-24 00:11 發表
我又ok bor, 係悶d lor, 可能個囡未返學啦, 所以好忙, 無其他媽咪講到咁悶, 個囡嚟緊呢年要返學, 不過都係am, 唔知會點呢, 或者我太憎我老爺奶奶啦,
我覺得搬咗過嚟唔駛見咁密, 好開心. ...

我都ok架....仔仔返學未返學...我都過得幾好
可能我懶..我係hk時都係咁無所事事...依家係澳門重要自己做家務..一定唔會悶囉

侯爵府

原文章由 月希 於 08-3-24 11:30 發表

依個week停左..下個week應該又會約一班全職媽咪一齊飲茶...多數thur或fri..多d上黎留意下啦

唔明(全職媽咪)個意思???

大宅

全職媽咪 = 唔使返工做野既果班阿太

侯爵府

原文章由 iris_mui 於 08-3-24 12:01 發表
全職媽咪 = 唔使返工做野既果班阿太

明白晒,我以為(全職媽咪)係指有職業工作果d,我係全職c9.

首頁
12345...8

尾頁

跳至