跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

你地半夜訓在床餵, 定係坐起身餵? 有無餵到訓著左覺?

為左小朋友, 大家辛苦d都要努力呀!!!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有時訓響床餵, 有時起身餵. 起身餵時唔會訓著, 訓響度時會訓著, 連bb 都好訓d, 不過自己會訓唔林, 怕責親 bb 或者焗親佢, 不過我已經唔將自己張被 come 住 bb, 各親用自己既被.

別墅

日及夜都訓係床餵, 實在太辛苦, 3小時餵一次, 當然有訓著左到天光.

大宅

我多數坐o係床上面餵, 試過夜晚餵餵下自己訓著左, 不過好彩好快醒返

餵奶都唔係問題, 我覺得掃風仲煩, 成日掃極亞B都唔"ur", 有幾次1放低亞B落床仔, 亞B就吐幾啖奶喇....

有時真係覺得幾辛苦

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

夜間我會在廳拉哂curtains,開住個TV坐係sofa上餵,因為我要計住BB食左幾耐奶,怕在床上餵好易瞓著。不過我個BB食完凌晨2餐奶後,通常早上7點幾又話要食奶,不過通常都係食少少就瞓,又因為我之前已經同佢大戰左1-2小時,所以就瞓係床上餵奶,順便佢瞓我又瞓。

日間就睇下咩人在家啦!如果只有我同老公,就又拉埋curtains坐在sofa邊睇TV邊餵奶,無咁悶;如果係奶奶/陪月在,我就唯有推回房內坐床餵啦!如果有客人來探BB,咁我唯有餵奶粉,因為真係唔方便用1-2小時在房內餵BB呀!

不過餵人奶真係好累,但為左BB,我盡最大努力啦!好彩佢食奶時間開始穩定d,我開始摸到自己可以幾時趁機休息及做私人事務。

男爵府

我在工人/奶奶/我媽面前都係照餵奶架, 無特別走入房, 另外我谷奶時就 bump 定出黎, 累時比工人用奶樽幫手餵bb, 或者知道有客人黎探bb, 都會之前 bump 定d奶出黎, 盡量唔補奶粉.

我反而d手指關節好痛, 背又痛, 你地有無咁既情況?

我朋友在e院做, 特登打電話比我, 提我一定要餵人奶, 因為佢間e院有個bb 3星期大, 腦炎入左深切治療, 個媽媽係餵奶粉, 所以抗體都小d, 提我要比多d母乳抗體bb, 等bb抵抗力強d, 打底流感, 所以你地都要堅持, 可以既話, 唔好補奶粉, 盡量全母乳喇!

別墅

我生咗11日喇, 仲未完全上奶, 每次餵完阿B佢都唔夠飽, 點算?
你地幾時上奶呢?我已有飲魚湯, 通草, 但都係咁, 成日食完都要補奶粉, 好沮喪啊!

子爵府

原文章由 PINKAVA 於 08-3-18 20:34 發表
你地半夜訓在床餵, 定係坐起身餵? 有無餵到訓著左覺?

為左小朋友, 大家辛苦d都要努力呀!!!!!

我習慣坐起身餵,訓在床餵怕訓著覺‧

珍珠宮

我都有試過泵奶出來俾BB飲,不過我泵成2-3小時都係得1安幾奶唔夠2oz俾BB,唔知係咪正常,定係我未上哂奶呢?

原文章由 PINKAVA 於 08-3-19 13:31 發表
我在工人/奶奶/我媽面前都係照餵奶架, 無特別走入房, 另外我谷奶時就 bump 定出黎, 累時比工人用奶樽幫手餵bb, 或者知道有客人黎探bb, 都會之前 bump 定d奶出黎, 儘量唔補奶粉.

我反而d手指關節好痛, 背又痛, 你 ...

大宅

坐係到餵,因為我都驚自己訓著,
而且計唔到每次餵,佢食幾耐~~~

大宅

原文章由 Freesia_cat 於 08-3-19 13:47 發表
我都有試過泵奶出來俾BB飲,不過我泵成2-3小時都係得1安幾奶唔夠2oz俾BB,唔知係咪正常,定係我未上哂奶呢?

I have the same problem! it's already the 12th day!
點樣先叫上哂奶?

男爵府

今日去左健康院見e生, e生話千期唔好以為bb唔夠飽就補奶粉比佢, 因為你越補奶粉, bb吸啜人奶就越小, 咁就更難上奶了。

我生完第2-3日就谷奶到有d燒, d奶多到要倒出黎(因為在e院, 無得save起d奶), E院d姑娘都話side晒d人奶, 但又無辦法。

另外, 我今日又問e生, 如果 bump 人奶出黎餵bb, 會唔會越 bump越小, e生話只要我地定時去 bump 奶, 同 bump 密d, 埋身啜同 bump既效果都一樣既, 用 bump 就可以知道bb飲左幾多安, 但唔好處係bb唔知飽, 怕bb初時會超重, 同埋用奶樽就多功夫d。 埋身啜既話, bb飲到累就=飽, 又省工夫。

仲有樣野提提大家, e生話, 雪過既奶係唔使用熱水坐暖架, 因為用熱水坐過既奶, 會死左好多活細胞(有營養既成份就流失), 只要用水喉沖到d奶唔冰凍, 就可以比bb飲架喇。

如果你地唔夠奶, 試下比密d bb 啜, 唔好等bb喊先比bb飲, 另外要飲大量既水(我係一邊餵奶, 個口自然好乾, 一定要飲水), 再唔係就飲媽媽奶粉都對上奶有幫助。

我bb e+ 2 weeks, 我每次 bump 奶就可以每邊 bump 2oz, 共4oz, 唔知算唔算多, 不過e生就話每次飲到3oz都足夠。

別墅

我都係泵出嚟餵, 一來自己有時可以偷下雞俾人幫下餵, 二來可以真正知到bb食咗幾多...

我諗我都係差不多做全泵奶媽架喇...

之但係, 想問你地有冇好似越泵越少?

醫院的姑娘話, 定時定候(eg. 3小時)泵就會長泵長有, 但係我如果唔係隔耐少少先泵(eg. 4~5小時), 我就只係泵得1~2oz度...

You are very special, There is no one just like you
Created by the Master, God made you to be you
You are very special, Exclusively designed
You are very special, And I'm so glad you're mine

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有時我都想轉泵 d 奶出黎, 起碼 bb 食幾多都知, 不過又懶洗野. 有時埋身餵又搞到周身都濕晒~ mouth:

男爵府

半夜多數坐o係度餵,
我怕自己會訓著左呀~~~

男爵府

原文章由 cowHome 於 08-3-19 16:26 發表
我都係泵出嚟餵, 一來自己有時可以偷下雞俾人幫下餵, 二來可以真正知到bb食咗幾多...

我諗我都係差不多做全泵奶媽架喇...

之但係, 想問你地有冇好似越泵越少?

醫院的姑娘話, 定時定候(eg. 3小時)泵就會長泵長有, ...

你有無搓鬆個乳房先泵呀? 仲要泵到差唔多完既時候, 你用手推下個胸丫, 又會多d奶出架喇. 同埋你1-2oz 係一邊定2邊加埋呀? 如果係一邊, 都差唔多啦.

我都覺得泵出黎餵舒服d, bb食一快d, 3oz 奶半個鐘內食完, 如果埋身餵, 起碼食成個鐘, 腰骨都坐到痛埋.

伯爵府

我係PUMP出黎餵, 一日都可以有兩餐人奶食, 其餘補奶粉.

由於湊住個2歲幾既大囡, 一日PUMP得4次, 已經係極限了.

希望阿囝食到幾多(人奶)就幾多啦!

大宅

你地用完奶樽餵人奶, 亞B再埋身吸乳頭時有無扭計呀?

我星期日餵過奶樽後, 亞B之後埋身食幾餐都慢左好多, 攪到我而家都唔敢用奶樽住

珍珠宮

今日下午因為我父母要來,今朝我又泵定人奶出來先啦!我係兩邊加埋1小時泵左安幾奶,已經比之前有進步啦!不過我朋友話咁我未上奶,佢話真係上奶唔會泵咁耐先咁少...... 我都係咁諗,以咁嘅速度,我返工後點趁lunch time泵奶呀?

唉! 我個仔係唔肚餓就唔食奶的,佢寧願瞓覺同玩,等真係餓啦先食,所以我根本唔可以密d餵佢去stimulate自己。不過我睇其他媽媽講,如果BB一邊食30分鐘,其實都夠人奶wor...... 朋友話人奶份量唔可以同奶粉比較,BB食人奶份量係較少都夠食的,同埋如果BB真係有6-7塊濕濕尿片就ok啦!

珍珠宮

我個仔有度好,就係無nipple confusion,埋身餵好,用奶瓶好,總之有嘢食就ok!

原文章由 lou218 於 08-3-20 09:36 發表
你地用完奶樽餵人奶, 亞B再埋身吸乳頭時有無扭計呀?

我星期日餵過奶樽後, 亞B之後埋身食幾餐都慢左好多, 攪到我而家都唔敢用奶樽住

首頁
12345...12

尾頁

跳至