婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我剛生左個女,我亞媽幫我湊左2個月,但因為身體唔好,所以一早講左淨係陪我坐月,所以一早c6搵左99幫我湊亞女,佢一口答應,但原來~~~~

我99只係做左3日,就俾我c6抄左啦,原因係:

(1) 唔識沖奶(包括摑奶粉--要平殼,但佢求奇筆一羹就算,搖奶時好似bar tender咁上下左右搖,所以起左好多泡)
(2) 唔識掃風
(3) 唔識沖涼,叫佢同亞女洗頭洗得乾淨d,佢話,日日都要洗架啦,求奇得啦--當時我c6都在場~~
(4) 唔識換片,仲換得好慢,我食完飯,佢去換片,我去執碗,洗碗,抹碗,擺好,佢都未換完一條片~~~所以有一朝因為換得慢,我亞女"黃豬射尿",成身濕晒,又唔同我講,自己亂去搵衫,好彩唔係好凍,唔係我個女就會冷親啦~~~
(5) 無衛生意識,成日叫佢開奶前/換片後/抱亞女前要細手,仲要用鹼液個隻,但佢可以換完片,唔洗手就去開奶,叫佢去洗,居然話換片前洗左啦~~~~個女嘔左奶(我地用個兜仔裝住),d奶居然倒係洗手盤就算,哇,個洗手盤會用來洗面架,點得呀,我問佢嘔左幾多,因為我地要記錄亞女飲奶份量,佢竟然話不如倒返落個奶樽去量度啦~~~
(6) 中午同晚餐,係我煮俾佢食,我12:45食lunch,7:00食dinner,話我食得早,又話自己lunch唔慣食飯,鍾意食粉面喎,我之前問佢想食咩,又話無所謂,但轉頭又有說話聽~~~
(7)永遠係我c6面前唔會有說話, 但c6一返工,就有好多野聽,成日話"唔係咁架,我當年點點點~~求奇得啦~~~而家好似坐監咁,無自由呀~~~bb唔駛用紗巾,用祝君早安毛巾就得啦~~~"
(8)粗言衊語,因為我亞女飲奶慢,要"乙水"先肯飲,佢就同我個女講"乙水"你飲奶好似嗌契弟咁~~~~

我地都教左佢好多技巧,但示範俾佢睇時,佢又掛住睇電視,我老公激好氣,熄左個電視,叫佢留心學,但實習左3日都唔得,我地怕我返工後亞女會有事,所以決定炒佢~~~

同佢講,佢唔覺得突然喎,好似預左咁(好似係故意做得差,等我地出聲,好過自己話唔做,驚得失個仔),我老公就有d內疚,因為99係辭左安老院份part time護理員工作(咁污糟點做呀~~~)來幫我 (我地有俾extra錢佢湊女),覺得令99無左分工,但我絕無內疚,因為係佢令到我2頭唔到岸,攪到我亞媽要返返來幫我,直到我請到工人,佢連問候都無呀~~~~我亞媽真係有義氣呀,我一出聲,就肯幫我,連自己腰骨唔舒服都唔理啦~~~~

不過,我屋企人對於99唔做,個個都話"放下心頭大石",因為都怕我個女會出事呀~~~只係擔心我亞媽,身體頂唔住~~~~

媽媽,我愛你,99,我好憎你呀~~~~

ps,我99有4個仔,但原來都係唔識得湊bb,我c6真係命硬呀~~~~

侯爵府

原文章由 siuyauyau 於 08-3-25 16:42 發表
ps,我99有4個仔,但原來都係唔識得湊bb,我c6真係命硬呀~~~~

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 jjwmkk 於 08-3-25 16:55 發表

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你99真係擺到明無心幫你湊女架啦....話晒佢以前都湊大4個仔邊有可能差成咁??

好彩你老公唔係愚孝仔唔敢逆佢意....希望你快d請到個好工人幫你手啦

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我同你同一個情況!99又係完全唔識湊b,但係又唔肯學!基本佢嘅問題同你99有9成似~
1)試過用4安水開5殼粉
2)唔識掃風,唔係掃,係拍!!!
3)換片勁慢之餘,係超級唔乾淨!!會有臭臭殘留~~佢第一次同bb換片嗰時係用廁紙抹!!!!
4)同佢講換片要"拿"高件bb衫,如果唔係會整污糟!死都唔聽我講,有一次真係搞到囡囡成身連衫濕哂!!
5)又係唔洗手就掂我個女,無論換片/食嘢/煮嘢/濕手/肥淋淋
6)囡囡食奶回氣就好大力咁搖佢,鬧佢做咩唔食
7)同我講天氣凍唔駛同bb沖涼
8)叫我d衫俾bb著足3日先洗
9)由我囡囡出世開始日日迫佢睇電視,又死要話係我個女想睇
10)將bb衫同大人衫一齊用普通洗衣粉洗,同佢講一定要分開洗,佢鬧返我轉頭話我會洗爛佢部機,仲話"怕咩啫!"
11)囡囡4個月大就迫佢企!仲鬧佢企唔到係因為"懶"
12)同佢講咗囡囡大脾打完針,佢完全無理大力拍落去!囡囡唔舒服喊佢仲要話"咩事!嘈咩呀嘈!唔准嘈!"
仲有太多太多,真係不能盡錄!!最慘係我要同佢一齊住,我相信呢d恐怖經歷只會有增無減...不過比較安慰嘅係我媽咪真係幫咗我好多!真係好似樓主媽媽咁幫我湊咗2個幾月搞到自己傷哂怨都無怨過;相反我99同我湊1個鐘都喺到呢樣嗰樣!!唔喊就死搶爛搶,一喊就扔都扔唔切!勁討厭!!!!!好彩c6都知佢阿媽d嘢,主動叫我辭職自己湊,佢直情同我講"都唔明佢點湊得大我同細佬兩個,好彩我生命力強!睇嚟我嘅童年都幾坎坷~"

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

你地d99.....又真係好無良
咁樣對自己個孫
好彩....我同99.住得好遠......無咁既機會發生向我身上

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 瑤瑤~ 於 25/3/08 18:27 發表
你99真係擺到明無心幫你湊女架啦....話晒佢以前都湊大4個仔邊有可能差成咁??

好彩你老公唔係愚孝仔唔敢逆佢意....希望你快d請到個好工人幫你手啦 ...

有時湊得多都未必識湊ka,有d人係咁ka,口講就咩都得,到做就咩都唔得.
我99佢係我坐月時佢都話自己咩都得ka.
我唔計佢唔識煮既每一日一餐既豉油飯比我食之外.
我最佩服佢同我仔沖涼時差d焗死左我仔呀,佢用佢手踝"cool"住呀仔口同鼻.
"cool"到呀仔成塊面變左紫色呀.
當時真係比佢嚇死我.
另一次就將呀仔成個跌左落水呀.
你話呀,咁多個人白痴ka.
仲想收買我佬比佢湊wo.
都痴痴地.
所以生得多未必識湊ka.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 yinmelody 於 25/3/08 18:56 發表
你地d99.....又真係好無良
咁樣對自己個孫
好彩....我同99.住得好遠......無咁既機會發生向我身上

哈哈我唔比呀99湊呀,佢搬得幾遠呀.
之前我未生時搬左去我附近.
到我生完坐埋月都搞我唔掂我唔比佢湊.
佢地幾快呀,唔洗2個月即搬呀.
我唔洗成日見到佢幾好呀

男爵府

好媽媽勳章

我99都係你99果種啦,仲勁d添
我個b一定唔會比佢湊,我老公直頭話唔比佢掂/見面,
你可以甩難好好彩呀

民房

男爵府

(1) 唔識沖奶(包括摑奶粉--要平殼,但佢求奇筆一羹就算)
我都係!好難摑!
(2) 唔識掃風
我都係!掃極都唔得!
(3) 唔識沖涼
我都係!未試過沖過!

(5) 無衛生意識,成日叫佢開奶前/換片後/抱亞女前要細手,仲要用鹼液個隻,
有時我都會忘記。尤其是半夜!換完片就訓!

大宅

原文章由 joeyma 於 08-3-25 23:03 發表
(1) 唔識沖奶(包括摑奶粉--要平殼,但佢求奇筆一羹就算)
我都係!好難摑!
(2) 唔識掃風
我都係!掃極都唔得!
(3) 唔識沖涼
我都係!未試過沖過!

(5) 無衛生意識,成日叫佢開奶前/換片後/抱亞女前要細手,仲要用鹼液個隻,
有時我都會 ...

妳個bb唔係妳湊架

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

男爵府

哎,點解我地d99咁難頂架~~~~~

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆 #1 siuyauyau 的文章

我同你雙反...
我初初被個女我阿媽湊...唉
佢同你99做d野一樣..我都係有四兄弟姊妹
我都唔明白我點解可以長大度...
我阿媽重成日打電話黎叫我小心d細菌..乾淨d
不過佢一d都乾淨...我對住佢真係

男爵府

原文章由 ching070707 於 08-3-26 10:57 發表
我同你雙反...
我初初被個女我阿媽湊...唉
佢同你99做d野一樣..我都係有四兄弟姊妹
我都唔明白我點解可以長大度...
我阿媽重成日 ...

真係家家有本難唸的經~~~~

別墅

原文章由 KoyeBaby 於 08-3-25 18:41 發表
我同你同一個情況!99又係完全唔識湊b,但係又唔肯學!基本佢嘅問題同你99有9成似~
1)試過用4安水開5殼粉
2)唔識掃風,唔係掃,係拍!!!
3)換片勁慢之餘,係超級唔乾淨!!會有臭臭殘留~~佢第一次同bb換片嗰時係用廁紙抹!!!!
...

唉!我都未生,我99就同我講,話唔好用bb洗奶瓶液,叫我唔好買,話要用洗潔精喎!我彩佢都傻!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

睇個樣你奶奶根本唔想揍啦!
佢做開野要搵過份工唔難啫。
好多人講明唔揍孫架,好辛苦架,
好似我奶奶咁,比錢都唔肯揍架!

大宅

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至