論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個係我第2個工人, 來左4個月, 對我個仔好, 肯教肯玩, 煮食一流, 清潔ok, 朋友見到都話好, 仲未駁咀黑面借錢遲到等問題.

話說今日中午佢切到手指, 仲要係無左半只手指甲, 流左好多血, 都無同我講, 我沖水飲時見到佢自己包緊就立即同佢包紮傷口, 之後叫佢唔好再煮, 我落街買止血藥俾佢搽(因為十幾年都無人傷過), 咁上來時見佢炸緊春捲.....叫佢唔好做, 佢仲話無問題, 之後食完o野同佢再包紮時, 仲流緊血(幾多下), 叫佢去醫院又唔去, 叫佢唔好再洗碗休息下又話無問題, 叫左好多次才唔再洗碗, 不過佢怕細菌感染, 想食抗生素, 我又叫佢去醫院, 佢又死都唔去, 咁就唯有去有"R"字的藥房買啦. 買完食個tea之後就回家. 回家後佢又立即洗碗. 回到家後我同老公都諗住今晚叫外賣, 點知佢走出來話今晚煮雞食, 我話:你仲煮, 唔好啦, 休息下啦, 佢仲話無問題, 我cut左一只手指, 仲有4只, 無影響mouth:. 咁之後佢就乜家務都好似平時咁做晒, 只不過係我幫仔仔沖涼同佢沬唔到地咋......成日叫佢休息下都唔聽, 都唔成機偷懶拿正牌唔做o野.......我真係好多謝有咁的好工人啊

[ 本文章最後由 fion2504 於 08-4-2 22:38 編輯 ]
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

男爵府

BK Milk勳章

你真好彩喎!要珍惜「她」o
Charmmy is DADA, MAMA's Darling.
Charmmy is 18 months aged.
Charmmy Likes To Play With DADA & MAMA.
Charmmy Has 2 Bowls Of Rice Everyday.
Charmmy Likes To Eat Bananas And Bread.
Charmmy, DADA, MAMA Love You All The Time.
Charmmy Starts To Said "MA" November 27.
Charmmy Starts To Stand On The Bed In December.
Charmmy Travels To Singarpore In March 2010.
Charmmy Walks By Herself In April 2010.

大宅

暫時都叫係, 所以我想佢生日(今個月)俾500元利是佢, 請問會否太多呢? 因為我之前俾個衰工人係生日cake + 200元咋

原文章由 mrschan923 於 08-4-2 23:13 發表
你真好彩喎!要珍惜「她」o
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

男爵府

你工人看來幾有責任感,
但只是工作了4個月,
你別太早開心啊!
500元利是真是太多了,
讓她知道你財政這麼鬆不是太好吧?
寧願你得閒買咔啲小禮物仲好啦!
我工人生日我只是俾100元百佳禮卷,
叫她自己落街買嘢.

別墅

我工人本來都好好, 之前個個見過佢都讚佢! 但新年後就成日玩嘢, 早2日比我鬧完話唔做. 原來佢老公係新加坡做完嘢過1-2個月返印尼, 所以佢e+唔做返印尼部佢老公. 唔怪得佢最近成日激我, 原來想我炒佢 . 但因為我b女好跟佢所以我忍!忍!忍!....唉! 我e+正搵緊工人丫. 搵左3-4間都冇一個啱

珍珠宮

樓主~~ 拿拿拿~~ 小心過左火位呀~~ 好工人係睇你自己點control架~~ 生日封500? 佢都係得3千幾蚊1個月人工, 但你就比成500蚊利是佢? 你唔想工人[變質]既話, 最好先收藏返你對佢既[好感], 有個蛋糕食, 有人同佢慶祝就夠了~ 最多送盒朱古力比佢~

佢只來了4個月咋~~ 佢真係好既話, 等佢做滿一年你米出bonus比佢囉, 咁對你對佢都好~

[ 本文章最後由 Siuchoi 於 08-4-3 14:26 編輯 ]

珍珠宮

你工人真係好好
我都好錫姐姐,生日我會送禮物,我覺得生日係表達心意既日子,通常送飾物如頸鍊咁,有紀念價值既,大概係三百,現金就唔會

新年我就會封$500利是,講明係全年的bonus,做得好先有
原文章由 fion2504 於 08-4-3 12:45 發表
暫時都叫係, 所以我想佢生日(今個月)俾500元利是佢, 請問會否太多呢? 因為我之前俾個衰工人係生日cake + 200元咋

大宅

我都覺得係,只係做左四個月啫..
未必可以睇清楚佢..
因為佢地只係越做越差,唔會越早越好..
我個工人開頭都好好..
但宜家一年..真係越來越差.

男爵府

我工人最初半年, 樣樣自動波(因為佢有經驗, 係新加坡同台灣都做過), 但做到年半, 結果都要炒佢......:;pppp: 個工人又偷嘢, 清潔又越來越差, 所以唔好睇最初表現, 只會蒙蔽你啫

首頁

尾頁

跳至