自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

由星期五做到今日傍晚,基本上好多都要大人傍住,又要寫吓社區規劃,另外又要做份乜鬼報告MONDAY做演說,仲有正常個的6,7樣,下星期有2日要默書.

唉!!!!!二年級,普通過普通無人爭嘅小學都咁嘅環境,出名啲都唔知點死.

今日好想同小朋友去春遊呀!
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

大宅

變左香港小填鴨~
Fion

子爵府

yvonne,

你嗰間咩學校, 可唔可以pm我知mouth:

我仔都係二年級, 都係下星期二要默書-- 中文兩課, 功課都係 6,7樣啦, 其實我唔知每樣有幾多, 因為佢已經可以自己攪掂...

不過我仔仲好多時間玩+睇電視喎

原文章由 yvonne 於 08-4-6 21:17 發表
由星期五做到今日傍晚,基本上好多都要大人傍住,又要寫吓社區規劃,另外又要做份乜鬼報告MONDAY做演說,仲有正常個的6,7樣,下星期有2日要默書.

唉!!!!!二年級,普通過普通無人爭嘅小學都咁嘅環境,出名啲都唔知點死.

今 ...

大宅

以前讀小學都唔駛做乜報告。
而加,不如叫佢地寫論文好無?

而加啲評估仲衰過四次考試定生死。乜鬼野都計分。有的學校連功課寫字都計落平均分度。實行要你上學以外,全天候不停咁努力努力又努力﹗寫靚一板d字都要花你半小時....
一份報告連封面都計分。

怕未?

小朋友﹕「為什麼上了整天學,沒有了整天自由,回到家都唔可以玩?」

別墅

都係呻吓唧,邊間就無謂講.tks!

可以唔理咩,如果咁細個都識做,應該可以返工揾食囉.
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

別墅

原文章由 叮鈴 於 08-4-6 21:44 發表

而加啲評估仲衰過四次考試定生死。乜鬼野都計分。有的學校連功課寫字都計落平均分度。實行要你上學以外,全天候不停咁努力努力又努力﹗寫靚一板d字都要花你半小時 ...

心聲呀!你真係我知己呀!

男爵府

我個囝個間學校又係咁

子爵府

琴日先同個妹講開~有錢既話真想送個仔去外國讀書!

大宅

你哋慢慢捱la~~ 我已經捱完la, 我甩難la......都話香港啲教育........... 唉.

大宅

你同佢講,吾單止你無自由,你呀媽我都無自由咖 你地話系吾系?
小朋友﹕「為什麼上了整天學,沒有了整天自由,回到家都唔可以玩?」

男爵府

搞到 d細路上到中學唔願做功課:;pppp:

洋房

我見我倆個都好辛苦!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

最慘係d projects好多時小朋友都唔知點做,唔通唔交咩!即又係要家長做!這樣是否有"遺"原意呢?

[ 本文章最後由 EmilyBB 於 08-4-6 23:21 編輯 ]

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

而加啲評估仲衰過四次考試定生死。乜鬼野都計分。有的學校連功課寫字都計落平均分度。實行要你上學以外,全天候不停咁努力努力又努力﹗寫靚一板d字都要花你半小時 ...

有D一年四次考試,
project 又計分,
默書又計,
真係年365都好似作戰狀態,
小朋友點頂...............
我女一年兩考才計分,
我覺得好輕鬆,
但有D家長又覺得一次定生死,唔好。
唉.................

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

點解會覺得咁唔好
我朋友個女在澳洲讀書
一路都無乜功課讀得幾咁開心
後黎佢返回廣洲所謂o既名校讀書
跟唔到d課程
你地話香港教育辛苦?
係就係辛苦d~但唔辛苦學唔到野
記得細個果陣讀書比而家小朋友辛苦
但係試試想一想
以前中五生同而家中五生
天同地
好似無讀過書咁呀

[ 本文章最後由 揚莉煒媽咪 於 08-4-6 23:27 編輯 ]

大宅

其實你講啲嘢系一針見血,我好想講小小我陪住呀餃仔讀六年小學嘅心路歷程mouth: 但我怕俾人鬧我...所以我吾敢講.
原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-4-6 23:23 發表
點解會覺得咁唔好
我朋友個女在澳洲讀書
一路都無乜功課讀得幾咁開心
後黎佢返回廣洲所謂o既名校讀書
跟唔到d課程
你地話香港教育辛苦?
係就係辛苦d~但唔辛苦學唔到野
記得細個果陣讀書比而家小朋友辛苦 ...

子爵府

原文章由 餃次子 於 08-4-6 23:40 發表
其實你講啲嘢系一針見血,我好想講小小我陪住呀餃仔讀六年小學嘅心路歷程mouth: 但我怕俾人鬧我...所以我吾敢講.

講聽下~我就要面對!!分享下心得呀!!
我好想知點樣可以令小朋友自動自覺學習呀!
(我仔仔09年讀小一)

大宅

mouth: 系...系....系...而家嘅師資真系有問題.... 吾好怪我講哩啲呀!!mouth: 系而家咁素質嘅環境 你哋吾好期望啲細路可以自動自覺去學習,相反,作為家長嘅你哋更加要同佢一齊去學習mouth: 即系由你哋身兼埋教書嘅責任教佢哋知識 我哩六年嘅生涯就系咁la,我無拉拉留左六年小學嘅班la. 又要番工、又要教佢功課、又要造家頭細務,簡直收買人命.......
原文章由 racar 於 08-4-6 23:56 發表

講聽下~我就要面對!!分享下心得呀!!
我好想知點樣可以令小朋友自動自覺學習呀!
(我仔仔09年讀小一)

伯爵府

我個女下星期要考試。仲想同佢溫下書!美勞功課D project仲要約埋5-6個同學一齊做!有D又唔得閒又D呀媽又唔比去佢屋企做有D佢呀媽又唔比佢出街!真係頭都大埋?!仲要一日幾先做起!仲有成6-7樣功課要都唔知佢點溫書!不過預左越高年級就越多功課!我個女晚晚都要做到成11點幾12點!睇見佢真慘!

子爵府

原文章由 餃次子 於 08-4-7 00:05 發表
mouth: 系...系....系...而家嘅師資真系有問題.... 吾好怪我講哩啲呀!!mouth: 系而家咁素質嘅環境 你哋吾好期望啲細路可以自動自覺去學習,相反,作為家長嘅你哋更加要同佢一齊去學習mouth: 即系由 ...

你小朋友學校d老師好唔掂?
你個小朋友肯比你教都算好啦~我怕我到時教到兩母子關係唔好就弊lu~我又想自己跟唔想補習!不過到時先算啦~哈哈!

而家你小朋友讀中學?
咁又到另一階段~駛唔駛又要陪太子讀書?

首頁
12345...10

尾頁

跳至