跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡囡會係08年入讀K1 睇吓有無同學仔一齊傾吓

大宅

我囝都報左,不過係下午班....

原文章由 paggie88 於 08-3-27 17:18 發表
我囡囡會係08年入讀K1 睇吓有無同學仔一齊傾吓

大宅

Hi 你好,

我就報左上午班 唔知知幾時會註冊丫

原文章由 gardenwoods 於 08-3-27 18:40 發表
我囝都報左,不過係下午班....

複式洋房

請問你地仔仔女女使唔使坐校返去呀?住近吳多泰?如果坐校車會唔會好辛苦,要太早起身

大宅

我住馬鞍山的....不過會自己送返學....唔知校車情況,你試下問下學校 or 到以下問下現役家長:
http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=434

原文章由 tobemum11 於 08-4-3 10:15 發表
請問你地仔仔女女使唔使坐校返去呀?住近吳多泰?如果坐校車會唔會好辛苦,要太早起身

複式洋房

唔該晒,自己送咪要好早,8下咋

男爵府

我想問下,點解你選呢間學校既,因為由馬鞍山去來都幾遠?
我住小瀝源果頭,我都想比個囝讀呢間,因為要坐校車,我都係 consider 緊!

原文章由 gardenwoods 於 08-4-6 16:36 發表
我住馬鞍山的....不過會自己送返學....唔知校車情況,你試下問下學校 or 到以下問下現役家長:
http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=434

複式洋房

sweetdog
你係咪未報架?你個邊去都唔算遠呀,不過我都未知校車點行法,我都好想知個路線
um...點解簡呢間學校呀,一黎保記d學校評語都唔差啦,同埋呢間外間既comment都幾好,校舍算大,空氣都唔錯羅,簡單d講整體所有野都幾好,自己都幾鐘意所以咪一簡就呢間,甘佢又收左阿仔,不過為一令我擔心係太遠要座校車,都驚佢辛苦同埋第日有咩翻風落雨,頭雲身興唔知係咪要親自去接放學,如果係就真係煩左d羅

大宅

都唔係早好多嘛.....當然梗係唔方便得過住樓上喇,哈哈....我自己揸車,大約15分鐘就一定到,除非上火炭條路有交通意外喇....
我去報名果日咁啱落大雨,我架車泊響停車場後,只係行落一層樓梯就差唔多到喇,所以都覺得可以接受...

原文章由 tobemum11 於 08-4-7 09:00 發表
唔該晒,自己送咪要好早,8下咋

大宅

呢間學校係我一個朋友,幫我問一位資深教育家介紹返黎既....因為我個仔教野比較慢....要搵一間有愛心同懂包容既學校....加上我姪仔都響度讀緊K1,亞嫂都comment唔錯....不過我好遲先報名,所以只有下午班喇....
其實我亦買了2手準備,有另一間響MOS,屋企樓下的收了囝囝...我都要睇到最後先決定....

原文章由 sweetdog 於 08-4-7 11:15 發表
我想問下,點解你選呢間學校既,因為由馬鞍山去來都幾遠?
我住小瀝源果頭,我都想比個囝讀呢間,因為要坐校車,我都係 consider 緊!

複式洋房

係呀,我都係覺得好多comment都非常好,自己都幾鐘意,所以收左都開心
我唸係怕佢係第一個上車,跟住坐到返學校都呆晒呀:)mos你簡左邊間呀?

大宅

真係有機會架!所以你都係預先check check校巴條路線先喇....如果太差,都仲有時間再plan其他方法...就算一定要搭,都有心理準備先嘛!!

而MOS果間係一間IS,叫 Boxhill...所以我要到最後先決定,因為一決定左,就等於決定埋囝囝以後既教育方向!!

原文章由 tobemum11 於 08-4-7 15:11 發表

我唸係怕佢係第一個上車,跟住坐到返學校都呆晒呀:)mos你簡左邊間呀?

男爵府

咁橋,我既心水都係吳多泰和Boxhill呀!
上次開放日我都有去睇!覺得幾好!

不過心中有d問題,吾知讀了Boxhill第日如果讀番d傳統既小學,小朋友可吾可以適應到呢?(你地有冇人知呀?)

另外就係要坐校車既問題! 不過就算選擇以上任何一間,我諗頭一年都係會自己湊佢番學放學啦!

原文章由 gardenwoods 於 08-4-7 16:22 發表
真係有機會架!所以你都係預先check check校巴條路線先喇....如果太差,都仲有時間再plan其他方法...就算一定要搭,都有心理準備先嘛!!

而MOS果間係一間IS,叫 Boxhill...所以我要到最後先決定,因為一決定左,就等於決定埋囝囝以 ...

男爵府

未報架! 我囝09年讀K1既!
係咪今年9-10月份左右報名架?
我見有校車到我地樓下架!

原文章由 tobemum11 於 08-4-7 12:32 發表
sweetdog
你係咪未報架?你個邊去都唔算遠呀,不過我都未知校車點行法,我都好想知個路線
um...點解簡呢間學校呀,一黎保記d學校評語都唔差啦,同埋呢間外間既comment都幾好,校舍算大,空氣都唔錯羅,簡單d講整體所有野都幾 ...

複式洋房

係呀,你今年10-11月可報架啦
你見過咩?點知到樓下既,你知個路線架

男爵府

我吾知路線,不過我見有吳多泰既校車上來黃泥頭架!
呢道附近都有幾位小朋友讀架!

原文章由 tobemum11 於 08-4-8 09:30 發表
係呀,你今年10-11月可報架啦
你見過咩?點知到樓下既,你知個路線架

複式洋房

黃泥頭?唔好意思,請問係邊架 MOS ?

男爵府

係帝堡城再上,山上面!

原文章由 tobemum11 於 08-4-8 10:04 發表
黃泥頭?唔好意思,請問係邊架 MOS ?

複式洋房

哦,我知邊度啦,唔該晒

大宅

我囡囡係會搭校車 不過路線係點 暫時都未知丫
其實呢間學校真係唔錯 我都有朋友讀過 話d老師好好 好有愛心架

原文章由 tobemum11 於 08-4-8 11:19 發表
哦,我知邊度啦,唔該晒

首頁

尾頁

跳至