自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

講各位家長對住仔女幾嬲都唔好衝口而出講負氣話,因為我老公尋日只係火得濟衝口而出趕阿仔走,結果阿仔真係離家出走,好彩之後揾返

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

珍珠宮

我都試過呀..........當年我細女得5歲, 我又係火得濟叫佢走, 點知個衰妹真係直衝出去後樓梯! 嚇到我標出去捉返佢返黎!! 唉!! 好難教呀~~~~~~~

男爵府

畀面勳章

原文章由 Siuchoi 於 08-4-11 17:08 發表
我都試過呀..........當年我細女得5歲, 我又係火得濟叫佢走, 點知個衰妹真係直衝出去後樓梯! 嚇到我標出去捉返佢返黎!! 唉!! 好難教呀~~~~~~~

我地都真係唔知點教先啱,真係心力交碎,我今日仲同佢學校社工講教仔問題講到 ....

大宅

我重衰 因為呀仔成日掛住打機, 搞到成績好差, 我就話, 今次如果考試成續唔好, 你就知死, 點知, 佢做親功課唔識, 佢就扯頭髮, 搞到個頭有個大窿, 要去睇精神科

複式洋房

我細個都試過啦
我阿媽趕我走,我咪走畀佢睇囉
當年我阿媽睇死我,一句"你憑咩呀?"我記到今時今日呀
講起都仲有D嬲

p.s. 我由細畀阿媽打到大(打到可以告佢瘧兒),到而家同佢既關係都好差
係時候........

水晶宮

樓主個仔幾大呀?
依家d小朋友唔怕你大佢架.

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

原文章由 lisa0135 於 08-4-11 17:18 發表
我重衰 因為呀仔成日掛住打機, 搞到成績好差, 我就話, 今次如果考試成續唔好, 你就知死, 點知, 佢做親功課唔識, 佢就扯頭髮, 搞到個頭有個大窿, 要去睇精神科 ...

男爵府

畀面勳章

原文章由 lisa0135 於 08-4-11 17:18 發表
我重衰 因為呀仔成日掛住打機, 搞到成績好差, 我就話, 今次如果考試成續唔好, 你就知死, 點知, 佢做親功課唔識, 佢就扯頭髮, 搞到個頭有個大窿, 要去睇精神科 ...

甘嚴重扯頭髮 甘你仔而家點?
今日個社工都話幫我轉介阿仔去精神科做心理評估吖 我都想揾出阿仔究竟有咩問題,佢事冇大小都要講大話mouth:

侯爵府

點解呢... 其實我唔係好明... 我地果一個年代... 呀爸呀媽鬧我地 "你去死啦" "你食屎嫁" "你禁叻, 你走啦"

我地咪健康快樂咁成長... 點解... 而家呢一代... 係唔係受唔起挫折呢?

男爵府

畀面勳章

原文章由 方方媽媽 於 08-4-11 17:24 發表
樓主個仔幾大呀?
依家d小朋友唔怕你大佢架.

10y la幾過呢次,我地會小心d講野ga lamouth:

大宅

我咪又係比個女激到死咁濟, 這星期考升中補分試, 成日叫佢溫書, 佢都講溫好啦...我講多幾句已燶口燶面, 好喇到今日派考試卷, 有兩科唔合格. 我而家真係激到唔識講野, 真係要冷靜下, 所以我今晚會夜D返去, 慢慢至同佢傾返...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

你仔仔走左去邊呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

畀面勳章

原文章由 RonicaKwok 於 08-4-11 17:31 發表
點解呢... 其實我唔係好明... 我地果一個年代... 呀爸呀媽鬧我地 "你去死啦" "你食屎嫁" "你禁叻, 你走啦"

我地咪健康快樂咁成長... 點解... 而家呢一代... 係唔係受唔起挫折呢? ...

而家d小朋友好醒ga,睇d電視新聞成日都話家長打仔女就虐兒,鬧佢地又話令佢地有壓力,佢地覺得有人撐麻

[ 本文章最後由 ling1211 於 08-4-11 17:51 編輯 ]

珍珠宮

講起教細路.....應該係我地d家長睇精神科至啱~ 咁搞法, 我din都未到佢地din~~

男爵府

畀面勳章

原文章由 esmehouse 於 08-4-11 17:36 發表
你仔仔走左去邊呀

佢話原本想搭車返school,但等得太耐,所以就揹住書包,law住2袋衫行去school(由我屋企行去school都幾遠ga,約7個字左右),好彩佢去到打俾我老公咋,如揾5到,我諗住報警 我有問佢點然返school,佢話5知喎mouth:

子爵府

醒目開學勳章

呀女細個仲有鬧和打,現在....唔敢做啦! 費時破壞左感情!

男爵府

畀面勳章

原文章由 Siuchoi 於 08-4-11 17:46 發表
講起教細路.....應該係我地d家長睇精神科至啱~ 咁搞法, 我din都未到佢地din~~

我都係甘諗

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

會唔會佢D朋友影響左佢?
我最近都俾個仔激到我 ,佢本身唔專心,寫字又慢,學習上要經同叻個D差好遠有排追,原以為佢仲有聽教一點可取之處,點知佢痴埋佢D曳仔度,俾人蝦,同佢講左唔好接近個D同學,點知佢一錯再錯,身邊D乖同學對佢都敬而遠之,我同佢講佢再係咁就冇哂朋友,到時我唔會再鬧佢,同佢轉校,將佢俾6299照顧,個次真係激到我喊,佢自己都喊左好耐。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

好有同感,而家d細路好似一定要就哂佢咁,郁d唔係話有壓力就就離家出走,恐怖d就小小事跳樓,遇到小小挫折都應付唔到,面對唔到困難,EQ極低!嚇得做父母日日心驚膽跳,誰的錯?是父母太保護還是小孩太脆弱呢?亦或又係果句....社會錯?
原文章由 RonicaKwok 於 08-4-11 17:31 發表

我地咪健康快樂咁成長... 點解... 而家呢一代... 係唔係受唔起挫折呢? ...

首頁

尾頁

跳至